RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ŽREC - Klíč k pokladům

Přerod dokonán? Už když folkáči Žrec přišli po čtyřletém odstupu se svým druhým albem „Paměti“, bylo znát, že nechtějí jen pokračovat v tom, co stvořili na prvotině „Žertva“. Nicméně proti tomu, jaký posun přišel po další pětiletce s aktuálně vydaným EP „Klíč k pokladům“, to tehdy nebylo kdovíjak dramatické. Jistě, ono to může souviset s tím, že i v sestavě kapely došlo k výrazným změnám, když na svých postech zůstali jen kytarista Torham s bicmenem Sarapisem a z té party, která nahrála „Klíč k pokladům“, mají zpěvák Styrbjörn a houslista Thar status hostů. Tou nejzásadnější zprávou o „Klíči k pokladům“ pak je ta, že celá nahrávka se nese v duchu epické a náladotvorné melancholie.

Pro pamětníky „Pamětí“ bude hledání současného výrazu kapely asi nejsnadnější s odkazem na zadumaný „Vítr v polích“, či na pomalejší pasáž skladby „O Bídě“. Zhruba v těchto intencích se nese kompletní nová čtveřice skladeb, přičemž intro s báječným názvem „Uvedení“ a „Řeka domova“ jsou jednak ryze instrumentální, jednak samotné „Uvedení“ výrazově plynule přechází do titulní skladby. Pro výraz kapely je také velmi zásadní Styrbjörnův projev, který v obou zpívaných skladbách je velmi civilní, až vypravěčsky zklidňující, přesně tomu odpovídá i nálada celého alba. Výhodou Žrec je fakt, že jejich skladby nejsou statické, i přes tu poměrně sevřenou a neprostupnou náladu se pořád něco děje, velmi silnou zbraní je pak typicky folkové zapojení lidových nástrojů (flétny, brumle, housle), v tomto případě zejména píšťalky jsou schopny tu posmutnělou atmosféru ohromně odlehčit. Soudržnost desky v podstatě brání tomu zdůrazňovat některou ze skladeb jednotlivě, nicméně díky tomu, že závěrečný „Vozka“ k působivé atmosféře nabídne i velmi výpravnou a působivou lyrickou složku, je tahle položka velmi důstojným vyvrcholením poměrně specifického alba.

O mnohém vypovídá i zpracování bookletu – skromné, atmosférické, zklidňující, syté, teplé barvy, klid. Oproti předchozím dvěma počinům, které do uší padaly daleko snadněji, je vláčnější „Klíč k pokladům“ o něco nepřístupnější, bez toho, aby se člověk naladil na stejnou ambientní vlnu, na jaké se momentálně Žrec pohybují, je docela obtížné (a to i přes to, že jde o krátkometrážní nahrávku) do tajů desky proniknout. Je otázkou, zda v podobném rozpoložení je možné nabídnout příznivcům kapely případnou delší nahrávku. V té správné náladě tohle album může být „Klíčem k pokladům“, nicméně aktuálně jsou ty poklady nesnadno objevitelné.

Savapip             


FB ŽREC

YouTube - Klíč k pokladům

Seznam skladeb:
1. Uvedení
2. Klíč k pokladům
3. Řeka domova
4. Vozka

Sestava:
Torham - kytara
Horn - baskytara
Isica – klávesy, flétny
Sarapis - bicí

Hosté:
Styrbjorn - zpěv
Thar - housle

Rok vydání: 2017
Čas: 22:19
Země: Česká republika

Diskografie:
2008 – Žertva
2012 – Paměti
2017 – Klíč k pokladům

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.07.2017
Přečteno: 2396x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09915 sekund.