MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TRAIL OF TEARS - A New Dimension Of Might

Třetí album a další posun směrem vpřed. Trail Of Tears byli ve formě a to i navzdory tomu, že se v jejich řadách udála první změna. U kapely skončila zpěvačka Helena Iren Michaelsen a byla nahrazena Cathrine Paulsen. „A New Dimension Of Might“ je logickým pokračováním povedeného „Profoundemonium“, avšak jde dál, než by člověk čekal. Trail Of Tears se tu utrhli ze řetězu a dali prostor extrému a především nápadům. Deska má naprosto originální atmosféru plnou temnoty a zároveň i majestátu. Může za to i poměrně špinavý zvuk, který je tu ale spíš ku prospěchu věci.

Úvodní „Estatics“ zboří představu o gothic metalu a posouvá kapelu směrem do extrémních výšin. Úvod je sám o sobě tajemný, křepčení a klávesy dávají tušit cosi temného. Následuje blast beatová pasáž, doprovázená výraznými klávesami a rovněž sborem, který zní na poměry Trail Of Tears mohutně. Sloky jsou v klasickém duchu této kapely a Ronny se zde vyřádil. Nová zpěvačka zazní až na konci čtvrté minuty skladby. Ukazuje se, že má velmi silný a sebevědomý hlas. Následně ji střídá velkolepý Kjetil Nordhus, který zde zastával opět roli hosta, nicméně jeho příspěvek je o mnoho větší než na minulé desce. „Estatics“ je progresivní písní. Alespoň co se týče žánru a samotné kapely týká, která ctí svůj výraz, ale zároveň se posunula o mnoho vpřed.

„A Fate Saled In Red“ je další ranou na solar. Epický úvod je přerušen baskytarou, aby následovala další nálož goticky laděného black metalu. Ano, na této desce jsou Trail Of Tears už na hraně toho, co je ještě „pouze“ gothic metal a co už něco jiného. Podíl black metalu či melodického deathu je značný. Temnotu prosvítí Catherine, tentokrát vynechá operní přednes a využije i svou metalovou podstatu. Její hlas je velmi výrazný a strhující. Skladba se neustále mění, kapela jako by měla stovky nápadů a pomalu je nestíhala všechny zařadit. Spousty melodií, harmonií, riffů, kytarových motivů a do toho tři hlasy, které mění náladu každé dané skladby. Klávesy jsou neskutečně pestré a paleta jejich zvuků sahá až k elektronické hudbě.

„Crashing Down“ pokračuje v rozjetém vlaku, ale přece jen malinko ustoupí z nahuštěné atmosféry začátku alba. Dominuje tu výborný a hitový refrén. Výtečnou Catherine střídá neméně skvělý Kjetil. Celkově jsou na této desce zpěváci využiti maximálně a „A New Dimension Of Might“ považuji za jedno z nejlepších alb po pěvecké stránce. „Obedience In Absence Of Light“ je snad nejvíce teatrální skladbou této nahrávky a rovněž tu nejvíce vyjdou najevo prvky vážné hudby. Cathrinin operní přednes, sbory a klavír. Tuhle krásu následně rozbijí brutální death metalové pasáže. Ten kdo má rád spojení klasiky a metalu si tu bude doslova libovat. „Liquid View“ zpomalí a usídlí se v náručí gothic metalu. Přesto nevybočuje z nálady, která panuje už od začátku alba. Cathrine i Kjetil tu zní něžně a posmutněle. Skladba je však variabilní a rozhodně nepatří k těm nejpřímočařejším. Překvapí především závěr písně, který se pohybuje zcela v nemetalových prostorech. „Denial And Pride“ je krátká „nakopávačka“, která ukáže, že i něco s přízviskem gothic metal vám může nakopat zadnici. „The Call Of Lust“ je pro změnu dramatický kousek s výraznými klávesami a skvělým melodickým nápadem. Refrén je sborově zpívaný a patří mezi ozdoby desky. Nechybí ani kytarové sólo a následná nátlaková tvrdá pasáž. Závěr desky neslábne. Naopak pokračuje ve výtečné hudbě. Náhulovou „Splendid Coma Visions“ vystřídá epická „Bloodred Trance“. Ta sice opakuje postupy, které jsou využívané po celou dobu desky, ale funguje to. Zaujmou například hlasové efekty. Například Cathrine tu zní jak posedlá démonem. Množství black metalových partů dodává hudbě patřičnou temnotu a magičnost. V závěru Cathrině přepne na svůj operní režim a vykreslí závěrečnou nádhernou melodii. Jako bonus na desce naleznete skvěle zvládnutý (především díky úžasnému Kjetilovi) cover „Caffeine“ od Fath No More.

„A New Dimension Of Might“ je albem, které má všechno. Je pestré a přitom disponuje zcela ojedinělou a sevřenou atmosférou. Gothic metal je škatulka, kam se tahle deska ještě může řadit, ale Trail Of Tears zde přináší i vydatnou dávku blacku i death metalu. Hudebně se nejedná o nic přímočarého, přesto jsou písně zapamatovatelné. Skvělou hudbu doplňuje dokonalý zpěv a já skutečně nenacházím jediné slabé místo. „A New Dimension Of Might“ je právě „ta“ deska, kterou byste si měli od Trail Of Tears pustit, pokud je dosud neznáte.

Tomáš Marton             


FB TRAIL OF TEARS

YouTube ukázka - Ecstatic

Seznam skladeb:
1. Ecstatic
2. A Fate Sealed in Red
3. Crashing Down
4. Obedience in the Abscence of Logic
5. Liquid View
6. Denial and Pride
7. The Call of Lust
8. Splendid Coma Visions
9. Bloodred Trance

Sestava:
Ronny Thorsen - growl
Cathrine Paulsen - zpěv
Runar Hansen - kytara
Terje Heiseldal - kytara
Kjell Rune Hagen - baskytara
Frank-Roald Hagen - klávesy
Jonathan A. Perez - bicí

Kjetil Nordhus - zpěv(host)

Rok vydání: 2002
Čas: 49:51
Label: Napalm Records
Země: Norsko
Žánr: Symphonic gothic/black metal

Diskografie:
1998 - Disclosure in Red
2000 - Profoundemonium
2002 - A New Dimension of Might
2005 - Free Fall into Fear
2007 - Existentia
2009 - Bloodstained Endurance
2013 - Oscillation

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 15.06.2017
Přečteno: 2066x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13632 sekund.