DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EDEN´S CURSE - Cardinal

Jen něco málo přes devět let od sebe dělí první a páté album britských (dle země původu jednotlivých muzikantů však silně mezinárodních) Eden`s Curse. Oproti začátkům už není v kapele takřka kámen na kameni, Eden`s Curse se otřásli v samotných základech, když původní sestavu v téměř pravidelných dvouletých intervalech opouštěl jeden zakládající člen za druhým, až z původní posádky zbyl jen basák Paul Longe a kytarista Thorsten Köhne. Byť jména Ferdy Doernberg a Pete Newdeck (prvně jmenovaný byl tím prvním základním kamenem, který se ze sestavy odloupnul, ten druhý pak tím posledním) v hudební branži již svůj zvuk mají, jako zásadní se jeví odchod zpěváka Michaela Edena. Důvod těchto škatulat se zdá být naprosto jasný. Longe a Köhne pozměnili své hudební chutě a tak s novicem Nikolou Mijičem došlo před dvěma lety k poměrně razantní změně kursu, kdy na albu „Symphony Of Sin“ místo zpěvného vzdušného hard rocku začali Eden`s Curse syrovatět, agresivnět a přitvrzovat. A tenhle trend (víceméně) potvrdila i letošní deska „Cardinal“.

Oni se na ní totiž Eden`s Curse pustili do docela zvláštního kompromisu. To, že chtějí být tvrdší, přímočařejší a v některých momentech až nezvykle „zlí“, to, že se vytrvale posunují až někam k heavy a power metalu, to je zřejmé od prvních tónů a tenhle přetlak je neopouští ani v semi-baladických chvilkách. On ostatně Nikola Mijič i v tom „nejromantičtějším“ kousku „Unconditional“, ve kterém si slušivě duetuje s Liv Kristine (jasně, ona ta romantika je v podstatě výhradní zásluhou hostující zpěvačky), dokazuje, že mu nějaká umírněnost je naprosto cizí a má potřebu své hlasivky i v takovéhle písni aspoň na chvilku řezavě šponovat a že tedy je pro starší tvář Eden`s Curse v podstatě nevhodný a pro tu novou nezbytný. Pokud do dynamiky alba pouští něco hard-rockově světlé paprsky, je to chvílemi až dechberoucí harmonická symbióza živých kláves (novic Christian Pulkkinen si v ničem nezadá se svými slavnějšími předchůdci), neposedné kytary a pestré rytmiky. Z téhle matematiky vychází jediné - Eden`s Curse jsou muzikantsky ve skvělé formě (což je podtrženo i sytým řezavým zvukem) a autorsky již někde jinde, než před lety. Pokud zpěvnost a vzletnost byly těmi lákadly, kvůli kterým jste s Eden`s Curse kamarádili, je v podstatě po kamaráčoftu. K jeho udržení by snad (vedle zmíněné „Unconditional“) mohla přispět ještě závěrečná „Jericho“ s až psychedelickými sbory a dramatickým refrénovým dialogem sólového zpěvu a sborů. A i když na první pohled nejsou chytlavé melodie již tou nejzásadnější zbraní kapely, úvodní vypalovačka „Prophets Of Doom“, ostrá „The Great Pretender“ či chrámovou atmosférou v úvodu provoněná „Saints & Sinners“ dokazují, že je Eden`s Curse mají v žilách, jen jim holt nahodili jiný, mnohem důraznější kabát. Do kterého zapadá i skvěle vystavěná nebaladická balada „Find My Way“ či jazzem olíznutá rockovka „Kingdom Of Solitude“.

Dvě upozornění závěrem – nenechte se zmást nezvykle laciným obalem a nehledejte starou tvář Eden`s Curse, pak máte velkou šanci si natlakované album „Cardinal“ vychutnat.

Savapip             


www.edenscurse.com

YouTube ukázka - Sell Your Soul

Seznam skladeb:
1. Prophets of Doom
2. Sell Your Soul
3. The Great Pretender
4. Messiah Complex
5. Find My Way
6. Kingdom of Solitude
7. Utopian Dreams
8. This Is Our Moment
9. Rome`s on Fire
10. Unconditional
11. Saints & Sinners
12. Jericho

Sestava:
Nikola Mijič - zpěv
Thorsten Köhne - kytara
Paul Logue - baskytara
Christian Pulkkinen - klávesy
John Clelland - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 1:02:13
Label: AFM Records
Země: Velká Británie

Diskografie:
2007 – Eden`s Curse
2008 – The Second Coming
2011 - Trinity
2013 – Symphony Of Sin
2016 – Cardinal

Související články


Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.11.2016
Přečteno: 1811x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08497 sekund.