RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Marek NECKÁŘ (CRUEL) - Pěvecká stránka konečně odpovídá našim představám a vyrovná se té hudební, což „Ekvilibriu“ trochu chybělo.

Čekání na novou desku kapely Cruel bylo nekonečné, nicméně po devíti letech od vydání debutu „Ekvilibrium“ je novinková „Entelecheia“ konečně na světě. A nebojím se říct, že těm, kteří na tuhle desku vydrželi čekat, Cruel vše bohatě kompenzují další porcí košaté, skvěle propracované a chytlavé muziky. Do komentáře k albu „Entelecheia“ i aktuálnímu k dění v Cruel se pustil Marek Neckář.

Letošní rozhovor můžeme začít v podstatě stejně, jako ten poslední, od kterého už uplynulo víc než čtyři a půl roku. Co se od vydání EP „Krutá tráva“ v Cruel dělo, čím to, že příprava nového alba zabrala takový dlouhý čas?
Utíká to šíleně rychle. Pokud budu upřímný, od vydání „Kruté trávy“ v roce 2012 se zpočátku nedělo vůbec nic. Především náš kytarista Pavel Bauer sice dál pracoval na základech pro nové skladby, ovšem na kapelu nějak dolehla únava materiálu, či co. Občas jsme zkoušeli, každoročně proběhlo pár koncertů, ale chyběl větší impulz a v kapele v tu dobu nebyl nikdo, kdo by byl schopen ostatním zavelet a k něčemu je dokopat.

V uplynulém období jste skutečně nebyli kdovíjak koncertně aktivní. Jak se tahle situace odrazila ve vztahu Cruel – fanoušci, bylo na zájmu fanoušků znát, že zrovna velkou aktivitou nehýříte, nebo naopak fanoušci byli tím motorem, který sice pomalu, ale přece jen vás dotlačil k vydání vašeho druhého alba?
Rád bych řekl, že to byli fanoušci, kdo nás motivoval k tomu nahrávku konečně dotáhnout, ale nebyla by to pravda. Ono i sebevětšího nadšence po 9 letech přestanou bavit dotazy typu, kdy už to konečně bude (smích). Museli jsme začít chtít sami, měli jsme na toto téma několik „porad“, a z nichž vždy jednomyslně vyšlo, že novou nahrávku dodělat chceme. Jen vůle zpočátku chyběla. Na druhou stranu musím ale smeknout před lidmi, kteří to čekání skutečně vydrželi, a když jsme se letos v únoru ozvali s žádostí o pomoc s vydáním alba, bez váhání nám ji poskytli a těší se společně s námi z výsledku.

Váš debut „Ekvilibrium“ a aktuálně vydanou novinku „Entelecheia“ dělí devět let, ve kterých došlo i k poměrně silné změně ve výrazu Cruel. Jak bys porovnal vaši kapelu tehdy a nyní, v čem jste stejní, v čem jste jiní?
Já to cítím tak, že jedinou zásadní změnou byl příchod zpěváka Zbyňka Pošmury. Na „Ekvilibriu“ jsme zpívali dva kytaristé a jeho příchodem se nám najednou uvolnily ruce a mohli jsme začít vymýšlet riffy klidně proti zpěvu, což dřív z pochopitelných důvodů úplně nešlo. Zbyněk je navíc vokální hračička, takže přibyly další vícehlasy a jsou i lépe vymyšlené. Jeho přínos kapele by se dal jednoduše zhodnotit tak, že pěvecká stránka konečně odpovídá našim představám a vyrovná se té hudební, což „Ekvilibriu“ trochu chybělo. Všechny ostatní změny vnímám jen jako kosmetické, související s tím, že hudbu stále všichni aktivně posloucháme, víme, co se na scéně za těch devět let stalo a chceme při zachování vlastního ksichtu znít aktuálně a svěže.

Pojďme tedy představit nové album, co bys o něm prozradil, čím bys nalákal posluchače k jeho poslechu?
PR mi nikdo moc nešlo (smích): Porce muziky, nad kterou se přemýšlelo. Padesát minut hudby. Skvělý zvuk. A nesmím opomenout, že našemu kytaristovi Pavlovi Bauerovi se moc povedla grafická stránka věci, takže už na pohled CD zaujme.

Skladbu „Tanečník na spáleništích“ jste – byť v trochu jiné verzi – představili již na EP „Krutá tráva“, z jakého období pocházejí ostatní skladby, jedná se o čerstvé novinky, nebo jde o skladby vznikající v průběhu těch devíti let?
Všechny skladby vznikly v rozmezí těch devíti let a většinu z nich hrajeme už roky i živě. Nejnovější z nich je „Zlá hudba“, ta vznikla celá až studiově, nahrála se a teprve pak se začala aranžovat pro živé hraní. Každopádně i ta už má za sebou dobré tři roky od narození. Náš původní záměr byl, přijít po tak dlouhé době rovnou s dvojCD, ale ukázalo se, že jednodušší bude vydat první část hned a rozpracované skladby do druhé části ve větším klidu dotáhnout do fungujícího celku a přijít s nimi dejme tomu do tří let. Ale to ať raději nikdo nebere jako závazný termín (smích).

Jak bys charakterizoval hudbu Cruel někomu, kdo o vás ještě neslyšel, jaké písně z nového alba bys doporučil jako ideálního reprezentanta vaší aktuální formy?
Tyhle popisky taky moc neumím, ale tak třeba - technická, melodická muzika, která se neštítí metalu, ale ani ničeho dalšího. Pokud by chtěl posluchač slyšet víc naši melodickou stránku, pak bych vybral „Všechno plyne“ nebo „Temného pasažéra“. Pokud by ho zajímalo, jakých žánrových přesahů a motanic jsme schopni, pak „Propletenec slov“ nebo „Tanečníka na spáleništích“. Ostatní skladby jsou mixem obojího.

Velmi silnou stránkou Cruel jsou velmi košaté texty, pod převážnou většinou na albu „Entelecheia“ jsi podepsán Ty. Který z textů na desce je Ti nejbližší, u kterého by Tě nejvíc potěšilo, kdyby jej posluchači vnímali stejně intenzivně jako vaši hudbu?
Když zmiňuješ texty, u nich se příchodem zpěváka zásadně změnil tvůrčí proces. Vzhledem k tomu, že si sám vymýšlí většinu melodických linek, musí se textař trefovat do jeho svahilských předloh, a protože nechceme, aby slovy Emila Nádeníčka zpíval na dlouhé noty „kúschlébá“ (a čeština k tomuhle natahování krátkých slabik zásadně svádí), byl to mnohdy boj na ostří nože (smích). Každopádně pro mě se nejvíc povedl text k „Propletenci slov“, tam se to sešlo nejlépe.

Za zvukový mix a mastering je odpovědný Petr Lux, měli jste nějaké speciální požadavky ohledně zvuku, tak, aby už od prvních tónů bylo zřejmé, že hraje Cruel?
Nahráváme v domácích studiích, takže samozřejmě za Petrem už přijdeme s určitou představou zvuku, kterého jsme schopni docílit. On nám pak vysvětlí, do jaké míry je to realizovatelné a následují nekončící dohady až do výsledku, kterým Petr naše původní představy povýší o milion světelných let (smích). Tentokrát jsme se ovšem kousli hned na začátku celého procesu, protože jsme pořád nebyli spokojeni s výsledným zvukem, podle něhož by se nastavil zbytek alba. Bylo tam všeho moc a prostě to nefungovalo. Až když jsme si řekli, že nechceme přebuzenou nahrávku, která bude úplně postrádat dynamiku, a namísto přidávání začali ubírat, najednou si všechno sedlo. Pak už to byla hračka.

Jakým způsobem budete album prezentovat, lze očekávat nějakou souvislejší tour po České republice?
My jsme se ve videu pro kampaň na podporu vydání nového alba prezentovali jako spolek zkrachovalých individuí. Slovenský Headbanger_FM tohle video dokonce pasoval na nejtemnější upoutávku v rámci celé české i slovenské scény (smích). Samozřejmě to byla do určité míry nadsázka. K přivítání nového CD byly určeny tři křty, zároveň se nahrávku snažíme podpořit, co naše skromné poměry dovolí. Jestli budeme na podzim pokračovat v intenzivnějším koncertování po republice, to se teprve uvidí.

Jestli správně počítám, tak kromě nového alba je pro vás letošní rok významný tím, že v něm Cruel oslaví patnácté narozeniny. Chystáte v tomto směru nějakou oslavou, něco, čím byste si tohle výročí připomněli?
Fakt? Ježíš a jo (smích). My si na tohle počítání času vůbec nepotrpíme. Ale asi bychom uspořádat něco mohli, možná nějaký speciální koncert…? Pouvažujeme o tom.

Když se ohlédneš za tímto obdobím, které jsi prožil s Cruel, které období pro tebe bylo či je nejzajímavější a bylo nějaké, na které bys nejradši zapomněl?
Těžko člověk oddělí roky s kapelou od soukromého života, takže pokud tvoje otázka směřuje na celých těch patnáct let s Cruel (vidíš, už si to pamatuju), pak nejvíc mě asi bavila doba po příchodu Zbyňka, kdy jsme secvičovali vícehlasy a najednou to všechno znělo mnohem líp. V soukromém životě bych pak rád zapomněl na některé věci počínaje rokem 2015 dosud. Ale to s hudbou nesouvisí a bulvár v téhle republice stejně nikdo nečte (smích).

Jaké jsou nejbližší plány Cruel? Co letní festivalová sezóna, bude možné vyrazit někam, kde vás bude možné si poslechnout?
Myslím, že pokud vůbec nějaké letní hraní letos bude, tak na poslední chvíli a spíš náhodně. Přece jen jsme novou desku vydali v dubnu a festivalová účast se domlouvá i rok předem.

A zbývá už jen prostor pro Tebe, abys řekl to, na co jsem se Tě nezeptal, ale Ty bys to stejně rád zmínil.
Obligátně poděkuji za prostor a Tvoji dlouholetou podporu. Naši muziku lze poslechnout na na našem bandzone a samozřejmě na našich stránkách. A budu doufat, že si nad novou nahrávkou Cruel ve zdraví popovídáme dřív, než za dalších čtyři až pět let. Přece jen, „Entelecheia“ je jen první polovina celku. Mějte se skvěle!

Savapip             


www.cruel.cz

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.04.2017
Přečteno: 2151x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08221 sekund.