DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GALNERYUS - Under the Force of Courage

Tahle parta opravdu nezahálí. Již šest let u ní platí pravidlo „co rok, to deska“, přičemž loni přibyl do diskografie kapely již dvanáctý příspěvek s názvem „Under The Force Of Courage“. Je asi jasné, že v tak krátkém období nedojde k nějakým zásadním žánrovým změnám, naopak, Japonci jedou pořád ve stejných kolejích, a tak si na své přijdou hlavně jejich fanoušci. Jak už to ale u této kapely bývá, novinka krom standardně odvedeného řemesla nabídne také několik kromobyčejně vyvedených položek, které by mohly zaujmout i daleko širší metalovou obec.

Samozřejmě vám nesmí jít proti srsti japonský zpěv. Na aktuální fošně sice opět probíhá tradiční mix mateřštiny s angličtinou, nicméně výslovnost (jinak velmi charismatického!) Masatoshi Ona není tak brilantní, aby byly přechody mezi oběma jazyky jasné a čitelné. Kdo však netrpí předpojatostí, může ve tvorbě Galneryus najít velmi schopnou partu, jež si v některých okamžicích nezadá s daleko slavnějšími evropskými spolky. Zvlášť okouzlení budou ti, kteří v hudbě vítají okázalost, instrumentální halas, výrazovou bohatost a patetický spektákl. Přesně tím totiž pětice japonských muzikantů doslova hýří.

Vstup do desky je nicméně nesmělý i překvapivý zároveň. Nejprve zaslechneme intro „Premonition“, které se z klidných a nijak vzrušivých linií vymaní až ve svém závěru, ani poté ale nepůjde o bůhvíjakou zábavu. Zmíněné překvapení se ukrývá pod následující položkou „The Time Before Dawn“, což je, světe div se, instrumentálka, a opět spíše průměrná. Každopádně už v té se projeví dva základní subžánry, které Japonci ve své hudbě protáčejí s nejčastější intenzitou. Tedy prog (prezentovaný typickým zvukem kláves) a melodický power (s nedílnou tupírkou neoklasických kudrlinek). Se skladbou „Raise My Sword“ se konečně dočkáme plnohodnotné metalové jízdy, a to rovnou jedné z nejvelkolepějších v historii kapely! Vypjaté vokály, speed jako víno či sólový orgasmatron, to vše tato perla nabídne. Na následné trio písní se ale již plně vztahuje zmínka o standardní produkci, kdy se občas dočkáme líbivých momentů (tradičně parádní sóla v „The Voice Of Grievous Cry“ a „Reward For Betrayal“ nebo kostelní sbory a chytlavé vokální linky v „Rain Of Tears“), celkově ale nejde o nic světoborného. To se však změní s příchodem závěrečného tria skladeb.

Sedmička „Soul Of The Field“ přinese magicky oslavný tón s chytlavým refrénem i sólem, kde nejprve příjemně okouzlí vnesení smyčců, na jejichž mazlivost plynule naváže ultra melodický spídový trysk s neoklasickou gradací. Po takovém ohňostroji je nutné zklidnění, které obstará vkusně sentimentální balada „Chain Of Distress“. Ta zároveň poslouží k nadechnutí před závěrečným výbuchem, jímž je více než čtrnácti minutový opus „The Force Of Courage“ (mimochodem, délka skladeb je vůbec markantní a krom prvních dvou položek neklesne pod šest minut). Symfonický úvod zve k velkolepé powermetalové hymně, která nakyne v několik strhujících katarzí, kdy jsou bombasticky melodické vokální a instrumentální linky vykroucené do podmanivě uhrančivého patosu. Přesně to jsou důvody, proč mám tuhle partu v oblibě, ačkoli mě vždy zamrzí několik tuctovějších písní, kterých se tvůrci ne a ne vyvarovat. Každopádně jde o nejlepší japonské album loňského roku, o tom není pochyb.

Petr Štěpnička             


galneryusumacher.com

YouTube ukázka - Raise My Sword

Seznam skladeb:
1. Premonition
2. The Time Before Dawn
3. Raise My Sword
4. The Voice of Grievous Cry
5. Rain of Tears
6. Reward for Betrayal
7. Soul of the Field
8. Chain of Distress
9. The Force of Courage

Sestava:
Masatoshi Ono - zpěv
Syu - kytara
Taka - baskytara
Yuhki - klávesy
Junichi Sato - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 1:04:14
Produkce: Yorimasa Hisatake
Label: VAP
Země: Japonsko
Žánr: neoklasický power-prog metal

Diskografie:
2003 - The Flag Of Punishment
2005 - Advance To The Fall
2006 - Beyond The End Of Despair...
2007 - One For All...All For One
2008 - Reincarnation
2010 - Resurrection
2011 - Phoenix Rising
2012 - Angel of Salvation
2013 - The IronHearted Flag, Vol. 1: Regeneration Side
2014 - The IronHearted Flag, Vol. 2: Regeneration Side
2014 - Vetelgyus
2015 - Under the Force of Courage

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.02.2016
Přečteno: 2322x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Shiver of FrontierPro přiznivce...4. 08. 2016 7:58 htaedas
Stačí si desku poslechnout vícBěhem týdne jsem...18. 02. 2016 17:36 bassbeast
Kluci jedou stále...9. 02. 2016 7:56 htaedas


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09914 sekund.