ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




NEVERMORE - The Politics Of Ecstasy

Nevermore byli v počátku kariéry velmi aktivní ve vydávání nových nahrávek. Rok po debutové nahrávce vypustili EP „In Memory“, které v podstatě jen pokračovalo ve stylu první desky, ale přineslo jeden z prvních hitů kapely „Matricide“. Půl roku na to, v listopadu 1996, spatřilo světa „The Politics Of Ecstasy“. Zajímavostí je, že EP i tuto desku s kapelou nahrál i kytarista Pat O´Brien, který ale spíše inklinoval k death metalu a ten mu Nevermore nenabízeli. Později se stal členem Monstrosity a dodnes je součástí death metalového kolosu Cannibal Corpse.

„Seven Tongues Of God“ je otvírák, který ještě nenaznačuje nějakou velkou změnu či vývoj oproti debutu. Klasický US power metal s Daneovým expresivním zpěvem. Již je však patrný větší důraz na thrashovost riffů. Ta se ještě více projeví v následné rubanici „This Sacrament“. Kapela si vás seká na malé kousky pěkně důkladně. Začátek desky není tedy nikterak šokující, ale oproti debutu se kapela tak neplazí a vystrkuje růžky. „Next In Line“ je první vrchol desky. Lehce strašidelná atmosféra skladby ihned zaujme. A pak přijde zlom. Poprvé se ozvou (do budoucna pro Nevermore tolik typické) kytary. Loomis totiž čaruje a ukazuje, že k prog metalu nepotřebujete klávesy, Nevermore představují jako progresivně smýšlející kapela. Skladba mění své tempo, chvilku temná, chvilku kytarové hračičkovská. Refrén má navíc dar hitovosti a máme na světě opravdovou klasiku. "Passenger“ ubere tempo, protože se jedná o ryzí baladu. Bohužel v rámci historie kapely nepředstavuje příliš zapamatovatelnou položku.

Titulní osmiminutová skladba nechává progresivní choutky Nevermore vyniknout naplno. Zpočátku pomalá, ale tvrdá věc se postupně rozvíjí a tlakuje náladu až k bodu exploze, aby potom přišel brutální zlom a prostor dostala výtečná instrumentální část. Bicí, baskytara i kytary fungují jak namazaný stroj a předvádí prog metalovou jízdu, jakou by po první desce čekal málokdo. Škoda, že po tak výtečném kousku přijdou na řadu ty nejslabší z celé desky. „Lost“, „The Tiananmen Man“ či „42147“ nepředstavují nic, co by extra strhlo pozornost. Jsou to tvrdé silové „hoblovačky“, kde jde především o řezavé riffy. Prostor dostanou i kvalitní kytarové sóla, ale nemají zdaleka tak velkou sílu jako nejlepší skladby alba.

Jedním z vrcholů (a vlastně tím největším) je závěrečný opus „The Learning“. Stopáž sahá až k šestnácti minutám, ale to jen kvůli skrytému kratičkému bonusu na konci skladby. „The Learning“ má ve skutečnosti „jen“ téměř deset minut. Začátek je klidný a Warrel je doprovázen pouze na kytaru. Když se přidají i ostatní nástroje, začne prog/power/thrashové nebe. Nevermore sypou z rukávu výtečné melodické a harmonické nápady, pořád se něco děje a Loomis ukazuje svou třídu. Závěr je epický a velkolepý. Warrelův hlas zní nejlíp za dosavadní kariéru a ze skladby činí opravdový monument.

„The Politics Of Ecstasy“ posunulo kapelu o velký kus dál. Ať už ve výrazu nebo celkovém stylu. Loomis rozvíjel své hráčské schopnosti a na desce přibylo mnoho prog metalových kudrlinek a postupů. Album obsahuje několik opravdu skvělých skladeb, ale také pár, které jsou spíše do počtu a tak díky nim není „The Politics Of Ecstasy“ úplně vyrovnaná deska. Jednalo se však o nahrávku, která kapele připravila velmi slušnou pozici do dalších let.

Tomáš Marton             


FB NEVERMORE

YouTube ukázka - Next In Line

Seznam skladeb:
1. The Seven Tongues of God
2. This Sacrament
3. Next in Line
4. Passenger
5. The Politics of Ecstasy
6. Lost
7. The Tiananmen Man
8. Precognition
9. 42147
10. The Learning

Sestava:
Warrel Dane - zpěv
Jeff Loomis - kytary
Pat O´Brien - kytary
Jim Sheppard - baskytara
Van Williams - bicí

Rok vydání: 1996
Čas: 56:05
Label: Century Media
Země: USA
Žánr: Progresivní power/thrash metal

Diskografie:
1995 - Nevermore
1996 - The Politics of Ecstasy
1999 - Dreaming Neon Black
2000 - Dead Heart in a Dead World
2003 - Enemies of Reality
2005 - This Godless Endeavor
2010 - The Obsidian Conspiracy

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.03.2017
Přečteno: 2129x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09253 sekund.