DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STYX - The Mission

Když se budeme bavit o stylu AOR, skoro vždycky do role jeho tahounů dosadíme dvojici Foreigner a Journey. Jistě, obě kapely, přestože už přišly o své základní zpěváky a už několik let nevydaly žádnou novou desku, jsou stále ikonami žánru. Ovšem pokud na AOR budeme nazírat z tohoto úhlu pohledu, je třeba za jména Foreigner a Journey ihned doplnit třetí. Styx! V dobách své největší slávy žali skoro stejné úspěchy jako zmíněné kapely a že dnes jsou dvě výše zmíněné veličiny známější než Styx je možná dané tím, že skutečně hitový singl se kapele povedl naposledy v roce 1983 s „Mr. Roboto“. Ovšem to Styx rozhodně neubírá jak na významu, tak na faktu, že nikdy nenatočili úplně špatnou desku.

Přestože Styx bezejmenný debut vydali už před drahnými pětačtyřiceti lety, úspěchu dosáhli až poté, co se k nim v roce 1975 připojil kytarista a zpěvák Tommy Shaw. Definitivní průlom se jim podařil v roce 1977 s deskou „The Grand Illusion“, kdy začala jejich několikaletá zlatá (tedy spíše platinová, pokud se budeme bavit o prodejích) etapa, která vyvrcholila se dvěma (pravděpodobně nejlepšími) deskami „Paradise Theatre“ a „Killroy Was Here“. V té době byla také vlna AOR na vrcholu, ovšem na její místo se už postupně drali neomalení, drzí floutci z Los Angeles a mladší ročníky dezertovali spíše k nim a nebo dokonce k mnohem práskavějšímu heavy a thrash metalu. Odvrácenou tvář úspěchu mohli tak Styx pozorovat celý zbytek osmdesátých let (kdy byli de facto nefunkční kapelou), aby pak už naprosto paběrkovali v dekádě následující.

Že se ale situace začala o něco lepšit, bylo zřetelné v posledních letech, kdy je jejich vždy precizně zahrané koncerty dostali do pozice těch, na které se chodí s úctou a s chutí na dotek rockové historie. Sice to vypadalo, že Styx nevadí být v pozici kapely, která žije jen z minulosti, protože poslední album „Cyclorama“ vyšlo v roce 2003 a diskografii kapela pak doplnila už jen sbírka coververzí „Big Bang Theory“, dnes už je všechno jinak. Znenadání ohlášená novinka „The Mission“ tak vychází celých čtrnáct let od posledního autorského počinu a kapela byla podle vlastních slov dost nervozní, jak její nový materiál přijmou fanoušci v roce 2017.

Nutno podotknout, že celkem neprávem, ale Styx jsou známi jako parta perfekcionalistů, kteří do oběhu nikdy nepustili nedodělaný kousek, za kterým by si nestáli. Možná taky proto jejich diskografie netrpí nějak zásadními výkyvy (i když s popmetalem a stadionovým rockem koketující „Edge Of The Century“ tehdy někteří fanoušci úplně nepochopili) a na tomto faktu nic nezmění ani novinka „The Mission“. Této mise se účastní hned dva úplně původní členové, kytarista a zpěvák james „J.Y.“ Young a basista Chuck Panozzo. Na svém místě je pochopitelně i Tommy Shaw a rovněž nástupce původního zpěváka a klávesisty Dennise DeYounga Lawrence Gowan. Tedy sestava (ještě s bubeníkem Toddem Suchermanem a kytaristou a basistou Rickym Phillipsem), která zaručuje, že klasický rukopis kapely nebude nikým narušován a fanoušci tak dostanou přesně to, co od novinky čekají.

A tak tomu také je. Hned s úvodní artrockově harmonickou preludií „Overture“ a následním otvírákem „Gone Gone Gone“ se posluchač přenese o několiik dekád zpět, protože Styx sami dobře ví, že nejlépe je jim u hard rocku sedmdesátých let, který má v sobě progrockové a artové vlivy, stejně jako potřebpou dávku popové esence, která zaručí, že Styx jsou vlastně hitoví dodnes. Takřka na sklonku kariéry. Jako důkaz budiž například taková „The Greater Good“, kde se střídají u hlavního mikrofonu Shaw, Young a Gowan a vytváří tak neopakovatelnou atmosféru, která určitě bude patřit ke stěžejním okamžikům pozdních Styx. Stejně jako například věci „Hundred Million Miles From Home“, „Locomotive“ nebo „Red Storm“, což jsou skladby, které jasně dokladují, že tahle kapela všechny trumfy za těch pětačtyřicet let ještě nevytáhla. Sice občas dojde k přehmatům, jako je naprosto zbytečná, pitoreskní „Khadive“, ale povětšinou převládají silnější momenty.

Dojmy jsou nakonec z „The Mission“ pozitivní. Možná i proto, že je tahle kapela stále naživu, ale především proto, že dokázala předložit obstojně silnou desku, kde se najde několik výborných míst, které určitě stojí za opakovaný poslech. Kdo čekal, že tahle parta znovu může zopakovat skoro orgasmickou atmosféru „Paradise Theatre“ sice bude zklamán, kdo spíš, že Styx budou stát pevně nohama na zemi, ocení i „The Mission“.

Jan Skala             


www.styxworld.com

YouTube ukázka – Gone Gone Gone

Seznam skladeb:
1. Overture
2. Gone Gone Gone
3. Hundred Million Miles From Home
4. Trouble At The Big Show
5. Locomotive
6. Radio Silence
7. The Greater Good
8. Time May Bend
9. Ten Thousand Ways
10. Red Storm
11. All Systems Stable
12. Khedive
13. The Outpost
14. Mission To Mars

Sestava:
Tommy Shaw - zpěv, kytara
James Young - zpěv, kytara
Lawrence Gowan - zpěv, klávesy
Ricky Phillips - basa
Chuck Panozzo - basa
Todd Sucherman - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 44:24
Label: Alpha Dog 2T/UMe
Země: USA
Žánr: AOR/prog rock

Diskografie:
1972 - Styx
1973 - Styx II
1973 - The Serpent Is Rising
1974 - Man Of Miracles
1975 - Equinox
1976 - Crystal Ball
1977 - The Grand Illusion
1978 - Pieces Of Eight
1979 - Cornerstone
1981 - Paradise Theatre
1983 - Killroy Was Here
1990 - Edge Of The Century
1999 - Brave New World
2003 - Cyclorama
2005 - Big Bang Theory
2017 - The Mission

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.07.2017
Přečteno: 2430x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Podle mě ta...12. 07. 2017 10:18 Pepsi Stone
The Missionje tedy pořádné...10. 07. 2017 9:55 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09126 sekund.