Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TRAIL OF TEARS - Existentia

Trail Of Tears byli těsně před vydáním své páté nahrávky „Existentia“. Na podzim roku 2006 měli jet turné v Mexiku, jenže tour dopadlo katastrofálně. Špatný promotér, neuskutečněné koncerty a ve finále velmi výrazné finanční ztráty pro všechny členy kapely. Ti poté Trail Of Tears opustili. Všichni. Ronny Thorsen zůstal sám. Pro propagaci nové desky ta nejhorší situace, přesto v lednu 2007 vyšla. Škoda, že deska vyšla tak nešťastně, protože se povedla náramně. Trail Of Tears opět nezůstali stát na místě a posunuli svůj temný gothic metal zas o kus dál.

„Deceptive Mirrors“ je správný otvírák alba. Úvodní riff celé skladby je naprosto fantastický a patří k mým vůbec nejoblíbenějším. Důrazná rytmika a atmosféra, která vás ihned pohltí a do konce desky nepustí. I když je zřejmé, že kapela ubrala z tvrdosti předešlých počinů, pořád je „Deceptive Mirrors“ pořádná nálož. Riffuje se o sto šest, jen přibylo kláves a zejména čistý zpěv Kjetila Nordhuse zní velmi příjemně. Ronny Thorsen se však nenechává zahanbit a z mého pohledu předvádí na této desce svůj nejlepší growlový výkon. Trail Of Tears sice pokračovali bez zpěvačky, ale na desce přesto uslyšíte v každé druhé skladbě ženský zpěv. A ne ledajaký. Hostem se stala Emmanuelle Zoldan, francouzská operní zpěvačka. Tahle paní vládne ohromným rozsahem a desce dodala nezapomenutelné kouzlo. V některých písních zní šansonově, v jiných operně, ale dostane se i na důraznější rockový projev. Její jméno se nedávno v metalových kruzích řádně zvýraznilo, protože se nastálo přidala ke stylově spřízněné kapele Sirenia.

„Existentia“ je přístupnější a jemnější než minulé dvě desky. To však neznamená, že by nekousala a směřovala k metalovému mainstreamu. Trail Of Tears znějí prostě moderněji. Tvrdé riffy, Ronnyho growl, vydatné bicí, které mají ten správný metalový náboj. Takřka ale zmizel black metal a především zvuk se změnil. Jedná se z mého pohledu o nejlépe nazvučené album Trail Of Tears. Zvuk je křišťálově čistý, kytary znějí masivně a zpěv se poslouchá jedna báseň. Tohle je moderní, přitom ne přetechnizovaná metalová nahrávka.

Deska je vyrovnaná a těžko vyzdvihovat nějakou skladbu. Atmosféra je sevřená a konstantní. Přitom si však drží zábavnost a přitažlivost. Skladbou, která sice nevybočí z nálady alba, ale překvapí svou podstatou, je „Empty Room“, tohle je totiž jediný čistokrevný duet v historii Trail Of Tears. Křehká gotická balada je duelem Emmanuelle a Kjetila. Zejména zpěvačka zde předvede naprosto fantastický výkon. Závěrečná „Shades Of Yeasterday“ pak zakončí desku atmosférou, která připomíná konec světa všech nadějí. Post-apocalyptická nálada a drtivost skladby na vás zapůsobí velmi silně.

„Existentia“ je krásně složená deska, která má co nabídnout i po deseti letech a mnoha posleších. Je tvrdá, atmosférická a každá skladba má hitový potenciál. Album je zároveň oproti svým předchůdcům přístupnější. Není to však na úkor kvality. „Existentia“ je dokonalá dark gothic metalová deska, která nestárne. Naprostá paráda.

Tomáš Marton             


FB TRAIL OF TEARS

YouTube ukázka - Deceptive Mirrors

Seznam skladeb:
1. Deceptive Mirrors
2. My Comfort
3. Venom Inside My Veins
4. Decadence Becomes Me
5. She Weaves Shadows
6. The Closing Walls
7. Empty Room
8. Poisonous Tongues
9. As It Penetrates
10. Shades of Yesterday

Sestava:
Ronny Thorsen - growl
Kjetil Nordhus - zpěv
Runar Hansen - kytara
Terje Heiseldal - kytara
Kjell Rune Hagen - baskytara
Frank-Roald Hagen - klávesy
Jonathan A. Perez - bicí

Host:
Emmanuelle Zoldan - zpěv

Rok vydání: 2007
Čas:45:05
Label: Napalm Records
Země: Norsko
Žánr: Dark gothic metal

Diskografie:
1998 - Disclosure in Red
2000 - Profoundemonium
2002 - A New Dimension of Might
2005 - Free Fall into Fear
2007 - Existentia
2009 - Bloodstained Endurance
2013 - Oscillation

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.06.2017
Přečteno: 2194x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12385 sekund.