23.07.2017
SANTA CRUZ
Finové odtajnili název své třetí řadové desky, která ..více

23.07.2017
AFIRE
Nová finská hard rocková kapela AFIRE, ve které najdete ..více

22.07.2017
4TH DIMENSION
Italská powermetalová kapela obnovila sestavu, a ta se ..více

22.07.2017
LINKIN PARK
Kapela po nečekané sebevraždě zpěváka Chestera ..více

22.07.2017
PHANTOM 5
Současné působiště Clause Lessmanna, bývalého ..více

22.07.2017
REVOLUTION SAINTS
Americká trojice, kde na postu frontmana působí bubeník ..více






L.A. GUNS - Waking The Dead
A nevěděl by o někom kdo by prodával použité ..

DOKKEN - Broken Bones
https://www.dis cogs.com/Dokken -Back-In-The-St reets ..

L.A. GUNS - Waking The Dead
Aha no já mám bohužel jen staženou 1999 verzi ..

DOKKEN - Broken Bones
Asi jsem to špatně napsal na obalu byla sestava ..

Rewind 1997 aneb konec jedné hudební revoluce
skutečně výjimečný. V tom roce např. zaveden ..

L.A. GUNS - Waking The Dead
Ještě k těm Killing Machine. Ten trvdší, jak ..

DOKKEN - Broken Bones
Co vím, tak tohle EP vyšlo v roce 1979 jako boot ..

DOKKEN - Broken Bones
Nevíš jak to asi bylo v roce 1989 kdy se Dokken ..

LINKIN PARK - The Hunting Party
Lepší než nemít city vůbec :)) ..

LINKIN PARK - The Hunting Party
Dusttere, ty seš z těch LP nějakej nemocnej, ne ..




Za poslední měsíc:
W.A.S.P. - Helldorado
1132x

W.A.S.P. - Kill Fuck Die
1105x

W.A.S.P. - Dying For The World
1104x

MR. BIG - Lean Into It
1091x

MR. BIG - Mr. Big
1032x

GUNS N`ROSES - 4. 7. 2017 - Letiště Letňany, Praha
1031x



27.07.2017
LOUDNESS (JPN), NOBODY KNOWS..
PRAHA - Nová Chmelnice, začátek od:20:00, vstupné: 499,-

05.08.2017
FLESHLESS, POPPY SEED GRINDER, HALALÍ, MORTIFILIA, FEEBLE MINDED, PIKODEATH, SH..
KRHANICE OPEN AIR, začátek od:12:00, vstupné: 250,- Kč (do 13:00 2

17.10.2017
KATAKLYSM (CAN), GRAVEWORM (ITA) ..
Roxy, Praha, začátek od:19:00, vstupné: 650,- (690,-)



článků celkem: 5686
recenzí: 4555
reportů: 511
rozhovorů: 324













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax

České kapely.cz - Nabízej a nakupuj českou hudbu


MILOŠ DODO DOLEŽAL - Ohněm

Miloš Dodo Doležal svůj styl definoval a vybrousil už dávno. O tom, že právě on je průkopníkem české metalové kytary bylo rozhodnuto už v bájných osmdesátých letech a postupem času svou pověst Dodo jen potvrzoval. Sem tam sice nechával své příznivce čekat na desky delší dobu, ovšem každé album, které potom vydal, vždy neslo jistý punc kvality, což zaručovalo, že každá další nahrávka prostě svůj standard nepodleze. Holt všechno si žádá svůj čas… Možná proto novinka „Ohněm“ vychází čtyři roky od poslední desky „Gen Sumerian“.

O tom, jak rámcově zní, bylo rozhodnuto už dávno, protože Dodo rozhodně nepatří mezi ty, kteří by svým fanouškům připravovali nečekaná překvapení (když si odmyslíme alba „Dodo hraje Hendrixe“ nebo „Nejvyšší vibrace“, která ovšem i tak nesla jeho jasný otisk). Jeho kytara je jasně čitelná už od starých skladeb Vitacitu, kdy jejím prostřednictvím hlavní protagonista vnášel do tuzemské produkce kousek Ameriky. Ani na novince se to nemění, takže by se dalo říct, že „Ohněm“ stojí v jedné lajně s deskami jako „Navostro“, „Despekt“ nebo poslední „Gen Sumerian“.

Ono je to s „Ohněm“ trochu složitější. Pro toho, pro koho jméno Miloše Doležala znamená rovnítko s jeho největším hitem „Soudím“, bude novinka dozajisté největším oříškem v novodobé Dodově diskografii (možná stejně jako pro Vitacit byla deska „Zaživa mrtví“). „Ohněm“ je totiž méně přístupným albem než byla alba „Despekt“ i „Gen Sumerian“, a na první poslech neobsahuje takový hit, jako byla skvostná „Vítr a mrak“ z minulé desky. Do „Ohněm“ se neproniká vůbec lehce. Slyšíte sice Doda tak, jak je na něj člověk zvyklý, ovšem na celé desce je všudypřítomný klubový duch, jasná undergroundová atmosféra.

Ta je patrná hned od úvodní a zároveň titulní „Ohněm“, která kupodivu nejede v ostrém tempu, jako před pár lety „Hrdej českej lev“, ale spíše sází na zahuštěné riffy a houpavé, možná až panterovské groove. To je jedno z prvních překvapení, ale rozhodně ne poslední. Melodie jsou čistě doležalovské (tady se člověku hned vybaví starý Vitacit), ale zdá se, že změna je tak trochu v přístupu. Proto je hned následující „Nesmíš se vzdát“ poháněna kousavým thrashovým riffem a předposlední „Dýchej“ zaskočí rázným punkovým akcentem, kdy si člověk v divokém úvodu vzpomene na The Exploited. A nakonec překvapí i „Velkej Zeppelin“ a to zejména rozostřenou kytarou, která ale zapadá do celého konceptu skladby a evokuje právě dávné dny raných Led Zeppelin. Tu atmosféru konce květinové éry…

Jsou tu samozřejmě tradičnější kousky, ke kterým pochopitelně patří i balady. Ty jsou na „Ohněm“ dvě a obě nesou typický Dodův rukopis. Hitověji se ale tváří závěrečná „Viny“, což je poloha, ve které hlavního protagonistu kdysi znala i komerční rádia. Tam se ani „Viny“, ani druhá balada „Tvá stopa“ dnes už nedostane, přestože kvalitativní rozdíl mezi nimi a „Soudím“ je takřka nepatrný.

Když se bavíme o nové desce, nelze se nezmínit o Dodově největší pýše, což je jeho syn Miloš junior, který jej provází jako basista už delší dobu a možná i jeho studium na prestižní Berkeley byl důvod, proč „Ohněm“ vychází až teď. Kdo kdy byl na Dodově koncertě, ví, že junior prostě umí a moc dobře to ví i jeho otec a sám jako spoluproducent a člověk, který má na svědomí závěrečný mix a mastering, nechal baskytaru promlouvat mnohem více nahlas, než je na podobných deskách zvykem. Ale jak bylo řečeno, junior umí a tady je to jasně slyšet.

A co tedy „Ohněm“ ukazuje komplexně? Rozhodně je to fakt, že Dodo nepřešlapuje na místě, a i když se nemění rukopis, mění se forma vyjadřování. A to je osvěžující, protože česká scéna každé další dobré rockové album potřebuje jako sůl.

Pepsi Stone             


www.milosdododolezal.cz

Seznam skladeb:
1. Ohněm
2. Nesmíš se vzdát
3. Bílá zář
4. Blaf (Slova plynou)
5. Tvá stopa
6. Hra
7. Eso a král
8. Velkej Zeppelin
9. Spin
10. Dýchej
11. Viny

Sestava:
Miloš Dodo Doležal - zpěv, kytara
Miloš Doležal junior - baskytara
Pavel Slechan - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 48:16
Label: vlastní náklad
Země: Česká republika
Žánr: heavy metal/hard rock

Diskografie:
1991 - My Little World
1992 - Dráždivý dotek
1994 - Miloš Doležal a Guy Mann-Dude
1997 - Dodo hraje Hendrixe
2005 - Nejvyšší vibrace
2010 – Despekt
2012 - Gen Sumerian
2016 - Ohněm

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.12.2016
Přečteno: 3052x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Výborné! Klasik...21. 03. 2017 18:59 orre
Recenze na úrovni...23. 12. 2016 13:16 Vincent


 
Metalforever.info © 2006 - 2017     RSS - články

stránka byla načtena za 0.17335 sekund.