17.06.2018
DERDIAN
Upoutávku na album "DNA", které vyjde 25. července, ..více

17.06.2018
STRINGGUARDS
Pardubičtí STRINGGUARDS mají venku videoklip ke skladbě ..více

17.06.2018
BIG CITY
Norští heavíci BIG CITY lákají videem ke skladbě více

17.06.2018
NULL`O`ZERO
Řečtí heavíci NULL`O`ZERO chystají na 13.července ..více

17.06.2018
HANK ERIX
Frontman švédských HOUSTON vydá své první sólové ..více

16.06.2018
SUNSET SOCIETY
Pod tímto názvem by měl být uveden hororový film ..více






GHOST - Prequelle
Prakticky návazně jsem vstřebal na YT skladbu D ..

JUDAS PRIEST, MEGADETH - 12. 6. 2018 - Plzeň, Home Monitoring Arena
Judas Priest měli zvuk lepší,ale taky to nebylo ..

FOREIGNER - Can´t Slow Down
Letos ne, ale už o něm uvažuju delší dobu. ..

FOREIGNER - Can´t Slow Down
Nevypadá to na seriál? Přeci jen kapel s 50 mil ..

JUDAS PRIEST, MEGADETH - 12. 6. 2018 - Plzeň, Home Monitoring Arena
Už druhý den, cestou na Ozzyho, jsme se bavili o ..

JUDAS PRIEST, MEGADETH - 12. 6. 2018 - Plzeň, Home Monitoring Arena
Tak u Roba to nebyla ani tak únava, ale zpívat v ..

INSOMNIUM - In the Halls of Awaiting
juhuuu, tak na tenhle seriál o Insomnium se hodn ..

THERION - Secret Of The Runes
Summernight City je dost mozna nejlepsi cover, co ..

INSOMNIUM - In the Halls of Awaiting
díky za seriál o Insomnium :) za mě debut dosud ..

STORMWITCH - Bound To The Witch
U názvu Stormwitch jsem hned zbystřil, neboť tu ..




Za poslední měsíc:
MENTOL (ALCHEMIST) - Dělejte to, co vás baví, buďte sami sebou a nenechte si diktovat, co máte dělat.
1489x

THERION - Vovin
1323x

A PERFECT CIRCLE - Eat The Elephant
1127x

ROSS THE BOSS - By Blood Sworn
932x

GHOST - Prequelle
873x

JUDAS PRIEST, MEGADETH - 12. 6. 2018 - Plzeň, Home Monitoring Arena
821x



23.06.2018
R.E.T., RETURN TO INNOCENCE, ELYSIUM, POPPY SEED GRINDER, PIKODEATH, RAIN SHADOW..
Benátky nad Jizerou, začátek od:16:00, vstupné: 220

23.06.2018
CYTOTOXIN (GER), DERANGED (SWE), GUTALAX, FLESHLESS, MELANCHOLY PESSIMISM, MINCI..
Žabčice u Brna, začátek od:12:00, vstupné:

04.07.2018
DARK METHODISM, SORGOTH, WIZARD INFERNAL, ŽRIEBÄDLO..
Praha - Modrá Vopice, začátek od:19:00, vstupné: 100,-



článků celkem: 6387
recenzí: 5186
reportů: 524
rozhovorů: 352













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


SÓLSTAFIR - Berdreyminn

Čtveřice z Reykjavíku se dnes (podobně jako jiné původně blackmetalové kapely) prosazuje na progresivní scéně a jejich promítání obrazu domovského ostrova ve spojení s texty v islandštině se dá označit za národně zeměpisný post-metal/rock, který se dočkal velkého úspěchu. V post-rockové tvorbě s atmosférickými a pochmurnějšími prvky pokračuje i šestá deska v pořadí, která takto brzdícímu vlaku na rychlosti rozhodně nepřidá, ba naopak. Určitá část fanoušků je rozhořčená z odchodu bubeníka Guðmundura Óliho Pálmasona (působícího v kapele dvacet let) a zastává názor, že tato událost má dopad právě na novinku „Berdreyminn“.

Poznávacím znamením tvorby Sólstafir je bezpochyby emočně vypjatý hlas Aðalbjörna Tryggvasona, kterým je výrazně podepsána hned úvodní „Silfur-Refur“ a bez jehož jedinečného vokálního projevu by to prostě nešlo. U těchto Islanďanů je zajímavé to, že byť hrají hudbu na první pohled (poslech) poměrně jednoduchou, jednoduchá vůbec není a byť hrají hudbu poměrně minimalistickou, má potřebnou hloubku, která je mířená na náročnějšího posluchače. I melancholický ráz hudby je na pomyslných vahách vyvážen určitou dávkou veselohry, která je nejvíce znatelná v chytlavé „Ísafold“, jejíž instrumentální linky objímají posluchače (pro islandskou náturu nevšedními) hřejivými paprsky a jejíž melodika dokonce hraničí s rádiovou hitovostí.

Změny tempa a nálad v jednotlivých skladbách jsou na albu všudypřítomné, například klavírní část „Hvít sæng“ se nese v dramaticky posmutnělém duchu, ale nakonec se pomyslná slza otře a celá skladba se pod návalem progu posune někam jinam. Nebo v relaxačním tempu vedená první polovina „Nárós“, která ukazuje Aðalbjörnovu hlubší hlasovou polohu ve velmi dobrém světle, se ve své druhé části překlene do zaběhnutých kolejí kapely a jako celek se honosí příjemně progresivním hávem. Za účelem terapie ke zklidnění pocuchaných nervů může dobře sloužit píseň „Hula“, která v člověku eliminuje agresivitu svou baladickou líbeznou melodií a jemným, houpavým zvukem.

Až na progresivní vložky se album nese ve velmi pomalém tempu a spíše než stopy metalové dravosti – kterým pravděpodobně v díle Sólstafir už odzvonilo – se ukazuje klidná povaha kapely, která se honosí tím, že z mála dokáže vykouzlit hodně. Ukázkovým příkladem budiž „Dýrafjörður“, která působí velmi nenápadně do chvíle, než si posluchač začne uvědomovat její stupňovitost a nádhernou křehkost. Jenom snad do „Ambátt“ se nepodařilo vměstnat nic zajímavého, co by skladbu ozvláštnilo. Alespoň nádech zmíněné chybějící metalové agrese je servírován v závěrečné části poslední skladby „Bláfjall“, která je tak nejtvrdším kouskem na albu.

Od rané temné tvorby ušli Sólstafir dlouhou cestu a dnes působí (i přes vokály stále nasáklé zoufalstvím) spíše rockovým než metalovým dojmem. Ač novinka nabízí pozitivní zvuk, jen pozitivních reakcí se nemusí dočkat právě kvůli chybějícímu temnějšímu, v mlze zahalenému feelingu a pomalejšímu tempu celé nahrávky. Avšak klidnější povahy ochotné albu věnovat více poslechů mohou být spokojeny. Sólstafir se vyvíjejí a zda tato evoluce jde správným směrem je už otázkou individuální chutě posluchače.

Peťulín             


www.solstafir.net

YouTube ukázka – Ísafold

Seznam skladeb:
1. Silfur-refur
2. Ísafold
3. Hula
4. Nárós
5. Hvít sæng
6. Dýrafjörður
7. Ambátt
8. Bláfjall

Sestava:
Aðalbjörn Tryggvason – zpěv, kytara
Sæþór Maríus Sæþórsson – kytara
Svavar Austman – baskytara
Hallgrímur Jón Hallgrímsson – bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 57:14
Label: Season of Mist
Země: Island
Žánr: post-metal/rock

Diskografie:
2002 – Í blóði og anda
2005 – Masterpiece of Bitterness
2009 – Köld
2011 – Svartir sandar
2014 – Ótta
2017 – Berdreyminn

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.07.2017
Přečteno: 914x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
pestrá, pútavá...2. 04. 2018 16:44 metalirium


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.18855 sekund.