RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



bulvární koutek

Kšeftování s dříve vydanými CD

Tak mi před časem začal psát fanoušek kapel devadesátých let, kterému není lhostejná situace kolem prodeje starších alb. Sleduje pravidelně inzerci a naráží na velmi zajímavé ceny. Přemrštěné ceny. Dá se vůbec proti šmelinářům s prací druhých nějak soupeřit? Asi ne. I když by se dalo - třeba tím, kdyby vydavatelství, která vydala kdysi tyto nosiče, slezla ze svých velkovýšin, myslících jen na prachy, a tato alba by vydala (byť v malém nákladu) znovu, třeba i s lehce navýšenou, ale ne zlodějskou cenou.

Kapely s tím totiž nic udělat nemohou, protože v době, kdy se tato CD vydávala, nebylo tolik možností, často jim nezbylo nic jiného, než podepsat cokoliv, aby je vůbec někdo vydal. Pokud se pak kapela obrátí na vydavatele a chce si album vydat sama, je věcí původního vydavatele, zda to povolí, a jsou nasazeny tak nekřesťanské cenové podmínky, které prostě normálně ekonomicky myslící člověk přijmout nemůže. Cesta je, aby vydavatelství umožnila kapelám pustit práva a CD by si kapely v případě zájmu vydaly samy. Chápu i vydavatele, že je to pro něj neekonomické a nechce se tím zabývat, ale proč brzdí zájem kapel, které zainvestovat chtějí?

Ona je to vlastně jen otázka nabídky a poptávky a je věcí těch, kterým chybí kousek ve sbírce, jakou sumu za něj dají. Tedy právně je to asi v pořádku. Jen jsou tu věci jako parazitování na druhých, chamtivost, vypočítavost, charakter, nechutnost celého kšeftování. Takže: podporovat takové prodejce nebo ne? Kupovat si taková CD? Ano, kdyby je nikdo za tu cenu nekupoval, kšeftaři by museli slevit. Nic se s tím asi udělat nedá kšeftařům se bude dařit dál a podporuje to současně i nelegální stahování pro ty, co by si třeba koupili legálně za 400,-Kč CD, ale 3.000,- za něj prostě dávat nebudou.

Pokud toto čte nějaký vydavatel: buďte vstřícní ke kapelám, dovolte jim využít vaše práva vydavatele, když už to nechcete vydávat pro předpokládanou ztrátu sami. Možná si to velké vydavatelské firmy ani neuvědomují, že tím vrážejí hřebíky do rakve už tak upadajících podmínek pro české muzikanty.

Jana Henychová 12.9.2016

Jana Henychová             



Vydáno: 12.09.2016
Přečteno: 2313x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
S těmi právy je...14. 09. 2016 12:53 V.
Tohle je velice...14. 09. 2016 11:23 Anonim


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11067 sekund.