23.07.2017
SANTA CRUZ
Finové odtajnili název své třetí řadové desky, která ..více

23.07.2017
AFIRE
Nová finská hard rocková kapela AFIRE, ve které najdete ..více

22.07.2017
4TH DIMENSION
Italská powermetalová kapela obnovila sestavu, a ta se ..více

22.07.2017
LINKIN PARK
Kapela po nečekané sebevraždě zpěváka Chestera ..více

22.07.2017
PHANTOM 5
Současné působiště Clause Lessmanna, bývalého ..více

22.07.2017
REVOLUTION SAINTS
Americká trojice, kde na postu frontmana působí bubeník ..více






L.A. GUNS - Waking The Dead
A nevěděl by o někom kdo by prodával použité ..

DOKKEN - Broken Bones
https://www.dis cogs.com/Dokken -Back-In-The-St reets ..

L.A. GUNS - Waking The Dead
Aha no já mám bohužel jen staženou 1999 verzi ..

DOKKEN - Broken Bones
Asi jsem to špatně napsal na obalu byla sestava ..

Rewind 1997 aneb konec jedné hudební revoluce
skutečně výjimečný. V tom roce např. zaveden ..

L.A. GUNS - Waking The Dead
Ještě k těm Killing Machine. Ten trvdší, jak ..

DOKKEN - Broken Bones
Co vím, tak tohle EP vyšlo v roce 1979 jako boot ..

DOKKEN - Broken Bones
Nevíš jak to asi bylo v roce 1989 kdy se Dokken ..

LINKIN PARK - The Hunting Party
Lepší než nemít city vůbec :)) ..

LINKIN PARK - The Hunting Party
Dusttere, ty seš z těch LP nějakej nemocnej, ne ..




Za poslední měsíc:
W.A.S.P. - Helldorado
1131x

W.A.S.P. - Kill Fuck Die
1104x

W.A.S.P. - Dying For The World
1104x

MR. BIG - Lean Into It
1091x

MR. BIG - Mr. Big
1031x

GUNS N`ROSES - 4. 7. 2017 - Letiště Letňany, Praha
1030x



27.07.2017
LOUDNESS (JPN), NOBODY KNOWS..
PRAHA - Nová Chmelnice, začátek od:20:00, vstupné: 499,-

05.08.2017
FLESHLESS, POPPY SEED GRINDER, HALALÍ, MORTIFILIA, FEEBLE MINDED, PIKODEATH, SH..
KRHANICE OPEN AIR, začátek od:12:00, vstupné: 250,- Kč (do 13:00 2

17.10.2017
KATAKLYSM (CAN), GRAVEWORM (ITA) ..
Roxy, Praha, začátek od:19:00, vstupné: 650,- (690,-)



článků celkem: 5686
recenzí: 4555
reportů: 511
rozhovorů: 324













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax

České kapely.cz - Nabízej a nakupuj českou hudbu


STYX - The Mission

Když se budeme bavit o stylu AOR, skoro vždycky do role jeho tahounů dosadíme dvojici Foreigner a Journey. Jistě, obě kapely, přestože už přišly o své základní zpěváky a už několik let nevydaly žádnou novou desku, jsou stále ikonami žánru. Ovšem pokud na AOR budeme nazírat z tohoto úhlu pohledu, je třeba za jména Foreigner a Journey ihned doplnit třetí. Styx! V dobách své největší slávy žali skoro stejné úspěchy jako zmíněné kapely a že dnes jsou dvě výše zmíněné veličiny známější než Styx je možná dané tím, že skutečně hitový singl se kapele povedl naposledy v roce 1983 s „Mr. Roboto“. Ovšem to Styx rozhodně neubírá jak na významu, tak na faktu, že nikdy nenatočili úplně špatnou desku.

Přestože Styx bezejmenný debut vydali už před drahnými pětačtyřiceti lety, úspěchu dosáhli až poté, co se k nim v roce 1975 připojil kytarista a zpěvák Tommy Shaw. Definitivní průlom se jim podařil v roce 1977 s deskou „The Grand Illusion“, kdy začala jejich několikaletá zlatá (tedy spíše platinová, pokud se budeme bavit o prodejích) etapa, která vyvrcholila se dvěma (pravděpodobně nejlepšími) deskami „Paradise Theatre“ a „Killroy Was Here“. V té době byla také vlna AOR na vrcholu, ovšem na její místo se už postupně drali neomalení, drzí floutci z Los Angeles a mladší ročníky dezertovali spíše k nim a nebo dokonce k mnohem práskavějšímu heavy a thrash metalu. Odvrácenou tvář úspěchu mohli tak Styx pozorovat celý zbytek osmdesátých let (kdy byli de facto nefunkční kapelou), aby pak už naprosto paběrkovali v dekádě následující.

Že se ale situace začala o něco lepšit, bylo zřetelné v posledních letech, kdy je jejich vždy precizně zahrané koncerty dostali do pozice těch, na které se chodí s úctou a s chutí na dotek rockové historie. Sice to vypadalo, že Styx nevadí být v pozici kapely, která žije jen z minulosti, protože poslední album „Cyclorama“ vyšlo v roce 2003 a diskografii kapela pak doplnila už jen sbírka coververzí „Big Bang Theory“, dnes už je všechno jinak. Znenadání ohlášená novinka „The Mission“ tak vychází celých čtrnáct let od posledního autorského počinu a kapela byla podle vlastních slov dost nervozní, jak její nový materiál přijmou fanoušci v roce 2017.

Nutno podotknout, že celkem neprávem, ale Styx jsou známi jako parta perfekcionalistů, kteří do oběhu nikdy nepustili nedodělaný kousek, za kterým by si nestáli. Možná taky proto jejich diskografie netrpí nějak zásadními výkyvy (i když s popmetalem a stadionovým rockem koketující „Edge Of The Century“ tehdy někteří fanoušci úplně nepochopili) a na tomto faktu nic nezmění ani novinka „The Mission“. Této mise se účastní hned dva úplně původní členové, kytarista a zpěvák james „J.Y.“ Young a basista Chuck Panozzo. Na svém místě je pochopitelně i Tommy Shaw a rovněž nástupce původního zpěváka a klávesisty Dennise DeYounga Lawrence Gowan. Tedy sestava (ještě s bubeníkem Toddem Suchermanem a kytaristou a basistou Rickym Phillipsem), která zaručuje, že klasický rukopis kapely nebude nikým narušován a fanoušci tak dostanou přesně to, co od novinky čekají.

A tak tomu také je. Hned s úvodní artrockově harmonickou preludií „Overture“ a následním otvírákem „Gone Gone Gone“ se posluchač přenese o několiik dekád zpět, protože Styx sami dobře ví, že nejlépe je jim u hard rocku sedmdesátých let, který má v sobě progrockové a artové vlivy, stejně jako potřebpou dávku popové esence, která zaručí, že Styx jsou vlastně hitoví dodnes. Takřka na sklonku kariéry. Jako důkaz budiž například taková „The Greater Good“, kde se střídají u hlavního mikrofonu Shaw, Young a Gowan a vytváří tak neopakovatelnou atmosféru, která určitě bude patřit ke stěžejním okamžikům pozdních Styx. Stejně jako například věci „Hundred Million Miles From Home“, „Locomotive“ nebo „Red Storm“, což jsou skladby, které jasně dokladují, že tahle kapela všechny trumfy za těch pětačtyřicet let ještě nevytáhla. Sice občas dojde k přehmatům, jako je naprosto zbytečná, pitoreskní „Khadive“, ale povětšinou převládají silnější momenty.

Dojmy jsou nakonec z „The Mission“ pozitivní. Možná i proto, že je tahle kapela stále naživu, ale především proto, že dokázala předložit obstojně silnou desku, kde se najde několik výborných míst, které určitě stojí za opakovaný poslech. Kdo čekal, že tahle parta znovu může zopakovat skoro orgasmickou atmosféru „Paradise Theatre“ sice bude zklamán, kdo spíš, že Styx budou stát pevně nohama na zemi, ocení i „The Mission“.

Pepsi Stone             


www.styxworld.com

YouTube ukázka – Gone Gone Gone

Seznam skladeb:
1. Overture
2. Gone Gone Gone
3. Hundred Million Miles From Home
4. Trouble At The Big Show
5. Locomotive
6. Radio Silence
7. The Greater Good
8. Time May Bend
9. Ten Thousand Ways
10. Red Storm
11. All Systems Stable
12. Khedive
13. The Outpost
14. Mission To Mars

Sestava:
Tommy Shaw - zpěv, kytara
James Young - zpěv, kytara
Lawrence Gowan - zpěv, klávesy
Ricky Phillips - basa
Chuck Panozzo - basa
Todd Sucherman - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 44:24
Label: Alpha Dog 2T/UMe
Země: USA
Žánr: AOR/prog rock

Diskografie:
1972 - Styx
1973 - Styx II
1973 - The Serpent Is Rising
1974 - Man Of Miracles
1975 - Equinox
1976 - Crystal Ball
1977 - The Grand Illusion
1978 - Pieces Of Eight
1979 - Cornerstone
1981 - Paradise Theatre
1983 - Killroy Was Here
1990 - Edge Of The Century
1999 - Brave New World
2003 - Cyclorama
2005 - Big Bang Theory
2017 - The Mission

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.07.2017
Přečteno: 325x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Podle mě ta...12. 07. 2017 10:18 Pepsi Stone
The Missionje tedy pořádné...10. 07. 2017 9:55 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2017     RSS - články

stránka byla načtena za 0.15929 sekund.