28.04.2017
KREYSON
KREYSON ohlásili novou sestavu, ve které se to známými ..více

28.04.2017
WOLFPAKK
Právě dnes vyšla pod hlavičkou AFM Records čtvrtá ..více

28.04.2017
MUNICIPAL WASTE
Americká crossoverová sebranka se vrátí 23. června s ..více

28.04.2017
GREAT WHITE
Po desce bývalého zpěváka Jacka Russella, se o slovo ..více

28.04.2017
CHEAP TRICK
Rok po posledním albu "Bang, Zoom, Crazy … Hello" se ..více

28.04.2017
VOODOO SIX
Heavymetalová parta z Londýna, která světu dala ..více






EVERGREY – In Search of Truth
A legendárna šnúra lemovaná albumami In Search ..

SEPULTURA - Machine Messiah
Recenzent tu desku mockrát neslyšel, jinak by ne ..

KXM - Scatterbrain
Deska vznikala jen a pouze ve studiu při improviz ..

EVERGREY – In Search of Truth
vynikající album, stejně jako Recreation Day a ..

NEVERMORE - The Obsidian Conspiracy
Teď ještě recenze Sanctuary :-) ..

PYOGENESIS - A Kingdom Of Disappear
Skvělá deska, sjíždím to pořád dokola... As ..

ME AND THAT MAN - Songs Of Love And Death
Za mě hodně dobrý materiál. Neříkám, že je ..

ME AND THAT MAN - Songs Of Love And Death
Že Nergal dělá hudbu, která se od něj chce sl ..

ME AND THAT MAN - Songs Of Love And Death
Lépe bych to nenapsal. Za mě odpad. ..

CRADLE OF FILTH - Hammer Of The Witches
Najlepsi album CoF od cias Midian a mozno aj ich n ..




Za poslední měsíc:
DEEP PURPLE - Infinite
1430x

ECLIPSE - Monumentum
1215x

SIGNUM REGIS - Decennium Primum
1212x

CRUEL - Entelecheia
1091x

HARLEJ - Hodný holky zlý kluky chtěj
1040x

CRYONIC TEMPLE - Into The Glorious Battle
702x



03.05.2017
VULVODYNIA (South Africa), OBSOLETE INCARNATION (Germany), CRYSTALEPSY (Czech ..
Brno - Brooklyn, začátek od:19:30, vstupné:

05.05.2017
SOCIAL ERROR, DEADKILLERS, TIXTIDE ..
AC klub - Akademika Heyrovského 1213, 500 03 Hradec Králové, začátek od:19:00, vstupné: 100,-

06.05.2017
TORTHARRY, SIX DEGREES OF SEPARATION, INNERSPHERE, RETURN TO INNOCENCE..
EXIT US - Praha, začátek od:19:00, vstupné: 150,.-Kč



článků celkem: 5518
recenzí: 4405
reportů: 506
rozhovorů: 317













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax

České kapely.cz - Nabízej a nakupuj českou hudbu


GRAVE DIGGER - Tunes Of War

I když Chris Boltendahl dává k dobru historku o tom, že film „Braveheart“, věnovaný příběhu skotské legendy Williamu Wallaceovi, viděl poprvé až několik měsíců poté, co Grave Digger nahráli šesté album „Tunes Of War“, je nesporné, že tato tématika, právě díky filmu v dané době velmi populární, mohla hrát svou roli i v přitažlivosti tohoto alba. Ani taková injekce by asi nebyla moc platná, kdyby kapela nenabídla silný materiál. I když v zárodku alba bylo v plánu zařadit na něj jen pár skladeb ze skotské historie, nakonec historické téma (které basák Tomi Göttlich dokonce využil na diplomovou práci pro svá studia historie) zpracovali hrobníci velmi důkladně a výsledkem byla první kompletně koncepční nahrávka v dějinách Grave Digger.

Ovšem nejen změna stylu práce byla v roce 1996 důležitá. Podstatná také byla skutečnost, že do kapely nastoupil bubeník Stefan Arnold, na kterého Boltendahlovci narazili při společném koncertování s Capricorn. O důležitosti tohoto setkání svědčí skutečnost, že příchodem Stefana Arnolda Grave Digger vyřešili definitivně obsazení v té době poměrně horkého postu v kapele, neboť Stefan Arnold jistí záda Chrise Boltendahla do dnešních dnů. Druhá změna v sestavě byla neveřejná. Grave Digger vzali jako pevný článek kapely do party klávesáka, jen se s tímhle krokem neměli zatím potřebu chlubit a fanoušci si měli ještě další dvě alba počkat na oficiální zveřejnění zprávy, že stálým členem kapely je H.P. Katzenburg (jeho identitu však Hrobníci ještě dlouho skrývali pod maskou).

Síla „Tunes Of War“ spočívá zejména v tom, že Grave Digger znovu znějí o něco agresivněji, přitom se nebrání povedeným melodickým výkrutům, důležitou roli hraje příběhová výpravnost, podpořená hymničností a výraznými sbory. Kombinace těchto dvou elementů si sedla naprosto spolehlivě, údernosti alba prospěl fakt, že se Grave Digger opět zaměřili na rychlejší a kratší pecky, zbytečně nerozmělňují nosné motivy skladeb a příběh ze skotských dějin vyprávějí bez toho, aby se udržení dějové linie a gradaci příběhu jakkoliv musela podřizovat hudební složka.

Album začíná tím asi nejpřirozenějším krokem – když úryvek ze skotských dějin, tak velice svěží motiv, zahraný na dudy (pochopitelně s vydatnou pomocí metalových inštrumentů) uříznutý kousavým riffem, masáží bicích a řezavou pilou Boltendahlova hrdla – „Scotland United“ oplývá tou dávnou zabijácky neurvalou energií, kterou Grave Digger koření zpěvným refrénem. Nic to však není ve srovnání s divoce šlapající „Dark Of the Sun“ s až majestátně znějícími sbory, či s následující zdivočelou chorálovkou „William Wallace (Braveheart)“ s vláčně se rozjíždějícím dramatickým úvodem a neskutečně funkčními klávesami. Barevnost albu zajistí i těžkotonážní „The Bruce“, přetavující předchozí energii do výhružně se valící mašiny a po zpěvném kvapíku s výborným riffem „The Battle Of Flodden" i poeticky plačtivá „The Ballad Of Mary (Queen Of Scots)“, coby jedna z nejpovedenějších balad kapely. Tím se v podstatě naplní veškeré odstíny alba, dál už se jede podle představených vzorců a ve vysoké kvalitě, přičemž za zvýraznění stojí ještě nekompromisně uřvaná úderka „Cry For Freedom (James The VI)“ a především další chorálovka „Rebellion (The Clans Are Marching)“, jejíž poklidně se tvářící nápěv v úvodu se rozjede do jednoho z nejchytlavěji agresivních momentů (chcete-li zkoumat zpěvnost této skladby, mrkněte ke zpěváčkům Van Canto, kteří si skladbu opracovali podle svého) v diskografii Grave Digger, její spojení s dudy zní opět velmi přirozeně. Suma sumárum - za jediný drobný nedostatek považuju fakt, že historické souvislosti s jednotlivými skladbami jsou v bookletu dopodrobna rozebrány pouze v němčině.

Velmi silné album (na tomto místě mi dovolte ryze subjektivní poznámku - byť „Tunes Of War“ nepovažuji za tu absolutně nejsilnější Hrobníkovic položku, je pro mě právě tahle deska tou nejoblíbenější z celé tak rozsáhlé diskografie kapely), kterým Grave Digger trefili zlatou žílu. A rozhodně ji neměli v plánu vykutat hned při prvním kopnutí.

Savapip             


www.grave-digger-clan.com

YouTube ukázka - Rebellion (The Clans Are Marching)

Seznam skladeb:
1. The Brave (Intro)
2. Scotland United
3. The Dark of the Sun
4. William Wallace (Braveheart)
5. The Bruce
6. The Battle of Flodden
7. The Ballad of Mary (Queen of Scots)
8. The Truth
9. Cry for Freedom (James the VI)
10. Killing Time
11. Rebellion (The Clans Are Marching)
12. Culloden Muir
13. The Fall of the Brave (Outro)

Sestava:
Chris Boltendahl - zpěv
Uwe Lulis - kytara
Thomas Göttlich- baskytara
Stefan Arnold – bicí

Rok vydání: 1996
Čas: 52:39
Label: GUN Records
Země: Německo

Diskografie:
1984 - Heavy Metal Breakdown
1985 - Witch Hunter
1986 - War Games
1993 - The Reaper
1995 - Heart Of Darkness
1996 - Tunes Of War
1998 - Knight Of The Cross
1999 - Excalibur
2001 - The Grave Digger
2003 - Rheingold
2005 - Last Supper
2007 - Liberty Or Death
2009 - Ballads Of A Hangman
2010 – The Clans Will Rise Again
2012 – Clash Of The Gods
2014 – The Return Of The Reaper
2016 – Healed By Metal

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.03.2017
Přečteno: 11104x




počet příspěvků: 9

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
SavapipĎakujem..ale neslo...4. 03. 2017 21:08 kamzo
zpěvBoltendahl tady...4. 03. 2017 19:14 Brut
to kamzo - zadej...4. 03. 2017 11:51 Savapip
Len sa opytam...4. 03. 2017 11:38 kamzo
Od Hrobokopov tieto...4. 03. 2017 11:36 kamzo


 
Metalforever.info © 2006 - 2017     RSS - články

stránka byla načtena za 0.16879 sekund.