RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




NEVERMORE - Enemies Of Reality

Téměř tři roky po „Dead Heart In A Dead World“ vydali Nevermore desku s názvem „Enemies Of Reality“. Po úspěchu a kvalitě předešlého alba byl velmi těžký úkol na něj navázat. Zatímco v předchozím případě posluchače mohl okouzlit parádní zvuk, tady se stal pravý opak. Deska byla za svůj zvuk velmi kritizována. Produkce se ujal Kelly Gray, který hrál s Queensrӱche a produkoval kapely jako Candlebox, Dokken nebo Boba Riverse. Byl to tedy člověk poměrně vzdálený stylu Nevermore a největší problém jeho produkce vidím v nazvučení kytar, které zní zahuhlaně a nevýrazně. Century Media se dokonce rozhodla v roce 2005 povolat Andyho Snapea aby album remasteroval. Důležitější než zvuk je však samotná hudební náplň.

Titulní „Enemies Of Reality“ je přesně takovou skladbou, jakou můžete od Nevermore očekávat. Tvrdé thrashové riffy, dravost a nosný melodický refrén. Velký hit a velmi reprezentativní song jasně demonstrující, o čem Nevermore jsou. S „Ambivalent“ jako by laťka trochu poklesla. Velmi tvrdá píseň, která však nemá příliš zábavnou sloku ani refrén a pořádně jí nakopnou až brutální death metalové pasáže. Warrel Dane se do growlingu nepouští, ale Jeff Loomis svou kytaru rozhodně nešetří a Nevermore museli být při nahrávání pořádně vzteklí. Celkově je toto album možná tím nejtvrdším, co kapela nahrála a v bookletu se můžete dočíst, že je věnováno Chucku Schuldinerovi z Death.

„Never Purify“ pokračuje na podobné notě a příliš nepřekvapí. Snad jen neutuchající brutalitou a progresivním riffem ve svém středu. Velmi povedenou položkou desky je potom balada „Tomorow Turned Into Yesterday“, ve které Nevermore ohromují emocemi a melodiemi. Avšak ani zde nechybí tvrdé riffy a divoké sólo. Rychlost kapela nakopne s další hitovkou „I, Voyager“. Skvělé riffy, skvělé melodie. Kvalita desky však nadále spíše klesá. „Create The Infinity“ je nudná, což je u Nevermore ojedinělý jev. Obyčejná hoblovačka bez výraznějšího momentu. Zajímavější je rozhodně „Who Decides“, která začíná jako další riffová nakládačka, ale vyklube se z ní balada. „Noumenon“ je takřka zbytečný song. Téměř bez bicích. Warrelův hlas je spíše v pozadí a tak může zaujmout jen Loomisova virtuozita. Je to atmosférická skladba, nicméně nic, co by uvízlo v paměti. Závěrečná „Seed Awakening“ je z jiného těsta. Otvírá ji brutální riff a představuje Nevermore, tak jak je máme rádi. Tvrdí, thrashující, ale rovněž progresivní. Takový je závěr desky, která postrádá vyrovnanost.

Na „Enemies Of Reality“ se střídají výborné skladby s těmi slabšími a výsledek pak působí trochu nevyváženě. Samotný zvuk desce uškodil, ale především se kapele nepodařilo napsat tolik skvělých kousků, jako na předchozím albu. Nevermore jsou na „Enemies Of Reality“ agresivnější, někdy koketují až s death metalem. Jsou stručnější, méně progoví. Jedná o velmi dobrou desku, která je však ve stínu té předchozí i nadcházející.

Tomáš Marton             


FB NEVERMORE

YouTube ukázka - I, Voyager

Seznam skladeb:
1. Enemies of Reality
2. Ambivalent
3. Never Purify
4. Tomorrow Turned into Yesterday
5. I, Voyager
6. Create the Infinite
7. Who Decides
8. Noumenon
9. Seed Awakening

Sestava:
Warrel Dane - zpěv
Jeff Loomis - kytary
Jim Sheppard - baskytara
Van Williams - bicí

Rok vydání: 2003
Čas: 40:53
Label: Century Media
Země: USA
Žánr: Progresivní power/thrash metal

Diskografie:
1995 - Nevermore
1996 - The Politics of Ecstasy
1999 - Dreaming Neon Black
2000 - Dead Heart in a Dead World
2003 - Enemies of Reality
2005 - This Godless Endeavor
2010 - The Obsidian Conspiracy

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.04.2017
Přečteno: 2307x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.16362 sekund.