DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GRAVE DIGGER - Tunes Of War

I když Chris Boltendahl dává k dobru historku o tom, že film „Braveheart“, věnovaný příběhu skotské legendy Williamu Wallaceovi, viděl poprvé až několik měsíců poté, co Grave Digger nahráli šesté album „Tunes Of War“, je nesporné, že tato tématika, právě díky filmu v dané době velmi populární, mohla hrát svou roli i v přitažlivosti tohoto alba. Ani taková injekce by asi nebyla moc platná, kdyby kapela nenabídla silný materiál. I když v zárodku alba bylo v plánu zařadit na něj jen pár skladeb ze skotské historie, nakonec historické téma (které basák Tomi Göttlich dokonce využil na diplomovou práci pro svá studia historie) zpracovali hrobníci velmi důkladně a výsledkem byla první kompletně koncepční nahrávka v dějinách Grave Digger.

Ovšem nejen změna stylu práce byla v roce 1996 důležitá. Podstatná také byla skutečnost, že do kapely nastoupil bubeník Stefan Arnold, na kterého Boltendahlovci narazili při společném koncertování s Capricorn. O důležitosti tohoto setkání svědčí skutečnost, že příchodem Stefana Arnolda Grave Digger vyřešili definitivně obsazení v té době poměrně horkého postu v kapele, neboť Stefan Arnold jistí záda Chrise Boltendahla do dnešních dnů. Druhá změna v sestavě byla neveřejná. Grave Digger vzali jako pevný článek kapely do party klávesáka, jen se s tímhle krokem neměli zatím potřebu chlubit a fanoušci si měli ještě další dvě alba počkat na oficiální zveřejnění zprávy, že stálým členem kapely je H.P. Katzenburg (jeho identitu však Hrobníci ještě dlouho skrývali pod maskou).

Síla „Tunes Of War“ spočívá zejména v tom, že Grave Digger znovu znějí o něco agresivněji, přitom se nebrání povedeným melodickým výkrutům, důležitou roli hraje příběhová výpravnost, podpořená hymničností a výraznými sbory. Kombinace těchto dvou elementů si sedla naprosto spolehlivě, údernosti alba prospěl fakt, že se Grave Digger opět zaměřili na rychlejší a kratší pecky, zbytečně nerozmělňují nosné motivy skladeb a příběh ze skotských dějin vyprávějí bez toho, aby se udržení dějové linie a gradaci příběhu jakkoliv musela podřizovat hudební složka.

Album začíná tím asi nejpřirozenějším krokem – když úryvek ze skotských dějin, tak velice svěží motiv, zahraný na dudy (pochopitelně s vydatnou pomocí metalových inštrumentů) uříznutý kousavým riffem, masáží bicích a řezavou pilou Boltendahlova hrdla – „Scotland United“ oplývá tou dávnou zabijácky neurvalou energií, kterou Grave Digger koření zpěvným refrénem. Nic to však není ve srovnání s divoce šlapající „Dark Of the Sun“ s až majestátně znějícími sbory, či s následující zdivočelou chorálovkou „William Wallace (Braveheart)“ s vláčně se rozjíždějícím dramatickým úvodem a neskutečně funkčními klávesami. Barevnost albu zajistí i těžkotonážní „The Bruce“, přetavující předchozí energii do výhružně se valící mašiny a po zpěvném kvapíku s výborným riffem „The Battle Of Flodden" i poeticky plačtivá „The Ballad Of Mary (Queen Of Scots)“, coby jedna z nejpovedenějších balad kapely. Tím se v podstatě naplní veškeré odstíny alba, dál už se jede podle představených vzorců a ve vysoké kvalitě, přičemž za zvýraznění stojí ještě nekompromisně uřvaná úderka „Cry For Freedom (James The VI)“ a především další chorálovka „Rebellion (The Clans Are Marching)“, jejíž poklidně se tvářící nápěv v úvodu se rozjede do jednoho z nejchytlavěji agresivních momentů (chcete-li zkoumat zpěvnost této skladby, mrkněte ke zpěváčkům Van Canto, kteří si skladbu opracovali podle svého) v diskografii Grave Digger, její spojení s dudy zní opět velmi přirozeně. Suma sumárum - za jediný drobný nedostatek považuju fakt, že historické souvislosti s jednotlivými skladbami jsou v bookletu dopodrobna rozebrány pouze v němčině.

Velmi silné album (na tomto místě mi dovolte ryze subjektivní poznámku - byť „Tunes Of War“ nepovažuji za tu absolutně nejsilnější Hrobníkovic položku, je pro mě právě tahle deska tou nejoblíbenější z celé tak rozsáhlé diskografie kapely), kterým Grave Digger trefili zlatou žílu. A rozhodně ji neměli v plánu vykutat hned při prvním kopnutí.

Savapip             


www.grave-digger-clan.com

YouTube ukázka - Rebellion (The Clans Are Marching)

Seznam skladeb:
1. The Brave (Intro)
2. Scotland United
3. The Dark of the Sun
4. William Wallace (Braveheart)
5. The Bruce
6. The Battle of Flodden
7. The Ballad of Mary (Queen of Scots)
8. The Truth
9. Cry for Freedom (James the VI)
10. Killing Time
11. Rebellion (The Clans Are Marching)
12. Culloden Muir
13. The Fall of the Brave (Outro)

Sestava:
Chris Boltendahl - zpěv
Uwe Lulis - kytara
Thomas Göttlich- baskytara
Stefan Arnold – bicí

Rok vydání: 1996
Čas: 52:39
Label: GUN Records
Země: Německo

Diskografie:
1984 - Heavy Metal Breakdown
1985 - Witch Hunter
1986 - War Games
1993 - The Reaper
1995 - Heart Of Darkness
1996 - Tunes Of War
1998 - Knight Of The Cross
1999 - Excalibur
2001 - The Grave Digger
2003 - Rheingold
2005 - Last Supper
2007 - Liberty Or Death
2009 - Ballads Of A Hangman
2010 – The Clans Will Rise Again
2012 – Clash Of The Gods
2014 – The Return Of The Reaper
2016 – Healed By Metal

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.03.2017
Přečteno: 13747x




počet příspěvků: 9

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
SavapipĎakujem..ale neslo...4. 03. 2017 21:08 kamzo
zpěvBoltendahl tady...4. 03. 2017 19:14 Brut
to kamzo - zadej...4. 03. 2017 11:51 Savapip
Len sa opytam...4. 03. 2017 11:38 kamzo
Od Hrobokopov tieto...4. 03. 2017 11:36 kamzo


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0996 sekund.