DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GRAND MAGUS - Sword Songs

Proč zpěvák Janne „JB“ Christoffersson odešel ze Spiritual Beggars? Výklady této události se můžou různit, ovšem nejpádnější argument, který podpoří verzi o rozličných hudebních chutích, je srovnání aktuálních alb. „Sunrise To Sundown“ od Spiritual Beggars a „Sword Songs“ z dílny Grand Magus, kapely, ve které JB působil paralelně s Amottovou partou. Nůžky mezi styčnými body obou kapel se ještě více rozevřely a jestli Spiritual Beggars jsou dnes naprosto přesvědčivým souborem, který nejvíce reflektuje tvorbu Deep Purple z období alb „Burn“ a „Stormbringer“, Grand Magus se stále více blíží k heroickému pojetí heavy metalu, asi tak, jak jej (v dobách, kdy ještě nebyli za vyložené mimoně) dělali Manowar.

On i JB je jiným typem zpěváka než aktuální frontman Spiritual Beggars Apollo Papathanasio a po Amottově boku si jej člověk už v dnešní době představí jen stěží, protože Spiritual Beggars na rozdíl od Grand Magus už obrousili metalové hrany. „Sword Songs“ je opět pořádně riffovaná smršť metalu osmdesátých let, ze kterého jsou slyšet nejvíce zmíněný Manowar, ovšem místy posluchač zaslechne i vlivy kapel typu Iron Maiden, Saxon, Judas Priest nebo Running Wild, ke kterým přímo odkazuje zpěvákův projev ve skladbách „Varangian“ a „Born For Battle (Black Dog Of Brocéliande)".

Co je nutné říci, je fakt, že Grand Magus se zmíněným veličinám (nebo rozhodně jejich nejlepším deskám) se „Sword Songs“ vyrovnat nemohou. Přestože kapela hraje jako z partesu a JB má stále přesvědčivý projev, celá deska působí jako takové retro osmdesátých let. Dobře provedené, skvěle zahrané i odzpívané, ale pořád jen retro, které sice vaří z nejlepších ingrediencí, ale ty už jsou trochu po datu trvanlivosti.

Na desce se samozřejmě najdou zajímavé kousky, kdy trochu nastražíte uši, protože je nutné si přiznat, že skladby typu „Forged In Iron – Crowned In Steel“ či „Master Of The Land“ (riff kupodivu připomene kutilství Dimebaga Darrella) se prostě povedly, a nedá se mluvit o úplném paběrkování po hostině osmdesátých let. Ovšem z větší části nejsou nápady na „Sword Songs“ natolik nosné, aby z desky učinily klasickou desku stylu. Ostatně, to ani nikdo nečekal, to se Grand Magus nikdy nepovedlo. A na sto procent se také nepovedla ani coververze párplovské klasiky „Stormbringer“ (ruku na srdce, čekal bych ji mnohem více od Spiritual Beggars), kde přece jen JB na Coverdaleovy pasáže nestačí. Na druhou stranu lze v této věci ocenit precizní práci hammondek.

Grand Magus s novou deskou pokračují ve svém vývoji, který jde proti proudu času. Nejpozději s minulou deskou „Triumph And Power“ se zbavili stonerrockových a doommetalových vlivů a ani na „Sword Songs“ tomu není jinak. Komu tedy lahodí trochu archaický a majestátně pojatý heavy metal, tomu by se mohli noví Grand Magus vcelku dobře poslouchat. Jenže nikdy nebudou ve sbírce vyměněni třeba za „The Number Of The Beast“.

Jan Skala             


www.grandmagus.com

YouTube ukázka - Varangian

Seznam skladeb:
1. Freja s Choice
2. Varangian
3. Forged In Iron - Crowned In Steel
4. Born For Battle (Black Dog Of Brocéliande)
5. Master Of The Land
6. Last One To Fall
7. Frost And Fire
8. Hugr
9. Everyday There s A Battle To Fight
10. In For The Kill
11. Stormbringer

Sestava:
Janne "JB" Christoffersson - zpěv, kytara
Mats "Fox" Skinner - baskytara
Ludwig Witt - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 43:28
Label: Nuclear Blast
Země: Švédsko
Žánr: heavy metal

Diskografie:
2001 - Grand Magus
2003 - Monument
2005 - Wolf s Return
2008 - Iron Will
2010 - Hammer Of The North
2012 - The Hunt
2014 - Triumph And Power
2016 - Grand Magus

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.07.2016
Přečteno: 1999x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ještě furt...1. 08. 2016 8:46 down


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1424 sekund.