ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SLAYER - Reign in Blood

Slayer mění studio! Budou nahrávat pod Def Jam Recordings v čele s Rickem Rubinem, který proslavil hip hopovou scénu! Novinky křičely katastrofické zprávy a fanoušci se drželi za hlavu. Kam dala kapela rozum? Jak si myslí, že bude pod takovým vedením znít? První riff úvodní „Angel of Death“ rychle rozpustil veškeré obavy a navnadil na necelé tři desítky minut toho nejčistšího thrashe široko daleko. Slayer vybouchnul a bylo ho všude plno. Začala totiž pršet krev.

Rok 1986 byl erupcí amerického thrash metalu a vznikaly nejpromyšlenější a nejzásadnější nahrávky předních sestav. Slayer nebyli výjimkou a jejich „Reign in Blood“ dopadnul mezi fanoušky jako dar z nebes. První píseň „Angel of Death“ představuje jednu z nejklasičtějších písní, zahrnující jasně rozpoznatelný riff, frenetickou Lombardovu dvojšlapku či kultovní mezihru. Za zmínku stojí taktéž text, který se vztahuje k zrůdným činům německého lékaře SS Josefa Mengeleho za druhé světové války. Doposud okatě prvoplánové satanistické a démonické výjevy by zřejmě stejně moc dlouho pozornost neudržely, a tak postup směrem k vážnější tematice a metaforám byl určitě ku prospěchu věci. Kontroverze kolem songu došla až tak daleko, že se kvůli němu protáhlo vydání alba o půl roku a zejména Jeff Hanneman musel vysvětlovat okolnosti vzniku písně a ujistit média, že s nacismem opravdu on ani jeho spoluhráči nesympatizují.

Po klenotu „Angel of Death“ přichází na řadu sada rychlých jednohubek „Piece by Piece“, „Necrophobic“ nebo „Altar of Sacrifice“. Každá z nich chvátá ve velkém tempu a obsahuje technicky vynikající sóla a záživné riffy, u kterých se Tom Araya div nezalkne. „Jesus Saves“ pohladí ze začátku zvolňujícím tempem, ale v druhé půli se opět dostane k nastolenému rychlostnímu stupni. Stejný scénář platí i pro v pořadí šestou „Criminally Insane“. Dvojice „Reborn“ a „Epidemic“ se ušními bubínky znovu prožene rychlostí blesku a už se schyluje k závěru alba v podání klasiky „Postmortem“ a samozřejmě „Raining Blood“ s legendárním dvojhlasem. Není tajemstvím, že Rick Rubin vybičoval z kapely (a především z Lombarda) dvěstěprocentní výkony a často měly songy více rychlostních verzí. Výsledkem je neskutečně rychlé album s průměrným tempem 220 bpm, což je daleko za limitem tehdejších thrashových desek. Nejsou zde žádné výraznější pauzy, žádná extrémnější zvolnění či experimentování. V pořadí třetí album Slayerů zkrátka jede od začátku do konce jako smršť a nechává za sebou vše živé.

„Reign in Blood“ je v diskografii kapely výjimečným kouskem. Necelá půl hodina svižných písní už se v budoucnu nikdy nezopakovala a tato sázka na jednu kartu se vyplatila. Nahraný materiál je totiž natolik silný, že inspiroval celou řadu dalších kapel a sousloví „Reign in Blood“ od té doby koluje metalovým světem s železnou pravidelností. Co může být větší satisfakcí než sáhnout po této desce v roce 2015 a uvědomit si, že se v přehrávači protáčí co druhý den? Krátká stopáž je totiž velmi vděčná a nabízená desítka písní přímo ultimátní. Pokud totiž album začíná „Angel of Death“ a končí „Raining Blood“, přiléhavější přízvisko najít zkrátka a dobře nelze.

Radek Neuman             

Občas v životě nastane takový shluk pozitivních konjunkcí, které nakonec vedou k výbuchu mimořádné tvůrčí energie a nápaditosti. Zajímavé je, že vše v danou chvíli působí přirozeně a naprosto spontánně, přičemž až časový odstup dosvědčí, o jak výjimečnou situaci se tenkrát jednalo. Právě jako v případě slayerovského majstrštyku „Reign In Blood“, jenž příští rok oslaví neuvěřitelných 30 let existence. Vždyť když si položíme otázku, kolik podobně strhujících desek od té doby vyšlo, moc velké číslo nám nevyjde, což se ostatně týká i kapely samotné. Vzhledem k náplni nahrávky bychom se mohli domnívat, že s jejím vznikem pomáhal snad sám vládce pekel, neb zejména rychlostní level zde překračuje hranice normálního chápání. Neskutečně naspídovaná akcelerace je stejně odzbrojující jako vzrušivá a ve výsledku znamená, že album pocitově uteče stejně rychle jako nejluxusnější dovolená u moře. Vše do sebe přitom zapadá s nadpozemskou (či spíše podpozemskou) lehkostí, nic nepřebývá a neschází. Deset krvelačných náserů zcela pohltí každého, kdo bude v jejich poslechovém dosahu, zaujmout neutrální postoj je zcela nemožné, ať už vyznáváte jakýkoli metalový subžánr. Z podtónů syčí působivá a ve správném slova smyslu osvobozující zlověstnost, která – z velké části díky skvělé Rubinově práci ve studiu – spolehlivě funguje i v roce 2015, a jsem si jistý, že tomu tak bude i za dalších třicet let. Víc netřeba trousit, fošna „Reign In Blood“ je nesmrtelný hudební monument a jedno z minima nejzásadnějších děl celé metalové historie.
Pagan 10/10

www.slayer.net

YouTube ukázka - Angel of Death

Seznam skladeb:
1. Angel of Death
2. Piece by Piece
3. Necrophobic
4. Altar of Sacrifice
5. Jesus Saves
6. Criminally Insane
7. Reborn
8. Epidemic
9. Postmortem
10. Raining Blood

Sestava:
Tom Araya – zpěv, baskytara
Jeff Hanneman - kytara
Kerry King - kytara
Dave Lombardo - bicí

Rok vydání: 1986
Čas: 28:58
Label: Def Jam Recordings
Země: USA
Žánr: thrash metal

Diskografie:
1983 - Show No Mercy
1985 - Hell Awaits
1986 - Reign In Blood
1988 - South Of Heaven
1990 - Seasons In The Abyss
1994 - Divine Intervention
1998 - Diabolus In Musica
2001 - God Hates Us All
2006 - Christ Illusion
2009 - World Painted Blood
2015 - Repentless

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.11.2015
Přečteno: 6428x




počet příspěvků: 11

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ja som sa do RIB...21. 11. 2015 13:59 Demonick
to rumcajs ......20. 11. 2015 9:59 Pitr71
Je zajímavé......že se někomu,...20. 11. 2015 8:53 Kolík
RIBTo Pitr - já to...20. 11. 2015 8:05 rumcajs
teda na thrash krom...20. 11. 2015 7:23 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09405 sekund.