ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



ankety

Redaktorská bilance roku 2015 (Pagan)

Mé hodnocení uplynulého roku se víceméně odvíjí od dua žánrů, na které se v posledních letech zaměřuji nejvíce, tedy power, thrash metalu a jejich přidružených odnoží. Pokud se prvního týká, kvalitativní standard byl po celých dvanáct měsíců značně vysoký, přesto nevzniklo album, které by mě brilancí svého obsahu vystřelilo do vesmíru. Příjemným překvapením se oproti tomu stal (další) mini boom v thrashovém ranku, kde loni vznikl nebývalý počet skvělých desek, i proto se tento žánr objevuje v mé topce s doposud nejpočetnějším zastoupením.

TOP 10 (abecedně):

ATOMIC DESTRUKTOR - Unnatural Disorder
Debut portugalských thrasherů si mě podmanil riffovou živočišností, jež jde ruku v ruce s heavymetalovými melodiemi. Kytary zde řežou jako ozvučené zubní vrtačky, bicmen řádí jako by trpěl progresivní hyperaktivitou a zpěvák štěká s neurotickou dravostí rozzuřených čoklů. Vše dohromady pak tvoří neodolatelně výbušnou směs prvotřídního thrashe.

CAIN´S OFFERING – Stormcrow
Nejsem odvázaný úplně z celé, v pořadí druhé studiovky Jani Liimatainena a jeho spoluhráčů, nicméně je zde několik tuze libých spídovek, v čele s čarokrásnou perlou „I Will Build You A Rome“, což je jedna z nejúžasnějších písní celé powermetalové historie, rozhodně pak nejlepší skladba uplynulého roku, proto zde tohle album nesmí chybět.

DARKTRIBE – The Modern Age
Ani moc nevadí, že se francouzští Heavenly pořád nejsou schopni dokopat k nové nahrávce (ok, možná to malinko vadí), protože je, alespoň dočasně, zcela bez problémů zastoupili krajané Darktribe. Jejich power na pomezí lehkého progu a symfo metalu nabízí kvalitativně vyrovnaný materiál s několika dokonalými písněmi („My Last Odyssey“, „Rainwar“, „Anthem For A Planet“), ke kterým se vracím s pravidelností ženské periody a pokaždé mě uhranou svoji do posledního tónu promakanou, náramně svrchovanou melodičností.

DR. LIVING DEAD! – Crush The Sublime Gods
Crossover thrash až za hrob! Tentokrát ovšem nikoli ze semeniště stylu, U.S.A., nýbrž ze Švédska, kvalitativně každopádně na srovnatelné úrovni jako u největších borců subžánru. Když potřebuju dostat do varu, třetí album této party mně to v pohodě zajistí, u položek jako "TEAMxDEADx" a hlavně "Civilized to Death" pak jen málokdy vydržím v klidné a nehybné poloze.

HARLOTT – Proliferation
Další thrashová perla. Australané dokázali stvořit adrenalinovou, žánrově bohatou a nápaditou jízdu, která disponuje slušným množstvím energické sugesce. Možná je jedním z receptů jejich úspěchu nadhled, který čtveřici hudebníků rozhodně neschází, čehož důkazem je parádně odlehčený klip ke skladbě „Systematic Reduction“.

SIBERIAN MEAT GRINDER – Siberian Meat Grinder
Stejně jako v případě smečky Dr. Living Dead! je i tento eponymní debut výtečným crossoverovým albem, jehož tvůrci zase nepocházejí z Ameriky! Tentokrát jde o ruskou sebranku, jejíž předností je - samozřejmě kromě dokonalého mixu dech beroucích riffů - dvojice zpěváků, kteří se skvěle doplňují a spolu s muzikou tvoří parádní hudební směs, která na thrashový základ umně staví punkové, hardcorové, ale také skáčkové cihly, jež přidávají do celé záležitosti hravost, zábavu a nadhled.

STRATOVARIUS – Eternal
Jestli jsem něco ani náznakem nečekal, pak to byl návrat Kotipeltovců k základnímu rukopisu bývalého zaměstnavatele, Tima Tolkkiho. Nicméně stalo se a Straťáci opět přišli s královsky podmanivým albem. Některé melodie sice více kloužou po spektakulárním povrchu, jako odreagování od všelijakých civilizačně psychosomatických strastí ovšem poslech patnácté řadovky s názvem "Eternal" funguje naprosto spolehlivě.

VEONITY – Gladiator´s Tale
Přestože nemám dvakrát v oblibě zpěváky s „nakřáplým“ charakterem hlasu, mezi které patří i frontman těchto švédských power metláků, Anders Sköld, hudební obsah jejich debutové fošny je nasycen takovým množstvím chytlavého melodična, že to pro jednou dokážu v pohodě zkousnout a ještě se při poslechnu – obzvláště některých skladeb – usmívat radostí jako malej smrad.

W. ANGEL´S CONQUEST – Taste Of Life
Dost možná nejčistokrevnější power-speedmetalové dílo uplynulého roku. Bývalý Conquest najal skvělého zpěváka Konstantina Naumenka (Sunrise), přihodil do svého názvu jméno frontmana W. Angela, no a ten se tím zřejmě cítil natolik zavázán, že se vybičoval k nejlepšímu výkonu své tvůrčí kariéry. Z pěti dosavadních alb kapely jde o vrcholný zápis, v jehož útrobách nalezneme několik strhujících žánrových položek, do nichž perfektně zapadají i skromné, o to však účinnější elektronické hrátky.

WITHIN SILENCE – Gallery Of Life
Slováci měli slušný powermetalový rok, jasným vítězem se u mě ale stala jen a pouze debutující parta Within Silence, a to díky albu, jež je napěchováno melodiemi odshora dolů, nepostrádajíc přitom několik vyložených hitovek ("Silent Desire", "Emptiness Of Night" a "Love Is Blind"). Nesmím opomenout velmi líbivý obal, což rozhodně není u interpretů tohoto žánru pravidlem.


ALBA TĚSNĚ POD VRCHOLEM:

CRIMSON CHRYSALIS - Enraptured
DRAGONY – Shadowplay
ENDOMAIN - Step In The Machine
LUCA TURILLI´S RHAPSODY - Prometheus: Symphonia Ignis Divinus
MANIMAL - Trapped in the Shadows
ODYSSEA - Storm
OPERA MAGNA - Del amor y otros demonios - Acto II
SKELETON PIT – Chaos at the Mosh-Reactor
VLADIVOJSKO - Hořící hlavy


VIDEOKLIP ROKU :

STEVEN WILSON - Perfect Life


Petr Štěpnička             



Vydáno: 06.01.2016
Přečteno: 3711x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09829 sekund.