RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TRAIL OF TEARS - Disclosure In Red

V roce 1994 vznikla v Norsku kapela Natt. Existovala jen tři roky a vydala jediné eponymní demo. Poté si kapela změnila jméno a na svět přišli Trail Of Tears. Doba přála gothic metalu a především ten spojený s modelem „kráska a zvíře“ zažíval nejlepší léta. Theatre Of Tragedy, Tristania a právě Trail Of Tears. Tři norské skupiny, začínající písmenem „T“. Poslední jmenovaní představovali z tohoto královského trojlístku ty nejtemnější. Nicméně jejich prvotina z roku 1998 „Disclosure In Red“ je zcela poplatná době a v rámci jejich diskografie představuje spíše umírněnější album.

Jestliže je celkově deska poměrně krotká (vůči dalším počinům), pak ale otvírák v podobě „When Silence Cries…“ je naprosto drtivý. Z temnoty se na vás valí sílící blast beaty, aby nastalo ticho a začal koncert dvou hlasů. Operního, patřící Heleně Iren Michaelsen a growlu Ronnyho Thorsena, který se stal jedním z poznávacích znamení kapely. Kytary znějí velmi melodicky a jsou doprovázeny bohatými klávesami, které svým zvukem krásně dokumentují, jak tehdy zněla většina gothic metalových kapel. Blast beaty a black metalově chrastivé kytary se ozvou opět v závěru skladby. I tak se jedná vlastně o největší nátěr na desce. „The Daughters Of Innocense“ má velmi povedený začátek, protože klávesy znějí opravdu parádně a tajemně. Gotická atmosféra jak se patří. Dále už úřaduje Ronnyho nasraný projev a je to vlastně on, kdo dává Trail Of Tears tvrdší tvář.

Podobně podmanivý a tajemný začátek má i „The Day We Drowned“. Hororová atmosféra, klávesy, které udržují ponurou náladu a Ronnyho zkreslený hlas. To vše činí skladbu velmi zajímavou a kdo má rád gotiku, bude si libovat. Trail Of Tears se snaží o dramatičnost a skladby často i povedeně gradují, ale ponejvíc jedou ve svém stálém scénáři, kdy Ronny growluje a andělská Helena jej doplňuje. V každé písni naleznete něco zajímavého, například „Mournful Pigeon“, která začíná poměrně fádně, v druhé části nabídne krásnou akustickou mezihru a celkově je složitější, než bývá v tomto žánru obvyklé. „Swallow The Tears“ zase může působit malinko muzikálově díky Helenině stylu zpěvu. Jako kontrast přijdou na řadu po dlouhé době i blast beaty a trocha toho blacku. Jemná balada „Illusions“ zas může kldině dojmout. Helena opustí svůj operní projev a ukáže, co umí. Velmi procítěně zazpíváno.

Ačkoliv jsou skladby promyšlené a stále se v nich něco děje, občas jsou v nich místa, která zavání nudou či prostě drhnou. Trail Of Tears prostě ještě nebyli tak vyzrálí, yejména s koncem desky zábavnost klesá. Závěrečná „The Burden“ má osm minut, ale odečtěte závěrečné tři, kde zní už jen klávesy. Sice kvalitní tečka za deskou, ale ty nejlepší kousky nabídla kapela v první půlce alba.

„Disclosure In Red“ už dnes zní trochu archaicky a svým stylem je zcela poplatné době. Avšak musíme mít na paměti, že Trail Of Tears patřili k prvním, kteří se do tohoto žánru pustili. Model „kráska a zvíře“ je v jejich podání velmi povedený. Debut má sice své mouchy a rozhodně čekaly kapelu ještě lepší desky, ale i tak se jedná o zásadní gothic metalové album, který by si měl každý fanda stylu poslechnout.

Tomáš Marton             


FB TRAIL OF TEARS

YouTube ukázka - When Silence Cries...

Seznam skladeb:
1. When Silence Cries...
2. The Daughters of Innocence
3. The Day We Drowned
4. Mournful Pigeon
5. Swallowed Tears
6. Illusion?
7. Enigma of the Absolute
8. Words of the Fly
9. Temptress
10. The Burden

Sestava:
Ronny Thorsen - growl
Helena Iren Michaelsen - zpěv
Runar Hansen - kytara
Terje Heiseldal - kytara
Kjell Rune Hagen - baskytara
Frank-Roald Hagen - klávesy
Jonathan A. Perez - bicí

Rok vydání: 1998
Čas: 46:58
Label: DSFA Records
Země: Norsko
Žánr: Dark gothic metal

Diskografie:
1998 - Disclosure in Red
2000 - Profoundemonium
2002 - A New Dimension of Might
2005 - Free Fall into Fear
2007 - Existentia
2009 - Bloodstained Endurance
2013 - Oscillation

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 01.06.2017
Přečteno: 1797x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10415 sekund.