ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ARCHITECTS - All Our Gods Have Abandoned Us

Když se řekne hudební potence, vybaví se mi právě britští metalcoristé Architects, kteří letos završili první dekádu své aktivní kariéry. Aktuální novinka je už ovšem sedmým zářezem a nutno podotknout, že to na inovativních prvcích a experimentech jde poznat. Kapela kolem dvojčat Searlových se však se svým zvukem a produkcí našla až na minulé desce „Lost Forever // Lost Together“, kde se krásně skloubila nabušená tvrdost podkladů s až astrálními samply, dotvářejícími specifickou atmosféru jednotlivých písní. O dva roky později tu máme „All Our Gods Have Abandoned Us“, a je to nemlich to samé.

Není to vlastně ani tak výtka jako spíš povzdech. Pokračování s producenty posledního, nutno podotknout úspěšného a kvalitního alba, je naprosto logickým a legitimním krokem. „All Our Gods Have Abandoned Us“ tak zní jako pokračovatel minulé placky (nebo jako její druhá strana) a servíruje posluchačům to, co předtím znělo jako osvěžující vánek a vybičovalo zvuk na další úroveň. Jedinou změnou oproti předchozímu kusu je možná větší sebevědomí sálající z desky a více nekompromisní přístup v lyrickém a pěveckém sektoru, což je ostatně následkem onoho známého vstupu podruhé do stejné řeky. V něm se občas pár songů semele dohromady a svou překopírovanou strukturou a monotónním Carterovým projevem nedávají Architects posluchači moc šancí do nich proniknout a užít si je, protože zkrátka nebaví a v albu zapadnou. Kapela píše a zní stejně jako minule, což nastavuje jisté mantinely, ve kterých se britští metalcoristé pohybují. Naštěstí to jsou mantinely promyšlené a dobře zvládnuté.

Začal jsem negativně a skepticky, ale je to spíš výsledek zklamání z dříve vydaných singlů, které byly skvělé a zdály se být zajímavější, než právě cokoliv na minulé desce. Namlsaný nastavenou laťkou se však ukázalo, že jde i o to nejzajímavější na této desce, byť se najdou písně, které jim dýchají na záda (úvodní nátěr „Nihilist“ nebo příjemně houpavá „The Empty Hourglass“). Řeč je samozřejmě o trojlístku singlů „Downfall“, „A Match Made in Heaven“ a „Gone With The Wind“, přičemž poslední zmíněná je jednou z nejlepších skladatelských kousků v historii kapely. Sam Carter si výrazněji hraje s hlasem a hlavně se povedl výrazný refrén, podpořený nějakým tím účinným breakdownem. Architects přitom breakdowny, jak to v corových vodách bývá, nadužívané nemají. Jejich styl je daleko pestřejší a vyžaduje obratnost a hudební znalosti (akcenty, synkopy, trioly atd.) To samé platí i o výše zmíněných skladbách. Ty ční nad ostatními svěžími nápady, dobře napsanými melodickými linkami a naplno využívají potenciálu nastaveným produkcí na minulé desce.

Pro nováčky se poslech „All Our Gods Have Abandoned Us“ může změnit v zařazení Architects do oblíbených kapel. Pro zastánce předchozí desky „Lost Forever // Lost Together“ jde o nastavený bonus s velmi povedenými singly a pro dlouhodobé fanoušky kapely zřejmě půjde o album, které nezklamalo svým standardem a kvalitami, ale na druhou stranu ani moc nepřekvapilo. Jede se tu totiž přesně v tom duchu, ve kterém se končilo minule. Hodně samplů, našlapaná produkce, Carterův často stereotypní projev a instrumentálně velmi známé postupy. I už parodované „bleh“ u breakdownů je tu slyšet nesčetněkrát. Čili nová deska určitě palec nahoru, ale trochu se bojím o budoucnost. Omílat totiž v takto konkurenčním metalcorovém prostředí totéž napotřetí by se klukům z Architects nemuselo vyplatit. Zvlášť, když se na další desku zřejmě nebude dlouho čekat.

Radek Neuman             


www.architectsofficial.com

YouTube ukázka - Gone With The Wind

Seznam skladeb:
1. Nihilist
2. Deathwish
3. Phantom Fear
4. Downfall
5. Gone with the Wind
6. The Empty Hourglass
7. A Match Made in Heaven
8. Gravity
9. All Love Is Lost
10. From the Wilderness
11. Memento Mori

Sestava:
Sam Carter – zpěv
Tom Searle – kytara, samply
Adam Christianson – kytara
Alex Dean - baskytara
Dan Searle - bicí, samply

Rok vydání: 2016
Čas: 46:11
Label: Epitaph Records
Země: Velká Británie
Žánr: metalcore

Diskografie:
2006 - Nightmares
2007 - Ruin
2009 - Hollow Crown
2011 - The Here and Now
2012 - Daybreaker
2014 - Lost Forever // Lost Together
2016 - All Our Gods Have Abandoned Us

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.06.2016
Přečteno: 3459x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11221 sekund.