ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MERLIN - Transmise

Nedá se pochybovat o tom, že Dan Horyna je legendou českého rocku a člověkem, který si toho v životě zažil mnoho. O jeho životním příběhu plném drog a šílenství byly už popsány stohy papíru a natočeny tuny materiálu, ovšem při každém takovém jeho vyprávění jako kdyby člověku unikal fakt, že Horyna je už řadu let čistý, že se věnuje východní filozofii a stále z něj nevyprchala láska k hard rocku, když působí ve svém domovském Merlinu a jak se zdá, figuruje i v občasně probouzeném Vitacitu, kde tak plně nahradil Ladislava Křížka. Horyna ale už nemusí nikomu nic dokazovat, jeho příznivci dávno vědí své a zarputile svého idola staví na roveň Roberta Planta (ne nadarmo se v sedmdesátých a osmdesátých letech Horynovi říkalo Zeppelin) a proto dnes tvoří hudbu vlastně už jen sobě pro radost.

U Merlinu tomu ale bylo vždycky tak, přestože se Horyna v druhé polovině osmdesátých u rockových fanoušků skoro odpravil s angažmá v tehdy režimem tolerované kapele Kroky Františka Janečka, spojované s takovými jmény jako Michal David nebo Pavel Horňák. Když pak ale postavil Merlin a krátce po revoluci vyběhl na televizní obrazovky se skladbou „Nevada“, zdálo se být vše odpuštěno. Debutové album, rovněž pojmenované „Nevada“ přineslo vcelku příjemný (i když samozřejmě nijak objevný) hair metal amerického střihu, který se orientoval stejně tak na Guns N`Roses jako na Bon Jovi, přestože už byl tento styl na svém ustupu. Horyna ale v té době už zase zhusta lítal v drogách a kariéra Merlinu nabrala ostrý kurz do pekel. Kapelu se povedlo v plné síle obnovit až v novém tisíciletí a dnes je Dan pochopitelně už jediným původním členem.

Po debutu „Nevada“ a dvojce „Jižní džin“ se Merlin ve studiové podobě vrátil v roce 2009 s odlišně 1znějícím albem „Tibet“, které reflektovalo jak Horynovy letité zkušenosti, tak i jeho náklonnost k buddhismu. Hudebně „Tibet“ rovněž nenavazovalo na první etapu Merlinu, ale spíše se na něm projevovala Horynova láska k Led Zeppelin, Free a podobným kapelám, které míchají hard rock s blues. Nejinak je tomu i u posledního alba „Transmise“ z konce minulého roku. To navíc prohlubuje cestu, kterou před osmi lety „Tibet“ nastoupil. Už se rozhodně nedá počítat s takovými věcmi jako „Pekelní andělé“ (s nestydatým začátkem "Wild Child" od W.A.S.P.), „Pražská královna“ nebo „Nevada“. Merlin dneška je mnohem více přírodnější, zemitější a pro Horynu zajisté niternější.

Texty „Transmise“ totiž jdou ještě více do hloubky, než tomu bylo u „Tibetu“ a v mnoha metaforách se zaobírají Horynovým letitým bojem s pervitinem a následným poznáváním sebe sama, jelikož vítězství nad zničující zváslostí je pro zpěváka největším životním zadostiučiněním. Hudebně pak „Transmise“ ještě více stojí na bluesrockových kytarách a naprosto přirozeném projevu celého tělesa. Tady se nehraje na žádné efekty, na vymoženosti moderního studia. Merlin dneška je proto absolutně nemoderní záležitost, ovšem u Horyny a jeho party se to dá chápat jako deviza.

Deska se nese většinou ve středních tempech, na což hned na začátek posluchače upozorní úvodní „Hráč“, jenž se rozjíždí klidně, velmi klidně, aby sice pak dostal potřebný groove, ovšem ani další věci se nikam nehrnou, ale spíše přemýšlivě proplouvají na tvrdých bluesových podkladech. Možná i kvůli tomu není „Transmise“ deskou na první poslech. Silné momenty skladeb „Tanec nad propastí“, „Závislost“ nebo „Prostě chlap“ vystoupí na povrch až po několikerém zkoumání, kdy člověk přistoupí na Horynovu hru s melodiemi a jeho trochu hrubnoucí hlas.

„Transmise“ je tak dost možná nejméně přístupnou deskou Merlinu, čímž se rozhodně nedá říct, že nejhorší. Přispívá tak do vzácně vyrovnané diskografie tohoto pražského souboru. Nostalgik možná bude s vlhnoucím okem vzpomínat na doby, kdy Horyna bouřil na pódiu s popěvky „chodím sám, prachy mám a času víc než dost...“, ovšem objektivně si je nutné přiznat, že „Transmise“ je jeho důstojné stárnutí.

Jan Skala             


www.merlin-rock.eu

YouTube ukázka – Závislost (live)

Seznam skladeb:
1. Hráč
2. Tanec nad propastí
3. Závislost
4. Prostě chlap
5. Zrcadlo lží
6. Věci se mění
7. Holka, my to dokážem
8. Nech to být
9. Lehkost bytí

Sestava:
Dan Horyna - zpěv
Ondřej Pátek - kytara
Václav Kalas - baskytara
Michal Daněk - bicí

Rok vydání: 2016
Čas:
Země: Česká republika
Žánr: blues rock/hard rock

Diskografie:
1992 - Nevada
1997 - Jižní džin
2009 - Tibet
2016 - Transmise

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 17.02.2017
Přečteno: 3806x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10356 sekund.