ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Powermetalové novinky roku 2015 - část X. - kapely HIBRIA, MAYA a UNLEASH THE ARCHERS

HIBRIA - Hibria
Jedna z nejznámějších brazilských kapel letos vydala jubilejní pátou studiovku. Osobně jsem vítal zejména první dvě desky, které byly atraktivní heavy-powermetalovou jízdou, jež ale na následných počinech celkem nepochopitelně zpomalila a hlavně v ní začaly kvasit nepříjemné pocity nudy. K novince jsem proto přistupoval s minimálním očekáváním, a tak nejsem výsledkem zklamán, přestože její obsah zase mnoho důvodů k radosti nenabízí. Brazilci navíc ještě více ustoupili původní metalové podstatě a do své aktuální tvorby vpustili vlivy jako groove, orchestrální pasáže nebo estrádní funky muziku (viz songy „Pain“ nebo „Ashamed“). Takovou aktivitu je možné vítat coby zajímavé zpestření, kdyby ovšem celá švanda našla opodstatnění a návaznost v dalším hudebním dění. Zde to však působí prvoplánově, uměle, jakoby autoři neměli jasně danou tvůrčí vizi a sami nevěděli kudy kam. A tak se dočkáme šlapavých metalových kusů, které ve svých fragmentech připomenou dynamický náboj prvních alb kapely (skladby „Tightrope“, „Church“ a „Words“), na druhou stranu zaslechneme také šedivě se táhnoucí položky, kde absence prvotní energie doléhá s největší silou (zejména devítka „Fame“). Současná Hibria se nachází v kvalitativně rozpolceném stadiu, kdy dokáže stejně tak zaujmout jako nudit. Velkým žolíkem každopádně zůstává zpěvák Iuri Sanson, jehož volátko oplývá mohutným a hlavně atraktivním nábojem, za který by mnoho jiných uskupení platilo zlatem. Už jen díky němu stojí každé album Brazilců za poslech, a kdo ví, možná si na eponymní novince najdete i některé další důvody k jeho oblibě. Za pokus každopádně stojí.
5/10
YouTube ukázka - Tightrope

MAYA - The Prophecy Is Broken
Debut italské party Maya vychází pod hlavičkou výtečného labelu Underground Symphony. S albem „The Prophecy Is Broken“ se zároveň přesouváme k progresivnější žánrové linii, jde však o prog lineární, nepříliš komplikovaný a v každém momentu příjemně poslechový. Maya dlouho nemohla najít vhodného zpěváka, na chvíli dokonce angažovala pěnici Danielu Abate (Nightglow), která v kapele setrvala zhruba rok, přičemž stihla napsat veškeré texty. Zpěvák Marco Sivo nastoupil již do rozjetého vlaku a nutno dodat, že s tímto novým pasažérem se kvalita jízdy velmi zvýšila. Pro Marca není problémem žádná hlasová poloha, bezpečně se cítí jak v nižších, tak v (pro mé uši) příjemně vysokých končinách (např. song „Strangers“). Proto je možná škoda, že Marco byl v kapele jen jako host a současným zpěvákem už je zase někdo jiný (konkrétně jistý Amerigo Vitiello). Důležitým činitelem při tvorbě devíti debutových skladeb se ukázalo i angažování mladého klávesáka Daniele Chierichettiho, který vnesl do tónů jemný symfonický element (největším vzorem je mu ostatně Tuomas Holopainen). Autoři si své písně hýčkají, nikam je necpou a k cíli je vedou buď v poklidném až vláčném tempu („Kukulkan“) nebo v hardrockové noblese („Treasure World“, „The Prophecy Is Broken“). Protože jsou však hlavní body soustředěny do refrénů, uvítal bych o něco vyšší chytlavost těchto partů. Lepší péči by snesla i zvuková produkce z dílny Alessandra Del Vecchia, její menší důraznost ubrala z hudební zábavy nejméně půl bodu. I tak jde o příjemné překvapení, jedno z mnoha, které v posledních letech přinesla hudební paleta prosluněné Itálie.
6/10
YouTube ukázka - The Day After

UNLEASH THE ARCHERS - Time Stands Still
I Kanaďané Unleash The Archers ve své hudbě škrtají o další žánry, např. o melodický death, ovšem jen okrajově (nejčastěji formou harshe a blast beatů) a jinak tomu ani být nemůže, neb ženský zpěv Brittney Slayes je čistý, velmi líbivý a v přínosu pro kapelu znamená to samé, jako Iuri Sanson pro Hibrii. To ale neznamená, že Brittney neumí na své posluchače zvysoka zaječet a v takovém okamžiku pak silně připomíná Lucii Bílou (vždy si vybavím arakainovský song „Cornouto“), což samozřejmě myslím jako poklonu. Pokud se hudby týká, ta frčí na jednoznačný metalový efekt a v podstatě tak znamená přímý protipól výše hodnocené Mayi. Nelze však říct, že by na tom byli Kanaďané lépe s chytlavostí, i jim totiž schází silné motivy, které uvíznou v hlavě na dlouhou dobu a nutí nás pouštět si desku pořád dokola. Ta navíc trvá celou hodinu, což je na podobnou, autorsky nepříliš variabilní hudbu, vskutku mnoho. Právě z toho důvodu má větší náboj první půlka díla, kde kapela ještě dokáže bavit správně načasovaným zrychlením, bodomovsky nadupanou rytmikou i nějakým tím výrazně melodickým motivem. Unleash The Archers přikvačí i - po vzoru takových Battle Beast – s dřevnatým metalovým patosem („Taste Your Metal“), ale protože se tak stane teprve v páté skladbě, pořád je to ještě na pohodu. Postupem času se ale celá kanadská párty začne nebezpečně přibližovat k bodu mrazu, a třeba závěrečné duo písní „Going Down Fighting“ a „Time Stands Still“ je už málem k nepřežití. Mé doporučení tak platí hlavně pro první polovinu nahrávky.
6/10
YouTube ukázka - Tonight We Ride

Petr Štěpnička             


HIBRIA

www.hibria.com

Seznam skladeb:
1. Pain
2. Abyss
3. Tightrope
4. Life
5. Ghosts
6. Legacy
7. Ashamed
8. Church
9. Fame
10. Words
11. Life (orchestral version)

Sestava:
Iuri Sanson - zpěv
Abel Camargo - kytara
Renato Osório - kytara
Benhur Lima - baskytara, klávesy, programování
Eduardo Baldo - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 50:06
Label:Power Prog Records
Produkce: Renato Osório
Mix: Benhur Lima
Mastering: Maor Appelbaum
Země: Brazílie
Žánr: heavy/power metal

Diskografie:
2005 - Defying The Rules
2008 - The Skull Collectors
2011 - Blind Ride
2013 - Silent Revenge
2015 - Hibria

Související články

--------------------------------------------------------------

MAYA

www.mayaofficial.it

Seznam skladeb:
1. Kukulkan
2. Spirit
3. Treasure World
4. The Prophecy Is Broken
5. Fight
6. Strangers
7. The Chosen Ones
8. The Day After
9. Deja vu

Sestava:
Marco Sivo - zpěv
Alex Mognoni - kytara
Alessandro Quadrelli - baskytara
Daniele Chierichetti - klávesy
Mirco Petrocchi - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 45:57
Země: Itálie
Vydavatel: Underground Symphony
Žánr: power-prog metal/hard rock

Diskografie:
2015 - The Prophecy Is Broken

--------------------------------------------------------------

UNLEASH THE ARCHERS

www.unleashthearchers.com

Seznam skladeb:
1. Northern Passage (Intro)
2. Frozen Steel
3. Hail of the Tide
4. Tonight We Ride
5. Test Your Metal
6. Crypt
7. No More Heroes
8. Dreamcrusher
9. Going down Fighting
10. Time Stands Still
11. Tonight We Ride (Video Edit)

Sestava:
Brittney Slayes - zpěv
Andrew Kingsley - kytara
Grant Truesdell - kytara
Kyle Sheppard - baskytara
Scott Buchanan - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 01:00:51
Země: Kanada
Vydavatel: Napalm Records
Žánr: power metal

Diskografie:
2009 - Behold the Devastation
2011 - Demons of the AstroWaste
2015 - Time Stands Still


Vydáno: 29.11.2015
Přečteno: 2186x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09393 sekund.