RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




INISHMORE - The Lemming Project

Před sedmi lety se nad švýcarskými Inishmore zavřela voda. Po dvanácti letech na scéně a třech nezávisle vydaných albech kapela ukončila svojí činnost. Jenže hudební nicnedělání zjevně nešlo klávesákovi Pascalu Gysimu, kytaristovi Fabianu Niggemeierovi a basákovi Danielu Novoselovi pod nos a tak po dvou letech zahálení se dali zase dohromady s aktualizovanou sestavou. Ta přinesla zásadní změnu v tom, že k mikrofonu se postavila žena. Andrea Schmid sice za další dva roky Inishmore opustila, ale zjevně se kapele model se zpěvačkou osvědčil, takže krátce po odchodu Andrey tuto nahradila Michele Parata, se kterou se Inishmore dopracovali ke svému čtvrtému albu s názvem „The Lemming Project“.

Které, v podstatě jako žádné z předchozích alb Inishmore, nevystoupá na piedestal současného hudebního (ani power metalového) světového dění, přesto by bylo škoda jej minout bez povšimnutí. „The Lemming Project“ je chutnou kolekcí učebnicově přístupných melodických písní v (převážně) rozvážně svižném tempu s příjemně přibroušeným power metalovým ostřím. Michele Parata sice není žádná nespoutaná dračice, její projev ale dokonale pasuje k té šťavnaté rozvážnosti, sólová kytara dokáže vykouzlit řadu chytlavých momentů, rytmika pak plní roli stabilní jistoty. Podstatné je, že melodie jsou nekomplikované, snadno vstřebatelné, refrény zpravidla dobře vygradované i zpěvně chytlavé a určitou předvídatelnost písní dokáží Inishmore sem tam narušit překvapivým zvratem.

Z tohoto pohledu jako vrchol celé kolekce vychází nápaditá „Finally A Love Song“, kombinace (alespoň na chvíli s elvenkingovským šmakem) folkových vlivů, zdůrazněných rozvernými houslemi, s power metalovou energií, svérázně ústící do těžko pobratelné cajdákovosti v refrénu a znovu akčně ožívající v instrumentální pasáži či slokách. Jako dokonalého reprezentanta aktuální formy Inishmore stojí za to vyzdvihnout přímočaře a výbušně živočišnou „Better Off Dead“ s kousavým riffem, sytě kvaltující rytmikou, energickým zpěvem Michele i žhavým kytarovým sólem, které svědčí poměrně krátká délka, díky níž Inishmore vystřelí to podstatné a není čas na rozmělňování nekomplikovaného motivu, či zejména díky klávesám hravě skočnou „Eternal Wanderer“, zhutnělou agresivnějším mužským vokálem a stavící na jakési nepřeplácané civilnosti klasického power metalu. Zabodovat Inishmore dovedou i s atmosférickou baladou (s nezbytnými klišovitým nádechem i příjemným nabobtnáním) „Where Lonely Shadows Walk“, jejíž opětovné zařazení v akustické podobě na závěr alba je však trochu prvoplánovité. Prubířským kamenem alba se pak stává titulní téměř třináctiminutovka. Nejdřív (chvíli příjemně houpavý, chvíli agresivně vyhrocený) duet, mohutnící výpravná nálada, gradující ve zvyšujících se otáčkách skladby, ve které se perou zajímavé motivy s těmi slabšími, tlak průběžně narůstá a klesá, dramatičnost a chytlavost naráží na stereotypní instrumentální pasáže. Jednoduše řečeno – sílu jednotlivých povedených motivů se díky přehnané délce podařilo bohužel rozmělnit natolik, že tenhle útok na epičnost je pro Inishmore přece jen (byť jen o pár skousnutí) trochu velké sousto.

Příznivci melodického metalu s dámou (to, že Michele není žádná nevýrazná kuňkalka závěrečnému rezultátu hodně pomáhá) u mikrofonu nejspíš s potěšením ocení návrat Inishmore na scénu. Žádná hudební revoluce, ale solidní práce, která si pozornost zaslouží.

Savapip             


inishmore.ch

YouTube ukázka - Eternal Wanderer

Seznam skladeb:
1. Cup of Lies
2. Merciful
3. Better Off Dead
4. Finally a Love Song
5. Part of the Game
6. Manifest
7. Eternal Wanderer
8. Red Lake
9. Where Lonely Shadows Walk
10. The Lemming Project
11. Where Lonely Shadows Walk (acoustic)

Sestava:
Michela Parata - zpěv
Fabian Niggemeier - kytara
Jarek Adamovski - kytara
Daniel Novosel - baskytara
Pascal Gysi - klávesy
Alex Ortega - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 59:27
Země: Švýcarsko

Diskografie:
2000 – The Final Dance
2001 – Theatre Of my Life
2004 – Three Colours Black
2015 – The Lemming Project

Foto: archiv kapely


Vydáno: 26.08.2016
Přečteno: 1483x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08998 sekund.