ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Gary MOORE - Dark Days In Paradise

Žádná změna nebyla kalkul. Všechno šlo vždy od srdce,“ sdělil svým příznivcům u příležitosti vydání alba „Dark Days In Paradise“ Gary Moore. To korespondovalo s jeho prohlášením někdy z podzimu 1996, že se začal zabývat popem a soulovou muzikou. Navíc prohlásil, že na své novince pracuje s naprosto odlišnými muzikanty, kteří nemají moc co dočinění s bluesovou hudbou a jsou bezmála úplně nezasaženi rockem, o metalu nemluvě. Jediným hudebníkem, který měl v minulosti zkušenosti s rockovou hudbou, byl basista Guy Pratt, jenž dříve spolupracoval s Davidem Gilmourem z Pink Floyd, duem Coverdale/Page a paralelně s Moorem spolupracoval i na comebackové desce Whitesnake „Restless Heart“.

Za bicí soupravu usedl Gary Husband, který je vyhledávaným jazzovým hudebníkem a nejdůležitější složku alba, tedy klávesy, obstaral Magnus Fiennes, tehdy třicetiletý chlápek, který má na svém kontě spolupráci s naprosto nerockovými umělci, například s Shakirou nebo kapelou Morcheeba. Ono je to totiž prosté. Ono „Dark Days In Paradise“ ani rockovým albem není. Ono není ani albem bluesovým. I když samozřejmě oba dva hudební styly z Mooreovy tvroby nevymizely, jsou zde důmyslně skryty pod nánosy kláves, samplovaných nástrojů a elektronického dusotu. Kytaru skoro aby člověk pohledal, což je u sólového alba kytaristy věc docela zásadní.

Smést „Dark Days In Paradise“ šmahem ze stolu by bylo strašně jednoduché. Dobová kritika také tak činila a desku označovala za moderní prefabrikát, který zabíjí všechno, co Moore do té doby dokázal. Dnes se na toto album můžeme dívat jako na další krok ve vývoji tak složité hudební osobnosti, kterou tento kytarista bezpochyby je. Dnes už víme, že se jednalo o úkrok stranou, který Moorea zavedl do slepé uličky, ze které za pár let vycouval. Tehdy se na to hledělo jako na rozmar stárnoucího seladona, který si najednou přišel až moc archaický a v překotné a převratné době poloviny devadesátých let chtěl působit moderně, jako kdyby bylo ihned nutné dohnat všechny trendy.

Když se ale do „Dark Days In Paradise“ člověk dnes zaposlouchá a odmyslí si (což je ale strašně těžké) všechen ten samplovaný balast, dostane naprosto tyxpickou Mooreovu desku, která je ovšem hnána moderními technologiemi. „Dark Days In Paradise“ tak svým úmyslně špinavým soundem připomene „Slang“ od Def Leppard nebo třeba warrantovskou „Belly To Belly“. S tím rozdílem, že oproti „Slang“ je zde mnohem více zajímavých momentů a příšerná „Belly To Belly“ jí nesahá ani po kotníky.

Ne, Mooreovi nedošly nápady, i když se zpětně jeho příklon k tehdejšímu soundu jeví jako blbost. Největší síla alba tak leží v baladách, kde zní opět mistrovsky zahraná kytara a kde Moore vyšívá jímavá sóla. Ne náhodou proto nejvíce osloví tři položky „I Have Found My Love In You“, „Like Angels“ a „Where Di We Go Wrong?“, což jsou klasické hitovky jako například „Falling In Love With You“ či „Empty Rooms", ovšem zahrané jiným, v té době moderním stylem. Ne náhodou v těchto skladbách rezonuje jak AOR období, tak bluesová éra Mooreovy kariéry. V náznacích je slyšet i například v předlouhé „Business As Usual“, která nabízí nejvíce muzikantství z celé desky a ve „What Are We Here For?“, které má klasickou bluesovou náladu, styl Mooreova zpěvu je rovněž položen do tohoto stylu, ovšem kytaru, tolik pro blues potřebnou, lze hledat jen v náznacích.

Album hned po vydání samozřejmě propadlo. Řada fanoušků nezkousla věci jako „One Good Reason“, „Cold Wind Blows“ nebo „Afraid Of Tomorrow“. Ty už byly skutečně mocně experimentální a absence kytar se prostě kytarovým hrdinům neodpouští, i když „Dark Days In Paradise“ není vůbec špatné album. Jen tentokrát stylový přerod Mooreovi prostě nevyšel, tak jak by měl. Možná už byl na modernu skutečně moc starý

Jan Skala             


www.gary-moore.com

YouTube ukázka - One Good Reason

Seznam skladeb:
1. One Good Reason
2. Cold Wind Blows
3. I Have Found My Love In You
4. One Fine Day
5. Like Angels
6. What Are We Here For
7. Always There For You
8. Afraid Of Tomorrow
9. Where Did We Go Wrong
10. Business As Usual
11. Dark Days In Paradise

Sestava:
Gary Moore - zpěv, kytara
Guy Pratt - baskytara
Magnus Fiennes - klávesy, programování
Phil Nicolas - klávesy, programování
Gary Husband - bicí

Rok vydání: 1997
Čas: 1:07:28
Label: Virgin/EMI
Země: Severní Irsko
Žánr: electronic pop rock

Diskografie:
1973 - Grinding Stone (jako The Gary Moore Band)
1978 - Back On The Streets
1980 - G-Force
1982 - Corridors Of Power
1983 - Dirty Fingers
1983 - Victims Of The Future
1985 - Run For Cover
1987 - Wild Frontier
1989 - After The War
1990 - Still Got The Blues
1992 - After Hours
1995 - Blues For Greeny
1997 - Dark Days In Paradise
1999 - A Different Beat
2001 - Back To The Blues
2002 - Scars
2004 - Power Of The Blues
2006 - Old, New, Ballads, Blues
2007 - Close As You Get
2008 - Bad For You Baby

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.04.2016
Přečteno: 5172x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Dark Days......jsou v podstatě...16. 04. 2016 17:56 Kolík
Fantastická deska!S neuvěřitelnou...14. 04. 2016 10:28 Deny
Krasny a nadcasovy...14. 04. 2016 7:44 Peter


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.17559 sekund.