RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




W.A.S.P. - Dominator

Na personální rošády byli W.A.S.P. zvyklí a proto Blackieho Lawlesse nemohl Banaliho úprk zpět do Quiet Riot ani následný odchod jeho následovníků Steta Howlanda a Jeremyho Spencera, rozhodit. O to více mrzelo rozhodnutí kytaristy Darrella Robertse, který se Spencerem odešel posílit formující se a dnes velmi slavné Five Finger Death Punch. V jejich sestavě Roberts vydržel jen debutové album „The Way Of The Fist“ a následný projekt Sintonic, který dal dohromady s bubeníkem Pretty Boy Floyd a Murderdolls Benem Gravesem a kytaristou Brentem Woodsem (ex-Wildside, Vince Neil Band) vyšuměl do ztracena.

V květnu 2006 Blackie oznámil, že W.A.S.P. jsou opět kompletní a že pracují na nové desce. Jak vyšlo záhy najevo, Robertse i trojici bubeníků obsadil dvěma prakticky zcela neznámými muzikanty Dougem Blairem a Mikem Dupkem, přestože bulvární šuškandy hovořili o návratu Chrise Holmese nebo dokonce i Randyho Pipera. Nic z toho se nestalo a tak na desce „Dominator“ objevují vedle Blackieho a jeho nerozlučného parťáka, basisty Mikea Dudy Blair s Dupkem.

Nějaký ten pátek dopředu se vědělo, že „Dominator“ bude politická deska. Lawless se stále častěji pouštěl do obšírných disputací o směřování Ameriky a jejího vlivu na zbytek světa a při těchto debatách a rozhovorech vstupoval do protibushovské (v té době byl prezidentem USA George W. Bush) opozice. Právě politická a sociální témata se stala hnacím motorem celé desky „Dominator“, na kterou lze dnes pohlížet jako na restartovací impulz celé kariéry W.A.S.P. Ti byli po nevlídném přijetí obou dílů „The Neon God“ takřka v koncích a Lawless nemohl přenést přes srdce, že svět jeho ambiciózní dílo na milost zrovna dvakrát nevzal.

„Dominator“ proto i přes svou textovou tíhu představuje návrat k méně komplikovanému vzorci a posluchači nabídne osmičku skutečně dobrých skladeb, které se sice opět nemohou rovnat těm klasickým, ale je zde vidět, že Lawless byl v době tvorby „Dominator“ ve větší skladatelské pohodě než při „The Neon God“ a že příchod nových sil mu vliv čerstvou krev do žil. Deska má tři vrcholy, které jsou rozmístěny naprosto rovnoměrně. Hned úvodní jízda „Mercy“, která pokukuje někam až k „The Last Command“, ukazuje, že tentokrát by mohl být posluchač spokojen. Milovník dramatických chvilek tvorby W.A.S.P. určitě pak ocení skvělou baladickou „Heaven`s Hung In Black“, kde jsou v různých časových souvislostech zajímavé dvě věci. Na klávesy hraný motiv, který celou skladbu začíná, až nápadně připomene melodii, kterou Axl Rose hvízdá na úvod slavné „Civil War“ od Guns N`Roses a pak melodie v refrénu, kterou s malými korekturami použil Blackie Lawless pro titulní skladbu z poslední desky „Golgotha“. Asi kouzlo nechtěného…

Třetím vrcholem je pak závěrečná rock n`rollová „Deal With The Devil“, kde je ještě ke slyšení kytara Darrella Robertse. To, co se odehrává mezi těmito třemi jasnými favority desky, ale také není úplně k zahození. Kapele pak člověk promine i zbytečné opakování „Heaven`s Hung In Black“ (s dovětkem „Reprise“) a nakonec i zbytečně vzteklou „Long Long Way To Go“, protože v podobě „Dominator“ dostává po delší době zase skoro výborné album.

Z dnešního pohledu je zřejmé, že „Dominator“ nakoplo kariéru kapely správným směrem, protože následující „Babylon“ (sem kapela umístila coververzi „Burn“ od Deep Purple, se kterou se původně počítalo pro „Dominator“) a zejména předloňská „Golgotha“ opět představují W.A.S.P. v plné síle. Ta Lawlessovi i přes loňskou drobnou korekci v sestavě (současným bubeníkem je Randy Black, někdejší člen Annihilator a Primal Fear), jak se zdá, dodnes nechybí. Má za sebou fascinující řadu alb, z nichž leckterá psala rockové dějiny, tak jaképak pomýšlení na důchod.

Jan Skala             


www.waspnation.com

YouTube ukázka – Heaven`s Hung In Black

Seznam skladeb:
1. Mercy
2. Long, Long Way To Go
3. Take Me Up
4. The Burning Man
5. Heaven`s Hung in Black
6. Heaven`s Blessed
7. Teacher
8. Heaven`s Hung in Black (Reprise)
9. Deal With the Devil

Sestava:
Blackie Lawless - zpěv, kytara, klávesy
Doug Blair - kytara
Mike Duda - baskytara
Mike Dupke - bicí

Rok vydání: 2007
Čas: 43:23
Label: Demolition Records
Země: USA
Žánr: heavy metal/hair metal

Diskografie:
1984 - W.A.S.P.
1985 - The Last Command
1986 - Inside The Electric Circus
1989 - The Headless Children
1992 - The Crimson Idol
1995 - Still Not Black Enough
1997 - Kill Fuck Die
1999 - Helldorado
2001 - Unholy Terror
2002 - Dying For The World
2004 - The Neon God: Part I. - The Rise
2004 - The Neon God: Part II. - The Demise
2007 - Dominator
2009 - Babylon
2015 - Golgotha

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.08.2017
Přečteno: 2850x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Bohužel tohle album mě...10. 08. 2017 15:53 Domy
Konečně zase...10. 08. 2017 8:08 Martin


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09335 sekund.