DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KROKUS - Big Rocks

Fakta jsou jasná a podle nich jsou Krokus společně s Gotthard nejvýznamnější švýcarskou rockovou partou. Mohli bychom sice doplnit ještě průkopníky extrémního metalu Celtic Frost, ale přidržme se vyřčeného. Krokus byli rozhodně jasnou jedničkou už z kraje osmdesátých let, kdy byli na vrcholu slávy s alby „Headhunter“ a „The Blitz“, která bodovala i v Americe a která vyvrátila mýtus, že v zemi Helvétského kříže se kvalitní hard rock nehraje. Hrál se dokonce i v devadesátých letech, kdy se sice Krokus na pár let ocitli na okraji posluchačského zájmu, ovšem v novém tisíciletí si alespoň doma svou pozici hodne upevnili a každá jejich deska je jejich fanoušky očekávána, protože se všeobecně ví, že to žádný průser nikdy nebude.

Průser není ani novinková kolekce „Big Rocks“. Tedy novinková… Jak může být tahle deska novinková, když jsou na ní věci ze šedesátých a sedmdesátých let? A ještě ke všemu od jiných autorů? I Krokus totiž podlehli módě coververzí, což je ovšem v jejich případě snad i docela v pořádku. Stejně jako u The Rolling Stones, kteří s podobnou sbírkou přišli před koncem roku, totiž platí, že Krokus mají už odehráno tolik, že si prostě něco takového mohou dovolit. Vždyť považte, že jejich debut vyšel před více než čtyřiceti lety.

Krokus jsou dnes stabilizovaná kapela, která už hodila za hlavu nesmyslné spory, kdy se do patřičných míst posílali zpěvák Marc Storace nejčastěji s basistou Chrisem Von Rohrem. V současnosti působí rozvážně a možná už tak trochu zmoudřele. A podle toho taky „Big Rocks“ zní. Je totiž nahrána absolutně s přehledem a dokonce (což se od Krokus až tak moc čekat nemuselo) s lehkostí a vtipem. I když se jedná „pouze“o coververze, Švýcaři je představují s pozměněnými aranžemi, kde leckde, například v úvodní sabbathovské „N.I.B.“, zůstane zachován jen základní motiv.

Výběr skladeb je také velice přiléhavý, ale na druhou stranu očekávatelný. Někomu možná budou chybět AC/DC (ne nadarmo se o Storacem kdysi dávno mluvilo jako o evropském Bonu Scottovi), protože mohla nastat konfrontace mezi Storacem, o němž se mluvilo jako o nahrádníkovi Briana Johnsona na loňském turné a Axlem Rosem, který však svou roli ustál nadmíru skvěle. Možná někomu budou chybět Deep Purple, které Krokus vždy citovali jako jeden z největších inspiračních zdrojů, ovšem jinak je všechno tak, jak by se na staré pardály nechalo čekat.

Nejcennější na „Big Rocks“ rozhodně je fakt, že Krokus skladby posunuli po stránce zvukové do roku 2017. Proto „The House Of Rising Sun“ nebo slavné blues „Summertime Blues“ zní mnohem hardrockověji než by se mohlo zdát a taková „Born To Be Wild“ dostala jasný groove AC/DC, čímž nabyla na živelnosti. Právě tyto položky, ještě společně se stounovskou „Jumpin` Jack Flash“ a slavou „Rockin` In The Free World“ od Neila Younga patří k nejlepším momentům celé kolekce. Ta je ovšem jinak vyvážená, takže k opravdovým přešlapům nedojde.

V podstatě se dá říct, že si Krokus nahráli desku jen tak pro radost, aby s ní dodatečně oslavili své čtyřicetileté výročí. Vlastně proč ne? Kdo jiný než takovéhle legendy by měly mít na něco takového právo. Fanouškům aspoň tohle album ukrátí čekání na řadovou novinku. To se totiž začíná pěkně prodlužovat.

Jan Skala             


www.krokusonline.com

YouTube ukázka – Rockin` In The Free World

Seznam skladeb:
1. N.I.B.
2. Tie Your Mother Down
3. My Generation
4. Wild Thing
5. The House Of The Rising Sun
6. Rockin` In The Free World
7. Gimme Some Lovin`
8. Whole Lotta Love
9. Summertime Blues
10. Born to Be Wild
11. Quinn the Eskimo
12. Jumpin` Jack Flash
13. Back Seat Rock N`Roll

Sestava:
Marc Storace - zpěv
Fernando Von Arb - kytara
Mandy Meyer - kytara
Mark Kohler - kytara
Chris Von Rohr - baskytara
Flavio Mezzodi - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 52:14
Label: The End
Země: Švýcarsko
Žánr: hard rock

Diskografie:
1976 - Krokus
1977 - To You All
1978 - Painkiller/Pay It In Metal
1980 - Metal Rendez-Vous
1981 - Hardware
1982 - One Vice At A Time
1983 - Headhunet
1984 - The Blitz
1986 - Change Of Address
1988 - Heart Attack
1990 - Stampede
1995 - To Rock Or Not To Be
1999 - Round 13
2003 - Rock The Block
2006 - Hellraiser
2010 - Hoodoo
2013 - Dirty Dynamite
2017 - Big Rocks

Foto: archiv kapely


Vydáno: 05.02.2017
Přečteno: 3146x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Panove si proste...6. 02. 2017 9:33 kokoska


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12642 sekund.