RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




NAVAR - 1621

Metalová kapela, se kterou zpíval Julián Záhorovský (pro neznalé – jeden z účastníků finále Superstar)... No, to může být zajímavé. A zajímavé to vcelku opravdu je. Kapela se pohybuje na poli heavy metalu, který občas zasahuje až do speed metalových končin. NAVAR je pro mě příjemné překvapení. Po poslechu jejich nového alba „1621“ si začínám pomalu myslet, že to u nás s tím „hevíkem“ přece jenom tak strašné nebude.

Ze začátku mi jednotlivé skladby přišly dost nevýrazné a splývaly mi do sebe. Později se však začínaly projevovat jednotlivé momenty a dneska už si s kapelou vesele prozpěvuji. K těm nejzajímavějším momentům bych zařadil čtyři věci. Krásným baladickým motivem odstartovanou titulní věcičku, která se opravdu chorobně zažírá pod kůži. Stejně baladicky odlehčená je hned následující „Tak hádej“, kterou bych celkově označil za největší pecku desky. Hodně se mi líbí závěrečná gradace s ženským zpěvem. Nádherná věc a přitom plná snad již povinných klišé... Milovníci klasického heavy metalu můžou mlátit palicemi při „Smutná královna“, která sice zavání klasickou tancovačkou, ale být taková každá zábava, tak na žádné nechybím (ostatně klasické tancovačky mám rád...). Poslední výraznější bod je „Drákula“. Sice není tak kvalitní jako letitá klasika od VITACITu, ale zde patří k tomu nejlepšímu.

Trošku jsem se bál, aby NAVAR nebyl spíše PROVAR. Naštěstí se tak nestalo a z „1621“ se vyklubala velice příjemná záležitost, která dokáže bez problémů na celé své takřka hodinové ploše zabavit. Když to tak slyším, tak Superstar byl samý rocker. Také se mi nabízí srovnání s kapelou FRENZY Vlasty Horvátha. Slyšel jsem nějaké jejich staré demo, které je volně ke stažení na stránkách kapely a to je pravá lahůdka! „1621“ sice lahůdka ještě není, ale uvidíme co přinese čas...

P.S. – A konečně kapela s velice slušným zpěvem, který se zbytečně nežene do prostorů, na které opravdu nemá! Z toho by si měly vzít příklad ostatní kapely. Každý nemůže mít zpěv ála Kotipelto...

Venca Votruba             

Strašně dlouho jsem si lámal hlavu, z které strany se do debutového alba pardubických Navar pustit. Vzal jsem to ze severu a chtěl nadšeně chválit. A zjistil, že se mi chvílema zasekává jazyk. Vzal jsem to z jihu, chtěl vraždit neviňátka, odstřelit Navar a vytknout jim kde co. A to nešlo už vůbec. Zbývalo vzít to z východu či západu, vypíchnout klady, pohanět nedostatky (případně naopak) a jinak se tvářit naprosto neutrálně. Ale podobný přístup by vyzněl lacině, protože k Navar se rozhodně neutrálně přistoupit nedalo a tahle parta ve mně bez debat zanechala dost výrazné pocity. A jak se tak v mých útrobách míchali ty zeměpisné přístupy, vylezla mi z toho celkově nadšená spokojenost s tradičním „ale“.

Klasický heavy metal s občasným závanem speedu. Vcelku jednoznačně definovaná, spolehlivě zahraná melodická muzika s výrazným zvukem kláves, šlapavým rytmem a kytarovým riffováním. Jó, tohle do mě můžete prát horem dolem. Tak kde je vlastně zakopán ten „ale“ hafan ? Inu, povaluje se u hranic tolerance a ochoty vstřebat tóny, které se kovově tváří, ale díky tomu, že se kovová příšerka občas místo mečem ohání cukrovou vatou, vyleze nám z toho „tak nějak hodnej metal“. Ve prospěch Navar ale mluví fakt, že při závěrečném materiálovém sčítání je toho kovu přece jen daleko víc, takže ta cukrová vata ani nezačne lepit nebo ublemtávat.

Protože se jedná o navarovskou prvotinu a většina materiálu je hóódně povedená, jsem ochoten přistoupit na přimhouření oka v těch několika málo momentech, kdy se mi skladby slejou do jedné monotónní koule, kdy mi texty kapely přijdou sešroubované trochu násilím, v momentech, kdy mi některé nápady přijdou lehce okoukané a naivní, i v momentech, kdy mi zpěv Jirky Raina přijde moc učesaný a (znovu) jednotvárný. Těžko říct, zda jde o sázku na jistotu nebo o realitu, vycházející z Jirkových pěveckých možností. Nepotřebuju, aby každý křikloun tahal svoje tóny do nebe anebo měl v krku zaraženého mečouna, ale nemůžu se ubránit dojmu, že nevelká porce agresivity by Navaru zatraceně přidala na šťavnatosti. Bavit se o celkovém soundu nahrávky, tak to moje mhouření očí narazí tradičně na peníze.

Výše napsané řádky berte prosím jako mojí snahu o provokaci a nabuzení Navar k ještě lepším zítřkům, protože (a teď už seriózně) mi jejich muzika sedí, kluci mě snadno ulovili na svoje melodické nápady a pohodový projev s řadou chytlavých momentů. Titulní „1621“ s melancholickým úvodem, klávesovými orgiemi (pamětníci jistě rádi vzpomenou na Germány Domain) a barevným kytarovým sólem. Lehká baladická „Tak hádej“, kde civilnímu projevu Jirky Raina přicházím stoprocentně na chuť. Praktický návod, jak z klasické metalové klišovité balady udělat příjemně poslouchatelnou záležitost. Rozmáchlá „Smutná královna“, kde utřepaný rytmus a klávesový motiv ve mně znovu vyvolají tu opojnou příchuť přelomu 80. a 90. let a ranných alb Domain. Národnostně angažovaný „Blaník“ s bojovným chorálem.. Houpavý hrdinský song „Křižáci“ a čas na oddechnutí vytahaných krční svalů.

K Navar můžu dodat už jen tolik. Při poslechu alba „1621“ nechybělo moc, aby mě pardubáci posadili na zadek s hubou otevřenou a vykulenýma čočkama (hradečtí patrioti vědí, že to není možné už jen z principu :-) ). Věřím, že na to jednou dojde.

P.S. Jasně, já vím, Navar jsou kapela, ve které svého času působil Super-star Julián Záhorovský. Soutěž ani Julián mi k srdci nepřirostli, takže hlásím: Navar je kapela natolik kvalitní a nadějná, že kluci nemají zapotřebí se na toto spojenectví nějak odvolávat. Proto tuhle informaci berte pouze jako průtokovou a nutnou z hlediska faktografického.

Savapip 7/10

www.navar.cz

Seznam skladeb:
1. Intro
2. Ďábel mor
3. Blaník
4. Valkýry
5. 1621
6. Tak hádej
7. Je nevinnej
8. Smutná královna
9. Drákula
10. Křižáci
11. Tulák
12. Síla boje

Rok vydání: 2005


Vydáno: 14.06.2006
Přečteno: 3769x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Hezký, Venco,...19. 06. 2006 10:21 Morrígan


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09014 sekund.