RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GARANT - Dobyvatelé part II.

Dlouhé bylo čekání na druhou studiovku soběslavské party Garant. Situaci kupříkladu lehce zkomplikovalo hledání vydavatele, jakmile se ale v dubnu letošního roku kapely ujal label Support Underground, daly se věci rychle do pohybu a album mohlo spatřit světlo power-speedmetalového světa už na počátku léta. V sestavě mezitím naštěstí neproběhly zásadní změny (kromě výměny basáka), takže nic nebránilo plynulému navázání na šest let starý kotouč „Dobyvatelé part I.“, a to opět ve formě koncepčního díla, kdy se autoři nechali inspirovat životem několika slavných historických postav.

Taková snaha je sice chvályhodná, nicméně zřejmě nebude hlavní motivací ke spuštění tohoto alba, textaři se navíc zase uchylují k poněkud popisné a lehce krkolomné strategii, kdy si kolikrát budeme připadat, jako bychom se právě vrátili do školních lavic na hodinu dějepisu. Dá se to však snadno unést, a to zejména díky „lektorce“ Andree Michálkové, jež danou látku přednáší velmi atraktivním hlasem. Právě Andrea je totiž zásadním tahákem soběslavských, když hudební tóny vynáší vysoko nad běžný průměr. Sice se pořád nedostaneme daleko za hranice České republiky, neboť zpěv probíhá v rodném jazyce, o to větší pozornost by ale měli tuzemští posluchači této partě věnovat, protože tolik obdobně kvalitních melody-spolků u nás věru není, kterýžto rozdíl se ještě zvětšuje s ohledem na opravdu výtečný zvuk od Jana Kapáka ze studia Hellsound.

Ani samotná hudba není vůbec marná. Podobně jako na debutu i tentokrát zaslechneme mnoho velmi chytlavých power-speedmetalových pasáží, vyhrávek a sól. Když pak do této hry vstoupí Andrea s některým z – opět velké řady – působivě klenutých vokálů, je o prvotřídní zážitek postaráno. Zábavu můžeme očekávat hned od první položky alba – jež následuje po "Intru" s osvěžujícími elektronickými prvky – s názvem „Non Nobis Domine“. Tu možná startuje malinko delší nájezd, jakmile se ale rytmika rozvášní naplno, začne být veselo, nesmí chybět autory hojně využívaná synteticko-orchestrální aviváž, jež dodává muzice punc velkoleposti, samozřejmostí jsou také všudypřítomné melodie v čele se sólovou částí, která se ve druhém partu překlopí do chutného spídového úprku. Jde o zdařilý otvírák, v němž soběslavští dokazují udržení skladatelské formy, přestože v přímém porovnání s úvodní kompozicí debutové fošny malinko ztrácejí. Nejde ale o nic dramatického, v případě tehdejší skladby „Wilém dobyvatel“ totiž šlo rovnou o nejlepší píseň nahrávky, zatímco na aktuálním albu nás vrcholné okamžiky teprve čekají.

Hymnicky oslavný track „William Wallace“ ještě jede v kvalitativních intencích první skladby, zvlášť zaujmou hlubší zpěvy ve slokách nebo opět strhující sólo, chorus nicméně zůstává za očekáváním a malinko celou píseň přibržďuje (slyšet slůvko "král" třikrát během jednoho refrénového jetí je trochu moc). To ústřední část navazující položky „Krutý vládce hrdinou“ naopak patří mezi jasné vrcholy, a to nejen dané kompozice, ale rovnou celé desky. Náramně vyklenutý pěvecký oblouk se s automatickou svůdností zapíše do paměti a jen tak z ní nezmizí. Výtečný dojem posléze potvrdí i neoklasické sólové variace, potažmo další skladba „Srdce z kamene“ s dynamickými klávesovými rejstříky, opět líbivými slokami či refrénem, ale také celkově rychlým tempem, což přes stylové zařazení není pro Garant až takovou samozřejmostí, speed většinou zastává funkci variabilního hybatele písní a jen málokdy trvá delší dobu.

Baskytarové bublání v „Hannibalovi“ ukáže temnější tvář soběslavských autorů, riffové břity cinknou o thrashovou ocílku, bridge sice zazáří "slunečně" (pr)osvícenými vokály, refrén ale zase náladu potemní, ovšem tentokrát nikoli kvůli atmosféře, ale průměrnější kvalitě, což je ostatně možné do puntíku povědět také o „Honu na čarodějnice“, kde pochodově vedené chorusové fráze příliš atraktivity nepobraly. Dvojice závěrečných položek „Bůh války“ a „Napoleon Bonaparte“, potažmo baladická kompozice „Ať řeka tvá duši mou unáší dál…“, už zase představuje kapelu v sympatické a chytlavých melodií lačné poloze, pokud se však vrátíme k porovnání s debutovým kotoučem, pak je těch opravdu chutných autorských špeků na novince k nalezení přece jenom o něco méně. Jde ale o velmi těsný rozdíl a pořád platí, že parta ze Soběslavi Garantuje dostatečně kvalitní a na domácí poměry ojedinělý hudební zážitek.

Petr Štěpnička             


BZ GARANT

YouTube ukázka - Non Nobis Domine

Seznam skladeb:
1. Intro
2. Non Nobis Domine
3. William Wallace
4. Krutý vládce hrdinou
5. Srdce z kamene
6. Hannibal
7. Ať řeka tvá duši mou unáší dál...
8. Hon na čarodějnice
9. Bůh války
10. Napoleon Bonaparte

Sestava:
Andrea Michálková - zpěv
Daniel "Jim" Malich - kytara, vokály
Milan "Trash" Říman - baskytara
Vlastimil "Johny" Roško - klávesy
Petr "Bob" Bobajevský - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 45:00
Zvuk: Jan Kapák, Hellsound
Label: Support Underground
Země: Česká republika
Žánr: melodický power-speed-symfo metal

Diskografie:
2011 - Dobyvatelé part I.
2017 - Dobyvatelé part II.

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 15.07.2017
Přečteno: 3537x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
hmmat si pořídí...16. 07. 2017 22:29 mates


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09586 sekund.