Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THE ROLLING STONES - Blue & Lonesome

Dovolil by si snad někdo pochybovat o tom, kdo je největší žijící legenda na poli rockové hudby? Kdo ovlivnil ne jednu, ale hned několik generací hudebníků? Kdo ani po více než padesáti letech aktivní kariéry neztrácí svůj šarm a chuť do další tvorby? Dámy a pánové, tady jsou Mick Jagger, Keith Richards, Ron Wood a Charlie Watts. Co jméno, to prásknutí bičem. Prostě The Rolling Stones. Je neuvěřitelné, že se píše prosinec roku 2016 a právě oni vydávají novou řadovou desku. Kdo by si to byl pomyslel…

Zní to tak trochu jako historky z pravěku. Dnes už patří k legendám to, jak se ve vlaku potkali Mick Jagger a Keith Richards a dali se do řeči o muzice a později v Londýně spolu založili kapelu. To se tenkrát psal rok 1962 a většina z nás ještě ani nebyla na světě. Když se dnes bavíme o kubánské krizi, o letu prvního člověka do vesmíru, o tom, že na hradě seděl Antonín Novotný, zní to jako kdybychom se bavili o nějakém dávnověku. Ovšem, když se řekne The Rolling Stones, je to pořád současnost a přitom jsou stejně staří jako zmíněné události. Fungují už pětapadesát let a jejich novinka „Blue & Lonesome“ je už jejich čtyřiadvacátou deskou. První po jedenácti letech od alba „A Bigger Bang“. Novinka je totiž deskou, v kterou už nikdo nedoufal.

Když se ale o ní bavíme, je nutné zmínit fakt, že v jejím případě se nejedná o novou autorskou desku. „Blue & Lonesome“ je kolekce dvanácti starých bluesových standardů, tedy písní, které v začátcích utvářely hudební vkus ústřední dvojice a které měly na pozdější tvorbu The Rolling Stones velký vliv. Vždyť co si budeme povídat, The Rolling Stones nejsou jen „Satisfuction“ nebo „Jumpin Jack Flash“, ale jejich hudba byla vždy hodně pohroužena do blues. To naplno rozehrávají na své novince a nutno přiznat, že parádně. Proto je možná lepší, že „Blue & Lonesome“ neobsahuje autorské věci, jelikož poslední album „A Bigger Bang“ bylo v tomto směru spíše rozpačité.

Skladby na novince obsažené pocházejí z větší části z padesátých let, tedy z dob dospívání členů kapely, ovšem najdou se zde dokonce i takové skladby jako „Ride`Em On Down“, což je předválečný standard mississippského blues od Eddieho Taylora. Vše je samozřejmě natočeno se soudobým zvukem, ovšem na tomto místě nutno zmínit, že kapela desku měla hotovou za tři dny. Na výsledném produktu je to sice znát, album je neučesané, zní syrově a je zcela prosto studiových příkras, ale není to právě to, co jej činí zajímavým a místy i okouzlujícím? Deska obnažuje tu pravou podstatu blues a je zahrána s patřičnou dávkou nadhledu a arogance, která byla vždycky Stounům vlastní. Ovšem, co z desky ční nejvíce, je radost ze samotného hraní.

V tomto případě je slyšet, jak uvolněná musela atmosféra ve studiu být, když si pánové Richards a Wood dovolí přehrávání různých fintiček, které jsou vždy jen výsledkem daného okamžiku nebo vyústěním divokého jamu. Ovšem v nejlepší formě je na této desce Mick Jagger. Je skoro až neuvěřitelné, jak svěže zní jeho hlas, navíc když si člověk připomene, že už je mu třiasedmdesát let. Jagger táhne desku kupředu nejen svým typickým projevem, který postrádá známky jakékoliv únavy, ale i skvělou hrou na foukací harmoniku, čímž doplňuje divoké exhibice obou kytaristů, kterým navíc ve dvou skladbách sekunduje Eric Clapton.

Z výše uvedených důvodů je jasné, že „Blue & Lonesome“ je naprostá nezbytnost pro všechny fanoušky kapely, protože Stouni jsou očividně ve formě a při chuti, jaká z nich nebyla cítit už hodně dlouho. Ovšem tuhle desku lze označit i jako doporučený poslech pro toho, kdo by se chtěl nechat zasáhnout pravými kořeny rockové hudby. A to od těch nejpovolanějších. Schválně, kolik z vás tohle album dnes rozbalí pod stromečkem…?

Jan Skala             


www.rollingstones.com

YouTube ukázka – Ride`Em On Down

Seznam skladeb:
1. Just Your Fool
2. Commit A Crime
3. Blue And Lonesome
4. All Of Your Love
5. I Gotta Go
6. Everybody Knows About My Good Thing
7. Ride`Em On Down
8. Hate To See You Go
9. Hoo Doo Blues
10. Little Rain
11. Just Like I Treat You
12. I Can`t Quit You Baby

Sestava:
Mick Jagger - zpěv, harmonika
Keith Richards - kytara
Ron Wood - kytara
Darryl Jones - baskytara
Charlie Watts - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 42:36
Label: Polydor
Země: Velká Británie
Žánr: blues rock

Diskografie:
1964 - The Rolling Stones
1965 - The Rolling Stones No. 2
1965 - Out Of Our Heads
1965 - December`s Children
1966 - Aftermath
1967 - Between The Buttons
1967 - Their Satanic Majesties Request
1968 - Beggars Banquet
1969 - Let It Bleed
1971 - Sticky Fingers
1972 - Exile On Main Street
1973 - Goats Head Soup
1974 - It`s Only Rock N`Roll
1976 - Black And Blue
1978 - Some Girls
1980 - Emotional Rescue
1981 - Tattoo You
1983 - Undercover
1986 - Dirty Work
1989 - Steel Wheels
1994 - Voodoo Loungue
1997 - Bridges To Babylon
2005 - A Bigger Bang
2016 - Blue & Lonesome

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.12.2016
Přečteno: 2348x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tady hodnotit...24. 12. 2016 0:36 rumcajs


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1025 sekund.