Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CITRON - Rebelie Vol. 2

Jasně se ukazuje, že návrat zpěváka Ladislava Křížka do Citronu byl pro kapelu řádným douškem extra silného životabudiče. Kapela totiž poslední léta působila spíše unaveným dojmem a od zhusta průměrného alba „Bigbítový pánbů“, kde zněla spíše jako spolek rockových vysloužilců, stále padala prohlášení o tom, že připravuje novou desku, ale kde nic, tu nic. Ale přišel Křížek, sestava se omladila a najednou to jde a fanoušek dostává během půl roku už druhé EP a na letošek je naplánované vydání celého alba „Rebelie rebelů“.

Pojďme si v rychlosti zrekapitulovat, co se za těch více než půl roku stalo. Koncem léta kapelu opustili čtyři její členové, dva skalní, dlouholetí, kytarista Jaroslav Bartoň a basista Václav Vlasák, se kterými odešli také druhý kytarista Jiří Šperl a zpěvák Fany Michalík. Domluva s Křížkem se proto jevila jako jediná možná, která odvrátí konec legendy. Odešlí členové si založili formaci s názvem Limetal a rozpoutala se menší mediální bouře, kterou ti méně chápavější příznivci přiživovali provoláními typu „tohle není Citron“ a podobně. Emoce ale postupem času vychladly a zůstala hudba. S tou má stále navrch Pařízkův a Křížkův Citron. A nejen z toho důvodu, že toho předkládá posluchačům nesrovnatelně více.

Ovšem, buďme upřímní, „Rebelie Vol. 1“ i „Rebelie Vol. 2“ přichází každá „jen“ se dvěma novými věcmi, což je ale asi v pořádku, protože naflákat deset věcí nevalné úrovně za měsíc na desku, to není žádné umění. Podívejme se tedy na to, jaká ta druhá „Rebelie“ vlastně je. Že se na ní budou recyklovat i věci z minulosti, bylo asi jasné. Proto je tady legendární duet „Kam jen jdou lásky mé“, který si střihli Křížek a zpěvačka Tanja už v osmdesátých letech. Ta současná verze je hutnější, což se vzhledem k moderním nahrávacím technologiím čekalo. Tím, že došlo ke zvukovému posunu, ale bohužel zmizelo tehdejší nablýskané kouzlo skladby, i když současná verze (s upraveným finišem) rozhodně není slabá. Jen je trochu jiná… Pak tu najdeme Tanjinu věc „Nad hlavou létá rock n´roll“ v živém provedení, kde je jasně znát, že věci ze zpěvaččina sólového repertoáru nejsou ani zdaleka tak nadčasové jako klasiky Citronu a přes práh moderní doby se jim přelézt prostě nedaří. A nakonec došlo i na recyklaci alba „Vypusťte psy!“ v podobě skladby „Hraběnky a hrabata“. Té pochopitelně Křížkův projev sedí mnohem více než někdejší tragická Michalíkova verze, ovšem výběr této skladby není až tak úplně nejzdařilejší, protože deska „Vypusťte psy!“ nabízela mnohem větší klenoty jako například titulní věc, ostrou „Kryzané“, výtečné „Snadné žití“ nebo takřka geniální baladu „Nezvaná“.

Ale teď k tomu nejdůležitějšímu a tím jsou dvě novinky. A to velice silné novinky. Bylo dodrženo schéma z první „Rebelie“, kdy se startuje rychlou věcí, v tomto případě „Na křídlech andělů“. Ta nepostrádá klasickou citronovskou melodiku a i přes trochu neohrabaný a místy zbytečně hrubý text, exploduje v totálně hitovém refrénu, který patří k tomu nejsilnějšímu, s čím kdy Citron přišel a může se směle zařadit do zlaté pokladnice i samotného Křížka. Třešničkou na dortu je dětský sbor, který ve finiši skladby podporuje v kramflecích pevného frontmana. Druhou novinkovou skladbou je pak pomalejší, zatěžkanější „Supi se slétají“, jenž se vrací do období majestátného „Radegasta“. Nejen melodikou, ale i celkovým velkolepě působícím duchem skladby , což umocňuje i Křížek svým emotivním projevem. Refrén pak svou monstrózností připomene slavný „Valašský rok“. Celkově se proto obě novinky dají považovat za velice zdařilé, stejně jako tomu bylo v případě minulého EP.

Citron je prostě v poslední době ve formě, což dokládá i vyprodané turné. Bude nutné formu ztvrdit regulérní deskou, ale obě EP o stavu kapely ledacos napovídají. Může se totiž stát, že pro českou rock/metalovou scénu bude mít „Rebelie rebelů“ dopad srovnatelný s vlivem „Radegasta“, ovšem zatím nepředjímejme…

Jan Skala             


www.citron-group.cz

YouTube ukázka - Na křídlech andělů

Seznam skladeb:
1. Na křídlech andělů
2. Supy se slétají
3. Hraběnky a hrabata
4. Kam jen jdou lásky mé
5. Nad hlavou létá rock n´roll (live)
6. Kytarový jam (live)

Sestava:
Ladislav Křížek - zpěv
Pavel Hanus - kytara
Djordie Erič - kytara
George Rain - baskytara
Radim Pařízek - bicí
Tanja - zpěv (jako host)

Rok vydání: 2016
Čas: 25:24
Label: vlastní náklad
Země: Česká republika
Žánr: heavy metal

Diskografie:
1981 - Obratník raka
1983 - Tropic Of Cancer
1985 - Plni energie
1988 - Radegast
1990 - Vypusťte psy
1992 – Sexbomby
1999 - Best Of Citron
2001 - Síla návratů
2010 – Bigbítový pánbů
2015 - Rebelie Vol. 1 EP
2016 - Rebelie Vol. 2 EP

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.04.2016
Přečteno: 8206x




počet příspěvků: 47

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Myslím si že mezi...17. 11. 2016 12:55 Guns
-Nemám co dodat,...4. 05. 2016 15:47 Thomson
Za posledních 6...4. 05. 2016 13:45 t-rex
-Ano přesně...4. 05. 2016 9:36 Thomson
Citron a ArakainTak otázka, jaký...3. 05. 2016 15:43 rumcajs


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11556 sekund.