ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEMIMONDE - Cygnus Oddyssey

Kdo si pamatuje šestnáct let starou desku „Mutant Star“ od Demimonde, ať zvedne ruku. Moc vás asi nebude a já jí také zvednout nemohu, protože jsem donedávna neměl tušení o existenci této tuzemské bandy, která vznikla už v roce 1996, avšak příliš toho od té doby nevydala. Vlastně jen zmíněnou „Mutant Star“, jedno demo a pár singlů.

Demimonde natočili svou druhou desku „Cygnus Oddyssey“ a pojali ji skutečně netradičně. Obal desky je velký jako DVD a skrývá mnohostránkový booklet a především komiks! Což je poměrně unikátní a nutno říct, že jde o komiks velmi povedený, o který se postaral Adam „Eidy“ Pelda. Kresba komiksu je velmi kvalitní, barvy jsou syté a působí na oči příjemně. Kdo má rád space opery, přijde si na své. Hlavní hrdinka připomíná legendární Barbarellu (krásná, spoře oděná a kvalitními duc partiemi vybavená bojovnice) a v příběhu nechybí trocha erotiky, trochu víc krve a epičnost.

K hudbě samotné lze říci, že se povedlo navodit atmosféru, která s vesmírným příběhem naprosto koresponduje. Především klávesám, syntezátorům a efektům se vydařilo vykouzlit pocit, že jste v kdesi v galaxii. Demimonde jsou ale především o brutálních bicích, salvách riffů a extrémnímu zpěvu. Death metal tu plení a drancuje posluchačovi uši, ale to je přesně to, co fanoušek extrémního metalu potřebuje. Není to však death metal přímočarý, nýbrž pořádně klikatý a složitý. Po prvním poslechu jsem skutečně nevěděl, kde mi hlava stojí. Demimonde měli evidentně mraky nápadů, které by vystačily i na víc než jednu desku, zde jsou však pořádně koncentrované. Někdy je to však i na škodu, protože hudba působí až chaoticky. Na druhou stranu je zde plno záchytných bodů a především momentů, které vám rychle uvíznou v paměti, a budete se k nim chtít vracet. Občas kapela i zvolní a dostanou šanci čisté vokály nebo melodičtější pojetí metalu. Někdy mi kapela připomene starší desky Septicflesh (především zabarvením growlu) nebo domácí Return Of Innocence.

Nechybí magická a temná mezihra v podobě „Data Breed“, kde Demimonde ukazují, že mysleli na každý detail desky. „Cygnus Oddyssey“ je totiž velmi vyrovnané album, kde není slabá položka a i přes svou hudební extrémnost dává posluchači prostor se nadechnout a tvrdé pasáže si skutečně užít. Jindy Demimonde působí téměř jako avantgardní kapela a v hlavě se mi sepne kontrolka s názvem Arcturus.

„Cygnus Oddyssey“ je rozhodně pozoruhodný počin, který si zaslouží pozornost. I přes svou složitost a místy i krkolomnost se deska poslouchá velmi dobře a budete se k ní rádi vracet. Už jen pro tu dokonalou sci-fi atmosféru. Tohle vesmírné dobrodružství se povedlo.

Tomáš Marton             


www.demimonde.cz

YouTube ukázka - Event Horizon

Seznam skladeb:
1. The Final Destiny
2. The Generation Ship
3. Event Horizon
4. Te Kore
5. Data Breed
6. Singularity (Absolute Word Explanation)
7. Laval Formation
8. Dark Matter

Sestava:
De.polar - zpěv
Tintas - kytary
Iggy - kytara
Afagddu - baskytara
D´aven - klávesy
Ankhabut - syntezátory
Bizzaro - bicí

Hosté:
Dahlien - zpěv
Ashok - kytara
Zusha - zpěv br>
Rok vydání: 2016
Čas:45:49
Label: Metalgate
Země: Česká republika
Žánr: Progresivní Death Metal

Diskografie:
2000 - Mutant Star
2016 - Cygnus Oddyssey

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.12.2016
Přečteno: 2377x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10545 sekund.