RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Bernie TORMÉ - Blackheart

Otázka, co dnes dělá Bernie Tormé, irský kytarista, který na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let působil jako opora doprovodné kapely tehdejšího odpadlíka z Deep Purple Iana Gillana, je zodpovězena. Tomuto hudebníkovi se štěstí po celou jeho kariéru vyhýbalo, přestože koncem sedmdesátých let platil za jednoho z nejlepších hráčů ve svém ranku. Právě proto tehdy uvízl v Gillanových sítích a s legendárním frontmanem nahrál tři jeho nejlepší alba „Mr. Universe“, „Glory Road“ a „Future Shock“. Po skončení této spolupráce měl dokonce nahradit tragicky zesnulého Randyho Rhoadse v kapele Ozzyho Osbournea, jenže po několika koncertech spolupráce přestala fungovat.

Od té doby to s kariérou tohoto kytaristy začalo jít z kopce. Jeho kapela Tormé, kde se spojil se zpěvákem Philem Lewisem (to bylo v mezidobí, kdy už nefungovali Girl a Lewis ještě nenastoupil k L.A. Guns) nesplnila očekávání a obě jejich alba nelze považovat za úspěšná. Následná kooperace Tormého, zpěváka Twisted Sister Dee Snidera a bývalého bubeníka Iron Maiden Clivea Burra v projektu Desperado už dopadla tragicky. Jejich album „Bloodied, But Unbowed“ firma odmítla vydat (vyšlo až v roce 1996) a kapela byla v troskách. „Tenkrát jsem byl pomočující se feťák a alkoholik, který nebyl schopen ani vyvenčit psa,“ zhodnotil přelom osmdesátých a devadesátých let Dee Snider, čímž objasnil, proč šli Desperado do kytek.

Dnes už Tormé nehraje ve velkých halách, na což byl zvyklý s Gillanem nebo ze svého epizodního působení u Ozzyho Osbournea. Dnes jeho jméno zapadává prachem a jeho dvě comebackové desky, loňská „Flowers And Dirt“ a aktuální „Blackheart“ jsou jen undergroundovou záležitostí, která zajímá hrstku zasvěcených, kteří vědí, co jméno tohohle Ira znamenalo. Popravdě řečeno, s materiálem, který „Blackheart“ obsahuje, se ani o žádném nastartování druhdy hvězdné kariéry mluvit nedá. Ne, Tormé nepřestal umět hrát, to je věc, co se nezapomíná, ale novinka opět připomíná fakt, že tento kytarista byl vždy mnohem lepší interpret než skladatel.

Deska od výborného kytaristy, průměrného zpěváka a mizerného skladatele. Ano, přesně tak by se dal charakterizovat materiál „Blackheart“. Touto větou je vyřčeno naprosto vše, protože Tormé celou dobu předvádí slušné riffy, dobrá kytarová sóla, která ovšem doprovází po čertech nevýrazným deklamujícím zpěvem a utápí v místy až bolestné skladatelské nemohoucnosti. Za typický příklad tohoto může sloužit příšerná grungem načichlá dvojice skladeb „Flow“ a „Into The Sun“. V tu chvíli si ťukáte na čelo, do čeho se to ten starý vlk, který letos oslavil třiašedesátiny, pustil. Ovšem pořád není tak zle. V konečném výsledku není špatná úvodní „Golden Pig“, která místy může připomenout „Cold Sweat“ od Thin Lizzy. Trochu může zaujmout balada „Miles To Babylon“ nebo svižnější kousek „Pain Song“.

Ale všechno jsou to jen drobečky po hostině minulých let. Deska působí utahaně, bez energie a ani Tormého hra ji ne a ne vystrčit ven z průměru. Navíc chybí jakákoliv produkce, jenž by kytaristu klepla přes prsty ve skutečně špatných chvílích. Proto i v roce 2015 bylo to nejzajímavější, co lze z dílny tohoto hudebníka slyšet, vyřčeno před více než třiceti lety.

Jan Skala             


www.bernietorme.co.uk

YouTube ukázka - Pain Song

Seznam skladeb:
1. Golden Pig
2. 1985 (Keeper Of The Flame)
3. On Fire
4. Better Days
5. Snakes In The Garden
6. Flow
7. Into The Sun
8. Pain Song
9. Dirt
10. Steady Roller Blues
11. Miles To Babylon
12. Party´s Over

Sestava:
Bernie Tormé- zpěv, kytara
Chris Heilmann - baskytara
Ian Harris - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 47:23
Label: iTunes
Země: Irsko
Žánr: hard rock

Diskografie:
1982 - Turn Out The Light
1983 - Electric Gypsies
1986 - Back To Babylon
1987 - Die Pretty, Die Young
1993 - Demolition Ball
1997 - Wild Irish
1999 - Wild Trash Guitar
2014 - Flowers And Dirt
2015 - Blackheart

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.11.2015
Přečteno: 1933x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1456 sekund.