ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BLOODY ROSE - Tajemství růže

Bloody Rose z Českých Budějovic se na svých facebookových stránkách prezentují jako doom metal, na bandzone jako melodický rock. Stylizované fotografie členů, jméno kapely, a nakonec obal i název nové desky „Tajemství růže“, jakoby zase vypadly z nějaké pocitově vykořeněné, emo-gothické hudební říše. A jak je to ve skutečnosti? Ani jedna škatule neplatí doslova, nicméně každá má ve tvorbě kapely jisté zastoupení (ačkoli prvky doom metalu by se daly nalézt pouze pod nejvýkonnějším mikroskopem), výsledek žel není zdaleka tak atraktivní, jak bychom si mohli od směsice zmíněných žánrů přát.

Pětice pánů evidentně touží po dolování emocí a pocitů (viz např. název alba "Pocity" z roku 2004), na této úrovni jsou ale nevýrazní, a tak se stává i svým způsobem lichotivé konstatování, že album „Tajemství růže“ funguje jako pohodová poslechová kulisa k nějaké činnosti, tím největším možným odsudkem. Krvavá růže z Budějic sice docela hezky vypadá, není však schopna bodnout a tím si usurpovat – třebaže i takto svérázným způsobem – naši pozornost. O nějaké citové rezonanci nemůže být v mém případě řeč a moc vám neposloužím ani při vyjmenování melodicky působivých zákoutí, protože na desce zkrátka neexistují. Jediné, co se pánům významněji daří, je tvorba temně náladové atmosféry, která jako černý aksamit omotává tóny jednotlivých skladeb. Pokud se ale někdo těší na spirituální pobytí v příjemně nepříjemné depce, rovněž odejde s prázdnou, mluvit se dá pouze o jemné melancholii, která je ve výsledku neškodná jako olympijští soupeři judisty Lukáše Krpálka.

A přece se nedá o žádné z desítky nových písní říct, že by byla vyloženě špatná, snad s výjimkou čtvrtého songu „Kouzlo návratů“, jenž dojíždí na protivný refrén a vlezlé rýmy. Texty zde obecně nepatří k věcem, které by stály za detailní a napínavé prozkoumání s baterkou pod peřinou, spíše připomínají pozérské výplody komerčních kurtizán, jako jsou Mandrage, Divokej Bill, Chinaski atd. Samotná muzika je naštěstí o něco vychytanější, přičemž deska nabírá na síle se svojí stopáží, kdy závěrečná čtveřice songů patří mezi to nejlepší. „Dál od lidí“ zaujme gradující stavbou, povedeným sólem a výjimečně i lyrickou složkou, která pojednává o vyžívání se lidí ve své bolesti. Zřejmě nejlepší kompozicí je kus „Chci řvát“, jenž působí příjemně autenticky, a to díky uvěřitelně naštvanému projevu zpěváka Kamila Drába. Zde se opravdu dá mluvit o alespoň nějakém vtáhnutí do hudebního dění, tak nutného pro kapely tohoto ražení.

Nejsilnější melodickou linkou zase disponuje předposlední štych „Prokletí“, a to ve své refrénové části, jejíž líbivost následně podtrhne dynamický sólový part. V opusu „Out Of Realitu“ pak funguje „neo-arakainovský“ groovy riff a šlapavý rytmus, dojem však poněkud sráží mimoňský název písně, stejně jako její text. V něm se dočkáme milionté kritiky všudypřítomných technologií a jejích nástrah, na druhou stranu mě napadá, že v případě Bloody Rose to možná není až tak populisticky prvoplánové a že na jejich nekladném vztahu (například) k internetu opravdu něco je. Nemají totiž domovské stránky a nikde nejsou k nalezení žádné údaje o diskografii či jménech hudebníků. Jenže facebookový profil mají, takže ono půjde spíše o ledabylost, nežli systematicky budovanou image. Na tomto by tedy měli budějovičtí zamakat, stejně jako na větším účinku své hudby. Potenciál v nich dřímá, jen je potřeba jej přetavit v důraznější hudební tvar, aby kapela Bloody Rose protrhla současný status maximálně lokální zábavovky.

Petr Štěpnička             


BZ BLOODY ROSE

YouTube ukázka - Tajemství růže

Seznam skladeb:
1. Do rána zapomenem
2. Vyhořelej
3. Tajemství Růže
4. Tak řekni
5. Kouzlo návratů
6. Noc
7. Dál od lidí
8. Chci řvát
9. Prokletí
10. Out of realitu

Sestava:
Kamil Dráb - zpěv
Martin Przeczek - kytara
Jirka Kejšar - baskytara
Vládimír Adigamov - klávesy
Jirka Kejšar ml. - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 38:00
Země: Česká republika
Žánr: rock/metal

Diskografie:
2004 - Pocity
2005 - Bůh mě suď
2007 - BR3
2010 - Like Never Before
2015 - Tajemství růže

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.09.2016
Přečteno: 2455x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Jé, tuhle kapelu...28. 09. 2016 7:28 Cába


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1161 sekund.