ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Powermetalové novinky roku 2017 - část III. - kapely WITHERFALL, BOREALIS a RAVENOUS

WITHERFALL - Nocturnes and Requiems
Witherfall jsou nová a nadmíru zajímavá parta, jejíž sestavu tvoří ostřílení hudebníci, jako je kytarista Jake Dreyer z Iced Earth, zpěvák a klávesista Joseph Michael (ex-White Wizzard), a původně také bicmen Adam Sagan (Circle II Circle), který však na začátku loňského prosince skonal, a to v době, kdy bylo album ve finální produkční fázi. Dílo „Nocturnes And Requiems“ je mu tedy věnováno, přičemž jde o hold sice neplánovaný, ale rozhodně důstojný a po hudební stránce vysoce kvalitní. V tomto ohledu je až mrazivě symbolické temně melancholické vyznění nahrávky, kdy pánové velmi dbali na tvorbu náladotvorné atmosféry, ať už ve formě dvojice předělových intermezz, nebo dlouhých instrumentálních pasáží, jež jsou ukryty v časově neméně rozmáchlých a kompozičně velmi promyšlených skladbách. V nich se často utrhne progresivně mohutná lavina, nebo se naopak jemně uvolní neoklasické či rozmanité akustické ekvilibristiky, nejednou s nečekanou, ale o to příjemnější ozvěnou slunné řecké riviéry. Vrcholem všeho je ale Michalův projev, jehož oktávový rejstřík dovoluje ječící eskapády, stejně jako přednes maximálně procítěných linek (s občasnou a stejně kvalitní Saganovou výpomocí), které asociačně připomínají hardrockové mistry sedmdesátých let, v čele se samotným Diem. Je to právě zpěv, který dává jednoznačnou záminku k poslechu této desky. Jinak zde ovšem nemá smysl uvádět jednotlivé skladby, album je nejlepší poslouchat uceleně a pokud možno v klidu, aby dostatečně vyzněla jeho semknutá tvůrčí sofistikovanost. Je pravda, že ta někdy možná až příliš dbá na ony atmosférické prvky, při jejichž délce může pozornost snadno polevit. Jde tedy především o dílo pro náročné a trpělivé posluchače, kteří v hudbě hledají vnitřní hloubku, spojenou s vysokou řemeslnou kvalitou. Pro ty bude debut Witherfallu trefou do černého.
7/10
YouTube ukázka - oficiální stream alba

BOREALIS - World of Silence MMXVII
Aktuální fošna kanadských Borealis je a není novinkou. Jde totiž o oživení debutového příspěvku, související se smlouvou u AFM Records, ovšem oživení tak zásadní, že jej lze vnímat jako vysoce nadstavbový počin. Hudebníci si této diference byli dobře vědomi, a proto album uvádějí jako plnohodnotný metalografický přírůstek, do jehož původního názvu byl pro přesnost dodán aktuální letopočet, aby se dostatečně zdůraznila skutečnost, že nejde o pouhou re-edici, ale opětovné nahrání prvotiny s novým produkčním mixem ze studia bubeníka kapely Seana Dowella (ale také např. s o dost jiným Marinelliovým projevem). Jde tedy o hodnotný kousek nejen pro jedince, kteří debutový zápis důvěrně znají, ale hlavně pro všechny ostatní, jelikož rukopis autorů byl kvalitní od samého začátku a již v roce 2008 v něm figurovaly hlavní styčné body, pro které se dnes kapela těší nemalé obliby. Zároveň je však patrné menší tlačení na modernistickou strunu, kdy klasické progové záseky ještě nejsou dominantní, a pokud se orchestrací týká, ty sice kráčí pod dnes běžně používanými počítačově-samplovými vzorci (z daného schématu se na chvíli vypadne pouze v opusu „Black Rose“), nicméně je dobré mít na paměti, že v době vzniku debutu to bylo méně obvyklé a proto více zajímavější. Typickým pro skladby Kanaďanů je bohatý hudební děj, kdy zejména kytary a klávesy neustále vytvářejí nové a nové tvary, ať už v metalově dynamických položkách jako „Midnight City“, „Eyes Of a Dream“ či „The Dawning Light“, nebo v klidných kompozicích v čele s poutavě vystavěnou, akustikou a smyčci ovoněnou písní „Divine Answer“. Na druhou stranu se ani zde – obdobně jako na pozdějších počinech kapely - nepodařilo vyhnout některým tuctovějším songům, úplně příjemná pak není ani hodinová stopáž, ve které se podstatně ředí poslechová koncentrovanost. Nicméně celkově je nutné Kanaďany chválit a přát si, aby podobný přístup volili také další hudebníci, jejichž prvotní desky byly kvalitní, avšak trpěly slabou zvukovou produkcí.
7/10
YouTube ukázka - Divine Answer

RAVENOUS - Eternal Hunger
To si takhle jednou – konkrétně na jaře loňského roku – řekla pětice kanadských muzikantů, že by si chtěla dát voraz od produkce domovských smeček (např. Viathyn, Scythia nebo Black Pestilence), které stylovým zaměřením oscilují na škále od progu až po black metal, a nahrát přímé a bojovným duchem nasáklé power-heavíkové album. To je zajímavé samo o sobě, ještě více překvapivě ale působí skutečnost, že výsledkem není jakýsi úsměvně nedomrlý nástin inkriminovaných žánrů, ale poctivý a hlavně kvalitní hudební příspěvek. Epický metal s paušální heroickou aurou, variabilní strukturou, údernými i poklidnými pasážemi, lahodnými sóly, vyhrávkami a sborovými chorály, řízenými zpěvákem a zakladatelem kapely Robem Abinaderem (ukrývajícím se pod přezdívkou R.A.V.). Jeho níže posazený hlas k dané hudbě výborně sedí (lehké zakolísání pěveckých linek v refrénu v kusu „Adrift“ je naštěstí ojedinělou výjimkou) a rovnou partu Ravenous odlišuje od jiných stylově spřízněných spolků. Připočteme-li k tomu inklinaci k melodickému vyznění, správně dávkované zrychlování, přítomnost bojově laděné atmosféry nebo kvalitní sound, vyjde nám z toho nadmíru povedená nahrávka, která je – doufejme – pouhou předzvěstí plnohodnotné desky.
7/10
YouTube ukázka - Into The Abyss

Petr Štěpnička             


WITHERFALL

www.witherfall.com

1. Portrait
2. What We Are Dying For
3. Act II
4. Sacrifice
5. The Great Awakening
6. End of Time
7. Finale
8. Nobody Sleeps Here...

Sestava:
Joseph Michael - zpěv, klávesy
Jake Dreyer - kytary
Anthony Crawford - baskytara
Adam Sagan - bicí, vokály

Rok vydání: 2017
Čas: 47:01
Mix: Chris "Zeuss" Harris
Produkce: Witherfall
Země: U.S.A.
Žánr: progresivní power metal

Diskografie:
2017 - Nocturnes and Requiems

--------------------------------------------------------------

BOREALIS

FB BOREALIS

Seznam skladeb:
1. Lost Voices
2. Midnight City
3. From the Fading Screams
4. Forget the Past
5. Eyes of a Dream
6. World of Silence
7. The Afterlife
8. Divine Answer
9. The Dawning Light
10. Black Rose

Sestava:
Matt Marinelli - zpěv, kytara
Trevor McBride - baskytara
Sean Werlick - klávesy
Sean Dowell - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 58:19
Label: AFM Records
Země: Kanada
Žánr: power/prog metal

Diskografie:
2008 - World of Silence
2011 - Fall from Grace
2015 - Purgatory
2017 - World of Silence MMXVII

Související články

--------------------------------------------------------------

RAVENOUS

FB RAVENOUS

Seznam skladeb:
1. Into the Abyss
2. Adrift
3. Strength of a Hero
4. Mercenary

Sestava:
R.A.V. - zpěv
Jake Wright - kytara
David Khan - kytara
Valax - baskytara
Little V - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 22:03
Země: Kanada
Žánr: heavy/power metal

Diskografie:
2017 - Eternal Hunger (EP)

Související články - Powermetalové novinky roku 2017


Vydáno: 25.03.2017
Přečteno: 2632x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
TipPro fanoušky...23. 07. 2018 21:20 vn
Na nové Borealis...9. 02. 2018 18:24 vn


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08912 sekund.