RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KREATOR - Gods Of Violence

Tak jsme se dočkali. Jedno z mála velkých thrashových jmen, které v posledních letech nevydalo nové album, se konečně pochlapilo a v závěru ledna přišlo se čtrnáctou studiovkou s názvem „Gods Of Violence“. To zároveň doprovází bohatá sbírka videoklipů, z nichž dva byly zveřejněny ještě dlouho před samotným vydáním desky a právě ty u mě nastartovaly nemalé pochyby o její kvalitě, neboť ani jeden z uvedených příspěvků neoplýval kýženou atraktivitou a spíše naznačoval totální recyklaci dřívějších nápadů. Poslech celého díla pak tyto obavy nerozptýlil, ale naopak zcela potvrdil.

Abychom si rozuměli, hudebníci Kreatoru stále dělají svoji práci výtečně, o tom není pochyb. Problém je, že po komerčně krizových devadesátých letech rezignovali na jakékoli experimenty a rozhodli se fanouškům servírovat to, co chtějí slyšet. Dlouho to byla velká zábava, nicméně již na pět let starém počinu „Phantom Antichrist“ se začaly výrazněji projevovat schematické tvůrčí vzorce, jejichž hlubinné kutání obsah aktuální fošny dovádí na samou hranici výtěžnosti. Ještě nikdy jsem při poslechu novinky Kreatoru neměl tak nepříjemný pocit, že poslouchám pouze autorský vývar hudební minulosti kapely, sice pořád silný a plný nejtradičnější thrashové „zeleniny“, nicméně už zdaleka ne tak chutný a hlad po syté žánrové krmi spolehlivě zasycující.

A tak zde nastává klasické recenzentské dilema, kdy není možné nezohlednit stále prvotřídní řemeslnou kvalitu, včetně opět masivně velkolepého soundu z dílny Jense Bogrena, avšak z hlediska pocitů se žádná velká radost nedostavuje. Mimochodem, dojem několikrát slyšeného z části vězí právě ve zvukové produkci, která rovněž kopíruje osvědčené postupy a nehledá nové osobitější směry (v tomto bodu nad Kreatorem vítězí nedávná novinka Sepultury, o níž se paradoxně staral stejný producent, Brazilci však byli evidentně lační po experimentech, zatímco Petrozzova parta nikoli). Přitom úvod alba díky strhujícímu intru s přesným názvem „Apocalypticon“ vyloženě zvlhčí sluchovody touhou po dalším dění a ani navazující flák „World War Now“ zbytnělý chtíč neochladí, přestože už v něm meandruje řeka nepůvodních témat a riffů. Nasazení muzikantů a struktura songu s parádně naspídovanými pasážemi i tradiční várkou melodických vyhrávek ale většinu probouzejících se pochyb prozatím utluče k mlčenlivému klimbání. Tento stav však dlouho nevydrží...

Už ve třetím štychu „Satan Is Real“ jsou všechny chytlavé momenty relativizovány tupou refrénovou repeticí. A to je další věc, jako by nestačilo, že Tvůrci rezignovali na jakýkoli progres a v menších či větších obměnách hrají „jednu a tu samou písničku“ pořád dokola, oni dokonce občas nudí. Týká se to i chorusu titulní položky a z celkového pohledu také podobné stavby songů, kdy se buď jede v pochodovém tempu, nebo zazní krátký nájezd a po něm – a ještě lépe po Petrozzově zařvání - následuje typická Kreatorovská vyvražďovačka. A tak jediným výraznějším kladem zůstávají vypiplané melodické hrátky z pravděpodobně nevyčerpatelné tvůrčí studnice kytarového mistra Samiho. Jenže ty zase dosahují takové intenzity, že dramaticky zvlhčují hrubou thrashovou vrstvu a veškerou agresivitu (případně ostrost textové složky) rozmělňují někam k "veganskému" power-heavy metalu.

Na závěr bych rád uvedl, že vše uvedené vzešlo z klávesnice člověka, který tuto kapelu považuje za svojí nejoblíbenější žánrovou smečku a zároveň srdcovku s velkým nostalgickým nánosem. Ani novince Kreatoru nehodlám upřít objektivní kvality, zároveň však nemohu a nechci zakrýt zklamání, jež pro mě z jejího poslechu pramení. Pomalu si začínám přát, aby nastalo další experimentální období, neboť pokud se autorské uvěřitelnosti týká, jsou taková alba jako „Outcast“ nebo „Endorama“ mnohem a mnohem hodnotnější, navíc díky nim kapela v uplynulé dekádě chytla nový dech, jehož svůdnost však, zdá se, pomalu ale jistě dohasíná.

Petr Štěpnička             


www.kreator-terrorzone.de

YouTube ukázka - Gods Of Violence

Seznam skladeb:
1. Apocalypticon
2. World War Now
3. Satan Is Real
4. Totalitarian Terror
5. Gods of Violence
6. Army of Storms
7. Hail to the Hordes
8. Lion with Eagle Wings
9. Fallen Brother
10. Side by Side
11. Death Becomes My Light

Sestava:
Mille Petrozza - zpěv, kytara
Sami Yli-Sirniö - kytara
Christian "Speesy" Giesler - baskytara
Ventor - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 51:43
Produkce, mix: Jens Bogren
Label: Nuclear Blast
Země: Německo
Žánr: melodický thrash metal

Diskografie:
1985 - Endless Pain
1986 - Pleasure To Kill
1987 - Terrible Certainty
1989 - Extreme Aggression
1990 - Coma Of Souls
1992 - Renewal
1995 - Cause For Conflict
1997 - Outcast
1999 - Endorama
2001 - Violent Revolution
2005 - Enemy Of God
2009 - Hordes Of Chaos
2012 - Phantom Antichrist
2017 - Gods Of Violence

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.02.2017
Přečteno: 5834x




počet příspěvků: 15

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tak po bezmála...26. 12. 2017 22:49 orre
9/10Regulerni heavy...10. 06. 2017 7:32 adrian
K-GOVDen pred oficialnym...8. 02. 2017 23:01 peter666
Za mňa zatiaľ...4. 02. 2017 14:19 Demonick
Nikdo tu nezmínil...4. 02. 2017 13:43 htaedas


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10029 sekund.