RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...

RAGE - Afterlifelines
Nikde není psáno, že se to musí poslouchat...

MONTROSE - Montrose
z dílny hard rocku. Debutní fošna je skvělá,...

RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10

MONTROSE - Montrose
Montrose je fenomenální kytarista, jeho kytara...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Oproti předešlému zápisu "Talviö" jde samozřejmě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STRAPPING YOUNG LAD - Alien

Při slově „Alien“ si asi každý vzpomene na legendární sci-fi s vesmírnými potvorami, co fakt nejsou dobrými společníky na pokec. Já si však vybavím rovněž vynikající metalovou desku od Strapping Young Lad. Vyšla dva roky po eponymní desce a přinesla změny. „Alien“ je asi nejpromyšlenější dílo v historii kapely a je naprosto jedinečné. Neznám žádnou jinou desku napříč metalovým spektrem, které by mělo podobnou atmosféru. Zatímco předešlé album sázelo na jistotu, „Alien“ ukázal nové obzory a stanovil zcela novou laťku pro extrémní metal.

Už samotný úvod překvapí. „Imperial“ je jedovatá blackmetalová řacha, která nemá u SYL obdoby. Divoké bicí, kytary utržené ze řetězu, šílené klávesy a ještě šílenější Devinův vokál. Chvílemi si člověk říká, co by za tohle dali třeba Dimmu Borgir. Epický black, ze kterého mrazí a člověk má pocit, že ho pohlcuje temnota. Jenže Devin vytasí i svůj povznášející čistý zpěv. „Imperial“ je krátký, ale naprosto fantastický úvod. „Skeksis“ vás vrhne do zcela neprobádaného světa. Skladba se rozvíjí s rozvahou a vy musíte být ve střehu, abyste pochytili všechny ty dobroty, které ukrývá. Valící se riffy, živé bicí a industriálno vás doprovází až k prvnímu zlomu. Kdy naposledy jste slyšeli v kombinaci s extrémním metalem skotské dudy? Ano, tady jsou a naprosto sem pasují. Devin začne zpívat a oproti dřívějšku je to opravdu zpěv místo řevu. Ale ani o ten tu není nouze. Odehrávají se zde vyloženě vokální kotrmelce a vše se neustále mění, až občas nevíte, kde vám hlava stojí. SYL se vrhli po hlavě do víru extrémního prog metalu. A potom přijde naprosto brutální thrash/death metalová pasáž, která rozmetá veškeré pochyby o tom, zda jsou to pořád ještě SYL. „Skesis“ má v sobě neskutečné množství ... všeho. Nápad střídá nápad a vy jako posluchač nemáte šanci nedávat pozor. Tohle je maximální hudba, víc už to prostě nejde.

Jak zní něco, co se jmenuje „Shitstorm“? Absolutně nasraně a nekompromisně. Devin řve „I Hate You“ a já odpovídám: „Já tebe taky ty bastrade!" Tohle je absolutně návykové!. Brutalita skladby je neskutečná a drtivá. Tohle by posadilo na zadek i King Konga. Přichází zklidnění? Možná. Ona „Love?“ začíná docela pomalu a dominuje jí melodičnost. Na poměry SYL až nezvykle přístupná věc, která je jedním z největších hitů kapely. Doporučuji shlédnout klip na motivy filmu „Evil Dead“. „Love?“ je temná skladba, kde se melodie prolínají s death metalovým běsněním. Zároveň však nutno dodat, že u této kapely měl vždy velký prostor humor a tak, když budete listovat texty, zjistíte, že zde nejde o žádný vážně míněný super zlý metal, ale i o srandu.

„Shine“ lze definovat asi jako nejvíc „divnoskladbu“ na desce. Všechno je tu netypické, zejména vokály a harmonie. Devin se v té době pral s bipolární poruchou a myslím, že tahle píseň je tímto dokonale prosycená. Po krátké mlátičce “We Ride“, která opráší původní styl kapely a méně výrazné skladbě „Possessions“, kde zaujme především dívčí vokál v refrénu či dětské hlasy, přijde na řadu odpočinek. Opravdu, nekecám. „Two Weeks“ je zcela relaxační věc. Klávesy, španělka a Devinův klidný přednes. Prostě pohodička. A jako by závěr desky měl být melodičtější, přichází „Thalamus“, ve kterém se Devin pěvecky skutečně rozjel a nebojí se jít do ohromných výšek.

Druhý velký hit desky se jmenuje „Zen“. Tuhle skladbu jste mohli slyšet ve filmu s Clivem Owenem „Sejmi je všechny“. „Zen“ kombinuje všechno, co je na SYL skvělé. Tedy maximální energii, skvělé muzikantské výkony, ale i skvělou melodii. Tohle je opravdu metalový zen. Ani snad nemusím připomínat fantastické Hoglanovy bicí, je to neskutečná paráda. Tahle skladba končí desku, i když je tu ještě krátký dovětek v podobě „Infodump“, což je vlastně kratičká zpověď. Devin totiž přestal před natáčením brát léky na potlačení bipolární poruchy a právě těch pár posledních slov je odrazem jeho stavu.

„Alien“ je naprosto jedinečná deska. Zvuk alba je o dost lepší než u předchůdce, jedná se asi o nejlépe ozvučenou desku SYL, která stanovila úplně novou hranici extrému. Některé pasáže jsou drtivě brutální a nemají obdoby, na druhou stranu se SYL přiblížili více Devinově sólové tvorbě a to znamená i větší chytlavost a melodičnost. Townsend stvořil progresivní desku, ze které na všechny strany tryská gejzír nápadů a inovací vlastní muziky. I když zde Strapping Young Lad doslova rozkvetli v extrémní prog metalovou hydru, pořád platí to, co od jejich začátku, totiž že jsou především o ohromné energii. „Alien“ patří bezpochyby do zlatého fondu metalové hudby a proto byste tuhle desku neměli minout.

Tomáš Marton             


FB STRAPPING YOUNG LAD

YouTube ukázka - Love?

Seznam skladeb:
1. Imperial
2. Skeksis
3. Shitstorm
4. Love?
5. Shine
6. We Ride
7. Possessions
8. Two Weeks
9. Thalamus
10. Zen
11. Info Dump

Sestava:
Devin Townsend - zpěv, kytary, klávesy, programování, produkce
Jed Simon - kytara
Byron Stroud - baskytara
Gene Hoglan - bicí

Rok vydání: 2005
Čas: 54:45
Label: Century Media
Země:Kanada
Žánr:progresivní death metal

Diskografie:
1995 - Heavy as a Really Heavy Thing
1997 - City
2003 - Strapping Young Lad
2005 - Alien
2006 - The New Black

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 01.09.2016
Přečteno: 2682x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Potencionalna...8. 09. 2016 11:24 Demonick


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09801 sekund.