ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Jirka RAIN (SEBASTIEN, KREYSON, CITRON) - Chceš-li být úspěšný, musíš pracovat víc, než ostatní!

Během posledních dvou let, kdy se upovídaný tahoun kapely Sebastien Jirka Rain zpovídal na našich stránkách naposledy, se udála ohromná spousta věcí. Tehdy vydané druhé album Sebastien „Dark Chambers Of Deja Vú“ sklidilo spoustu pozitivních ohlasů, nicméně zásadní průlom do života téhle kapely nepřineslo. Radikálnější změnou v Jirkově životě se stalo jeho angažování v Citronu a další novinkou je pak Jirkova účast na reinkarnaci další tuzemské legendy, kapely Kreyson. Co se aktuálně děje ve všech třech spolcích prozradí Jirka Rain v dvoudílném povídání, do jehož první části, týkající se zejména Citronu, se můžete začíst.

Představ si takovou situaci, že tě požádám o radu. Můžu jít jen na jeden koncert a na výběr mám Citron, Kreyson a Sebastien. Na koho bys mi poradil jít před dvěma lety a na koho letos?
Před dvěma lety bych stoprocentně řekl Sebastien, protože s ostatními kapelami jsem v té době ještě neměl co do činění... Momentálně bych Ti řekl Citron, protože hrajeme hodně a cítím, že jsme jako kapela ve skvělé formě... ...a pokud bys byl ochotný s koncertem ještě pár týdnů počkat, řekl bych Kreyson, protože máme sestavu, kterou prostě musíš vidět živě!!!

Jak velkou změnu do tvého života přineslo angažmá v Citronu a Kreysonu? Co všechno je najednou jinak?
Změna to byla naprosto zásadní, protože jsem už kvůli konkurzu do Citronu musel odejít z práce!!! Doma jsem tehdy nahrál basu do demosnímků „Písně ztracených“ a „Rebelie Rebelů“ a vydal se do Ostravy s tím, že nic není jisté... Během prvního dne jsem natočil své party na celé EP „Rebelie Vol.1“, nafotil s klukama promo-fotky a pořídil první rozhovor pro TV Rebel ...a v podobném tempu se pokračovalo... Velice rychle jsme se začali připravovat na první společné turné a věci nabraly spád, v němž žiju dodnes. Pravdou je, že je to splněný sen každého kluka, co vezme do ruky kytaru! Dva dny v týdnu dál působím jako lektor akustické a elektrické kytary, jinak jsem muzikantem na plný úvazek!

Vezměme to podle abecedy. Kapitola první - Citron. Jaký to byl pocit, dostat nabídku nastoupit do takovéhle tuzemské legendy, navíc v době pro Citron značně bouřlivé. Bylo u tebe nějaké váhání, pro a proti, nebo jsi tuhle nabídku přijal bez velkého rozmýšlení?
Když mi Láďa volal, ať přijedu na zmíněný konkurz, bylo mi jasné, že to není žádná legrace, ale bude se psát další kapitola velkého příběhu, který trvá už čtyřicet let a nějaký Rain si nemůže dovolit cokoliv zvojtit!!! (smích). Šel jsem do toho nicméně po hlavě a zodpovědně se naučil všechny požadované skladby, protože mi bylo jasné, že TOHLE je šance stát se opravdu profesionálním muzikantem. Tu bouřlivost jsme pocítili až později, když se na nás sesypaly reakce krásné i nenávistné... Mě osobně bylo od začátku líto, když se fanoušci začali štěpit na „Citroňáky“ a „Limetalovce“, místo aby měli radost, že jsou tu dvě kapely, které se pro ně snaží něco vytvořit... Rock’n’roll není fotbal, ani hokej, přátelé – nemusíte fandit jen jednomu teamu a druhý zákonitě nenávidět!!! (smích) Naštěstí se ty horké emoce pomalu uklidnily...

Předpokládám, že před nástupem do Citronu jsi měl jejich tvorbu zmáknutou, jak jsi vnímal Citron coby muzikant, fanoušek a změnilo se něco na tomhle pohledu, když znáš fungování Citronu zevnitř?
S Citronem hrála má bývalá kapela Navar poprvé někdy v roce 2006. To bylo ještě se Standou Hranickým... Tvorbu kapely jsem pochopitelně znal – dokonce jsem o Citronu psal i ve své bakalářské práci! Když jsem na vysoké chodíval na přednášky, v jedné kapse jsem měl narvaného disc-mana, ve druhé zásobu tužkových baterií a pouštěl jsem si dokola „Radegasta“... (smích) Pro mladší čtenáře – NE, NEJSEM Z PRAVĚKU!!! (smích) ...takhle jsme hudbu opravdu poslouchali!!! Po necelých dvou letech v kapele si uvědomuji hlavně jednu věc – chceš-li být úspěšný, musíš pracovat víc, než ostatní! Zaměř se na jeden jediný cíl a jdi za ním! Musím říct, že obdivuju, co všechno Radim Pařízek zvládá dělat. Kéž bych měl v jeho věku tolik tvůrčí energie a síly, jako má on!!!

Které album Citronu považuješ za nejvydařenější?
První album, které jsem si od Citronu koupil, byla „Síla návratů“, takže bych řekl, že miluju „Radegasta“, ale nejvíc právě v této podobě z roku 2001. Člověk má většinou nejsrdcovější vztah k verzi, kterou slyší jako první... A dnes bych přidal i „Rebelii Rebelů“!!! S odstupem času mi totiž čím dál víc dochází, jak silná je to deska!!! Její vznik byl sice náročný, ale zároveň jsme zažili doslova gejzír inspirace a pro mě bylo úžasné být součástí něčeho takového...

Album „Rebelie rebelů“ je pojaté na poměry Citronu hodně moderně, za sebe musím říct, že mi bylo docela líto, že se vytratila taková ta pro kapelu typická bigbítovost. Jak moc měli nově příchozí členové možnost zasahovat do nové tvorby, je nové album důsledek příchodu nové krve nebo jako mlaďáci už jste přišli k hotovému a album je odrazem aktuálních myšlenkových pochodů Radima Pařízka?
Radim měl celý koncept vymyšlený ještě před naším příchodem. Láďa později přinesl čtyři vlastní skladby – „Schoulená“, „C-mon“, „Hodina dvanáctá“ a „Kain a Ábel“ a nakonec přispěl jednou věcí i Djordje, který trávil ve studiu nejvíc času a celkově odvedl na novém Citronu neuvěřitelný kus práce. Já sice neustále skládám a mám v mobilu, počítači a v hlavě spoustu nápadů, ale bylo by, myslím, nevhodně sebevědomé snažit se tlačit na album vlastní skladby, když máme v sestavě dva tvůrčí mozky, jejichž autorský rukopis kdysi Citron proslavil! Samozřejmě jsem přispěl drobnějšími nápady a nahrál jsem vedle basy tu a tam i nějaké kytary, ale ctil jsem pochopitelně fakt, že vzniká deska Citronu! Ne, že bych musel, ale sám jsem si přál, abychom přišli s opravdu čistokrevnou citroňáckou deskou!!! „Rebelie...“ sice zní moderně, ale když se zaposloucháš, je to naprosto jasný Citron s Křížkem. Radimovi i Láďovi se povedly silné slogany i skvělé melodie... Mám tu desku moc rád a jsem na ní hrdý.

Citron nedávno dokončil turné, kde jako předkapela s vámi hráli němečtí Axxis. Jak se vůbec zrodil nápad vzít do party poměrně známou kapelu z Německa a jak na to samotní Axxis reagovali? S ohledem na to, že jsem se byl podívat na prvním koncertě turné v Hradci Králové, kde jsem se nemohl zbavit dojmu, že Axxis působili přece jen daleko svěžejším a jistějším dojmem, musím se zeptat, jaké ohlasy jste zaznamenali na tohle spojení v průběhu celého tour?
Axxis jsou hlavně skvělí chlapi a všechny koncerty probíhaly s úsměvem!!! Atmosféra celého turné byla fantastická a při posledním koncertě ve Strakonicích si dokonce obě kapely společně zahrály a zazpívaly metalovou klasiku „Breaking The Law“... (smích) Hradec byl první zastávkou turné, pro Citron to byl první koncert po cca třech měsících... Myslím ale, že od druhého koncertu jsme se opět dostali do „tempa“ a celkově to spojení fungovalo skvěle!!! S Berniem jsem v kontaktu už řadu let, měl dokonce původně hostovat na druhém albu Sebastien a bylo skvělé se zase takhle vidět a stát na společném podiu.

Jak vidíš svoje další působení v Citronu, jaké jsou po vydání alba a skončení tour další plány kapely?
Já si myslím, že se sestava stabilizovala a čeká nás ještě dlouhá společná budoucnost. Jedno turné sice skončilo, ale taková už jsme v nové sestavě absolvovali čtyři! (smích) Teď jedeme letní festivaly a už se plánují koncertní aktivity i na příští rok! Vím, co nás čeká a věřím, že se fanoušci mají na co těšit!!!

Savapip             


FB Jirky RAINA

Související články

Foto: archiv Jirky RAINA


Vydáno: 08.07.2017
Přečteno: 3966x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Karel Bartáček: A...11. 07. 2017 8:38 adrian
adrian: hergot, ten...10. 07. 2017 22:16 Karel Bartáček
to adrian:-D Původně mě...10. 07. 2017 8:34 mr.deadhead
Podle jeho...8. 07. 2017 16:56 adrian


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1022 sekund.