24.04.2018
ALIA TEMPORA
ALIA TEMPORA vydala letos již druhý singl, tentokrát ve ..více

24.04.2018
LIFE OF AGONY
Poté, co se na bubenické sesli etablovala Veronica ..více

24.04.2018
QUEENSRŸCHE
Bubeník Scott Rockenfield zůstává členem kapely, ..více

24.04.2018
RATT
Podle své facebookové stránky mají tito legendární ..více

24.04.2018
SCARS ON BROADWAY
Začala se psát nová éra tohoto projektu, který vede ..více

23.04.2018
ANGELUS APATRIDA
Na novinku "Cabaret De La Guillotine", kterou španělská ..více






THERION - The Beloved Antichrist
bohužel nyní nedoceněné a nepochopené dílo, ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Já to vidím podobně jako v recenzi. Byl jsem v ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Pepsi viděl jsem to dost podobně jako Ty.Výborn ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Ta kritika, myslím, mířila hlavně na to, že j ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Mě překvapila i kritika Jense, kterou jsem někd ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Kromě dvou reportáží, v MF Dnes a na Lidovkác ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Romero to nezachrání! Kapela je tak dobrá, jak ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
...to se nejdřív vyblil Bezr se svou kritikou do ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
DP jsou ve formě. Jak naživo, tak ve studiu. O t ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Věk nezastavíš, ale Blackmorovi konkurenti (nep ..




Za poslední měsíc:
BON JOVI - Keep The Faith
944x

Jon BON JOVI - Blaze Of Glory
928x

Richie SAMBORA - Stranger In This Town
844x

TEMPERANCE - Of Jupiter And Moons
808x

PRIMAL FEAR - New Religion
797x

BON JOVI - These Days
662x



27.04.2018
MELANCHOLY PESSIMISM, INNERSPHERE, KOLLOS, PURNAMA, FROM BEYOND..
PRAHA - MODRÁ VOPICE, začátek od:18:00, vstupné: 180

28.04.2018
NOVOVESKA, BRAK, ILLNESS, ABSOLUTE ZERO...
Chata Hubertka - Okrouhlička u Havl. Brodu, začátek od:20:00, vstupné: 100

03.05.2018
05.05.2018 FECALIZER-goreg rind (Mexiko), TOP SECRET - grind (Cz) , TRANSONIC ..
Klubovna Jeden Tag,OSTRAVA, začátek od:18:00, vstupné:



článků celkem: 6271
recenzí: 5080
reportů: 521
rozhovorů: 348













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax

České kapely.cz - Nabízej a nakupuj českou hudbu


WANASTOWI VJECY - Alchymie

Když vydá novou desku kapela typu Wanastowi Vjecy, je to na české scéně vždycky událost. A když je to po pěti letech, je to skoro už důvod k oslavám. I když dnes lze Wanastowi Vjecy považovat za regulérní kapelu už jen stěží, rozhodně se jim nedá upřít, jaký vliv měli na českou scénu po celá devadesátá léta. „Sbírka zvadlejch růží“, „Tak mi to teda nandey“, „Nahá“ nebo „V princeznách“ byly skutečné hity, které formovaly tuzemskou hudební scénu a zaručily téhle partě kolem Roberta Kodyma navždy nesmrtelnost. Dnes jsou Wanastowi Vjecy brány spíše jako legenda a po odchodu druhého pilíře kapely, tedy basisty P.B.Ch.. už i jako ryze Kodymův projekt, přestože v něm působí tak ohromně talentovaní muzikanti, jako je kytarista Tomáš Vartecký a bubeník Štěpán Smetáček.

Wanastovky vydávají bez P.B.Ch.už druhou desku a stejně jako v případě pět let staré „Letíme na Wenuši“ je i na novince „Alchymie“ nepřítomnost tohoto muzikanta znát. Společné jiskření mezi ním a Kodymem totiž v minulosti mohlo za to, že Wanastovky mají na svém kontě tolik zásadních skladeb a hitů. Těch je totiž „Alchymie“ prostá. Nečekejte tedy žádnou novou „Sbírku zvadlejch růží“ i když by Kodym dnes asi dal bůhvíco, aby se mu takový majstrštyk ještě jednou povedl. Je ale za vodou, jeho Wanastovky už jméno dávno mají a nová deska se prodávat rozhodně bude. Špatná totiž není, to ani v nejmenším. Ale převratná také ne.

S „Alchymií“ je to stejné jako s minulou „Letíme na Wenuši“. Představuje totiž usedlejší tvář kapely, která hraje na jistotu a sem tam se jí povede napsat skutečně dobrou skladbu. Ta sice nemůže konkurovat starým hitům, ale fanouška beze zbytku potěší. Dnes už se Wanastovky nedají počítat ani za punkovou kapelu, kterou ve svých začátcích byli. Jistě, rozdíl mezi nimi a druhou Kodymovou domovskou kapelou, tedy Lucií, tady stále je. Ale pomalu se už zmenšuje.

Na „Alchymii“ se proto nachází pár tvrdších, punkovějších věcí, jako třeba „Wšechny holky“, politicky angažovaná "Nade hradem, pode hradem" nebo úvodní „Karlovy Vary“ (tu Kodym pasoval na hit desky, kterým ovšem není ani náhodou), ale je to spíše jen tak, aby se neřeklo. Těžiště alba leží někde jinde. Spíše u hloubavějších věcí, kde je jasně slyšet vliv Tomáše Varteckého, v tomto případě se jedná o skladby typu „Čaroděj“, „Moje lásko“ nebo „Tři minuty po půlnoci“, kde úvodní kytary evokují současnou tvorbu Kabátu. Nelze také nezmínit skladbu „Ty jsi tak hezká“, kde sice nejprve zarazí kytary, které jako kdyby pocházely z autorské dílny Oldy Říhy, ale následně potěší country vlivy. To ale není u Wanastovek nic nového. Stejně jako klasické uchylárny „Popelka“ nebo „Lowím hada pilou“. To všechno už ke Kodymovi léta patří.

Takže skutečně nic nového se nekoná. „Alchymie“ je klasická deska do řady. Fanoušci si ji se zájmem poslechnou, některá místa je rozhodně potěší, nad jinými možná budou ohrnovat ret. V rámci diskografie kapely se jí dostane stejného postavení jako minulé „Letíme na Wenuši“. Prostě a jasně, kdo Wanastovky nezná (existuje v tomhle státě někdo takový?) a bude se chtít vydat na procházku jejich diskografií, měl by začít od jiných alb.

Pepsi Stone             


www.wanastowivjecy.cz

YouTube ukázka – Tři minuty po půlnoci

Seznam skladeb:
1. Karlovy Vary
2. Alchymie
3. Ty jsi tak hezká
4. Čaroděj
5. Lowím hada pilou
6. Tři minuty po půlnoci
7. Nade hradem pode hradem
8. Mám rád
9. Popelka
10. Moje lásko
11. Wšechny holky
12 Julie

Sestava:
Robert Kodym - zpěv, kytara
Tomáš Vartecký - kytara
Radek Havlíček - baskytara
Štěpán Smetáček - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 47:35
Label: Pink Panther
Země: Česká republika
Žánr: pop rock/punk rock

Diskografie:
1991 - Tak mi to teda nandey
1992 - Lži, sex a prachy
1993 - Divnoalbum
1996 - Andělé
1997 - 333 stříbrnejch stříkaček
2000 - Hračky
2006 - Torpédo
2011 - Letíme na Wenuši
2016 - Alchymie

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.12.2016
Přečteno: 2072x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Naopak od alba...3. 01. 2017 19:38 Anonim


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.18378 sekund.