DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THE DILLINGER ESCAPE PLAN - Dissociation

The Dillinger Escape Plan jsou banda bláznů ze Spojených států amerických. Aktivní jsou již téměř dvacet let a za tu dobu stihli udělat pořádný bordel na scéně. A to doslova! Tahle parta je známá svými energickými show, kdy nástroje, lidi a vlastně vše lítá vzduchem a frontman Greg Puciato je nejen zajímavý zpěvák, ale rovněž zcela svébytný člověk. Jejich hudba je stejně bláznivá jako jejich koncerty. Nesmírně energický mix metalcoreu, progresivního metalu, experimentálního rocku, jazzu a mathmetalu. Rozhodně koktejl, který není pro každého, ale kdo chce něco, co by mu z hlavy vymlátilo všechny starosti, může u téhle kapely najít druhý domov.

Šestá studiovka „Dissociation“ má hořkou příchuť, protože kapela oznámila, že je jejich poslední. Objedou s ní ještě celý svět a pak bude konec Dillingerů. A tahle labutí píseň v sobě nese vše, o čem skupina byla. Jsou tu skladby, které jsou jejich trademarkem, ale nechybí ani experimenty. S „Limered Death“ začíná exekuce vašich uší. Šílené riffy, často disharmonické, nervní rytmus a Gregův charakteristický řev. Tenhle chlapík sice řve a křičí, ale umí i velmi obstojně zpívat čistě. Chvilku skladba působí jen jako špinavý rock, chvilku jako jazz na houbičkách a nejvíce se dá popsat jako mathcore, který tu hraje asi prim. Někdy jako by kapela schválně zněla nepříjemně. Prostě provokatéři až do konce.

A najednou zní „Symptom Of Terminal Illness“ strašně hezky. Jemný začátek podpořený čistým zpěvem se po chvilce změní v říznější rock v pomalém tempu. Zde jsou Dillingeři melodickou kapelou. Greg exceluje a kdyby kapela bývala chtěla a zaměřila se na tenhle alternativní rock, mohli být klidně v o mnoho vyšších patrech hudebních žebříčků. Na desce je místo i pro experimentování, jak dokazuje „Fogue“. Hodně divná elektronická věc s temnou atmosférou svede Dillingery až někam k Drum’n’bassu. V „Low Feels Blvd“, která je zpočátku klasickou Dillingerovskou šíleností, zazní v jejím středu skvěle zakomponované dechové nástroje a píseň je všechno, jenom ne nudná. Zvláštním závěrem je potom titulní skladba „Dissociation“, kde se opět ke slovu dostává elektronika a trochu trip hopu. V druhé půlce se přidají i decentní smyčce. Greg zde zpívá čistě a velmi procítěně. Většina desky však zachovává typickou tvář The Dillinger Escape Plan. Tedy divokou, nespoutanou jakýmikoliv žánrovými bariérami a především maximálně energickou.

Je to zvláštní psát recenzi na novou desku, o které víte, že je poslední. Kapela tvrdí, že už nemá co víc nabídnout, že už dosáhla svého vrcholu. Ono je taky umění říct tak a dost. Přesto je velká škoda, že The Dillinger Escape Plan končí, protože nová deska jasně ukazuje, že jsou ve formě. Pokud je tohle opravdu konec, tak důstojný a hodný jména The Dillinger Escape Plan.

Tomáš Marton             


dillingerescapeplan.org

Seznam skladeb:
1. Limerent Death
2. Symptom of Terminal Illness
3. Wanting Not So Much to as To
4. Fugue
5. Low Feels Blvd
6. Surrogate
7. Honeysuckle
8. Manufacturing Discontent
9. Apologies Not Included
10. Nothing to Forget
11. Dissociation

Sestava:
Greg Puciato – zpěv
Ben Weinman – kytara
Kevin Antreassian – kytara
Liam Wilson – baskytara
Billy Rymer – bicí

Rok vydání: 2016
Čas:
Label: Party Smasher Inc.
Země: USA
Žánr: Mathcore/experimentální rock

Diskografie:
1999 - Calculating Infinity
2004 - Miss Machine
2007 - Ire Works
2010 - Option Paralysis
2013 - One of Us Is the Killer
2016 - Dissociation (2016)

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.12.2016
Přečteno: 2071x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08918 sekund.