RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ANCIENT SPELL - Eternal Punishment

Pokud se této kapely týká, dýchl na mě závan čehosi potenciálně zajímavého už při pouhém přečtení jejího názvu a pohledu na art-work studiovky „Eternal Punishment“. Do toho spojení s údajnými žánrovými škatulemi heavy, death, thrash nebo doom metal a v mysli se automaticky začaly tvořit představy o hutných, zádumčivých a pocitově velkolepých skladbách. Takové naděje často zajdou ihned po spuštění alba, nikoli však v případě americké party Ancient Spell, která na své novince skutečně přináší mysticky podmanivý a metalově sytý příběh, jenž v podstatě do puntíku naplňuje výše zmíněné fantazie.

Atmosféru okamžitě navodí intro „Ancient Spell“ se zvuky deště, bouřky a kostelních popěvků. Navazující skladba pak díky těžkým groovy riffům, ponurým tónům a hlavně growlingu Donnie Marhefka zcela potvrdí výhrůžný titul „Wrath Ov Godz“. Amíci si ale nehodlají hrát na bubáky po celou hrací dobu, už v položce „Hell Is Waiting“ kupříkladu uslyšíme dynamicky svůdné kytary a melodicky ovoněné sólo. Song „Down From Grace“ díky doomově vedenému tempu upomene tvorbu holandských deathových legend Asphyx, pak už přijde řada na thrashové břity, ve štychu „Father Of Decay“ nejprve opatrně nabroušené, v nátisku „Warbound“ už ale ostré jako Pohlreichův dranžírák. K tomu přikvaltují pochodové rytmy, démonicky vtahující Donnieho frázování nebo melodické vícehlasy v refrénu a najednou se od tuhé melancholie posouváme k živelnému a téměř hitově pulzujícímu metalu.

Z nastolené energie neuhne ani šlapavý marš „Crucified“, na jehož počátku zpěvák zařve hlášku „I need the final nail in my cross!“, načež okamžitě vybuchne další podmanivá hudební nálož, která osvítí také závěrečný příspěvek „Unto Oblivion“ s návratem ke groovy vlnám, ale také melodickým vokálům či atraktivnímu zrychlení, jež přijde za polovinou písně. Právě tyto variabilní hrátky jsou nejlákavější hodnotou americké kapely a osobně je vítám víc, nežli celoplošně roztažené a někdy až příliš vleklé kompozice (viz např. ještě nejmenované písně „Black Death Reigns“ nebo „Psychonaut“). Na druhou stranu právě v těch nejvýrazněji bují temné atmosférické podhoubí, které bude vítanou stravou pro příznivce spolků jako Candlemass či Black Sabbath, jež ostatně Amíci uvádějí jako svoji hlavní inspiraci. Hluboce promyšlená, kompozičně nápaditá a démonicky přitažlivá hudba party Ancient Spell si každopádně zaslouží velkou pozornost, to je jasné jako měsíc v úplňku.

Petr Štěpnička             


FB ANCIENT SPELL

YouTube ukázka - Warbound

Seznam skladeb:
1. Ancient Spell
2. Wrath ov Godz
3. Hell Is Waiting
4. Down from Grace
5. Father of Decay
6. Warbound
7. Black Death Reigns
8. Crucified
9. Psychonaut
10. Unto Oblivion

Sestava:
Donnie Marhefka - zpěv
Conrad Viz - kytara, vokály
Dan Rado - kytara
Jeff Clark - baskytara
Rob Thompson - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 52:06
Země: USA
Žánr: heavy/death/doom/thrash metal

Diskografie:
2013 - Ancient Spell
2015 - Forever in Hell
2017 - Eternal Punishment

Foto: archiv kapely


Vydáno: 04.08.2017
Přečteno: 2050x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0903 sekund.