ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WINTERHORDE - Maestro

Pokud sami sebe označíte jako progresivně extrémní kapelu, zatímco jiní si vás spojují s melodickým black metalem (přičemž v tomto případě se rčení „na každém šprochu pravdy trochu“ spolehlivě potvrzuje), dá se předpokládat, že (decentně řečeno) nepůjde o muziku, držící se až tak úplně standardních pravidel. Novinkové album izraelských Winterhorde „Maestro“, se kterým tato parta utnula šestileté studiové ticho, je přesně taková. Teatrální, výpravné, velmi, velmi rozmanité.

Album, na kterém do sebe přirozeně klouže black metal (který by se díky ubzučeně řezajícím kytarám, masakrózně tepajícím bicím a uskřípaně jedovatému vokálu dal brát jako jakýsi základní kořen, ke kterému se sbíhají ostatní větve tohoto košatého hudebního stromu, ale nutno zdůraznit, že ani zdaleka se nejedná o trvale dominantní prvek), progresivní metal (některé postupy Winterhorde jsou velmi neotřelé a originální, jejich spojování zdánlivě neslučitelného většinou spolehlivě klapne, vývoj jednotlivých skladeb je až na výjimky jednoduše nepředvídatelný, střídání nálad a atmosférických odstínů je prakticky nekonečné, sedmero muzikantů má dostatek prostoru k tomu, aby předvedli své umění, takž se neustále něco děje a ani na okamžik nemáte pocit, že je z důvodu udržení dějové linie příběhu cokoliv uměle nastavováno), death metal (jistě, bez občasného chropotu se to neobejde, ale v tom pelmelu hlasů – co nezvládnou dva vlastní zpěváci, to doplní tři zpívající hosté a BigBoss coby vypravěč – jde o naprostou přirozenost), symfoničnost (pochopitelně, výpravnost příběhu si o tuto položku říká), syrový heavy metal (ve svém vyprávění umí být Winterhorde jednoduše přímočaří) i něco málo etnických příchutí. Podstatné je i to, že kovovému základu velmi přirozeně dodávají atmosféru i nemetalové nástroje jako housle, akustické kytary, saxofon či těremin. Možná to zní trochu jako kočkopejskový dortík, ale hledejte za opusem „Maestro“ muzikálově pestré drama, nikoliv nekonzistentní sloučeninu s lacinými efekty.

Vyjma dvou instrumentálek (úvodní, prakticky nepodstatná „That Night In Prague“ a křehká „A Dying Swan“, koketující s klasickou hudbou) je titulní song „Maestro“ prakticky jedinou skladbou, která si udrží konzistentní náladu a funguje tak (i přes výraznou emotivnost) jako jakási oáza klidu v jinak silně rozbouřeném albu. To při celkové délce o pět minut přesahující hodinu není zrovna selankou při vstřebávání, ale přehršel zajímavých nápadů i jejich provedení, sahající od křehoučkých motivů, přes teatrálně efektní nadýchanost a majestátnost až k agresivně hrubým metalovým výpadům zajistí, že nudit se u toho rozhodně nebudete.

Avantgardní album, které spolehlivě osloví především ty, kteří si libují v neobvyklých postupech, dobře vygradovaných tajemných příbězích, náladových kolotočích a až extrémně barevných nahrávkách, nevyžadují jednoznačné a jasně dané melodické linie a struktury, nepotřebují k životu snadno vstřebatelné melodie, ale přitom si dokáží takové pasáže dostatečně vychutnat. Typický představitel kategorie buď – anebo, za mě hodně silné doporučení.

Savapip             


www.winterhorde.net

YouTube ukázka - Worms of Souls

Seznam skladeb:
1. That Night in Prague
2. Antipath
3. Worms of Souls
4. They Came with Eyes of Fire
5. Chronic Death
6. The Heart of Coryphee
7. A Dying Swan
8. Maestro
9. Through the Broken Mirror
10. Cold
11. Dancing in Flames

Sestava:
Zed „Z. Winter“ Destructive - zpěv
Igor „Khazar“ Kungurov – zpěv, akustická kytara
Dima „Stellar“ Stoller – kytara
Omer „Nir“ Naveh – kytara
Sascha „Celestial“ Latman - baskytara
Alexander „Morgenrot“ Feldman – klávesy, těremin, kytara
Maor „Morax“ Netz - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 1:05:11
Label: ViciSolum Productions
Země: Izrael

Diskografie:
2006 - Nebula
2010 - Underwatermoon
2016 - Maestro

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.07.2016
Přečteno: 2298x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08794 sekund.