16.10.2017
WIND ROSE
Novým videoklipem připomínajícím letošní studiovku ..více

16.10.2017
IVAN GIANNINI
Bývalý zpěvák italských melodiků Derdian vydal ..více

15.10.2017
DR. LIVING DEAD!
Druhá ukázka z alba "Cosmic Conqueror" (27. říjen) nese ..více

15.10.2017
VAIN
Davy Vain a jeho parta zažívají opět drobný rozkol v ..více

15.10.2017
L.A. COBRA
Hairmetalisté z Jihoafrické republiky pouští do světa ..více

15.10.2017
BLACK STAR RIDERS
Kytarista těchto pohrobků Thin Lizzy Damon Johnson si ..více






POWER QUEST - Sixth Dimension
Já jsem od toho nečekal vůbec nic. A jsem už n ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
Ale pochopil, neboj!:-) Takové tupé zvíře nejs ..

GUN - Favourite Pleasure
Jaj,výborná kapela.Miluju jejich album Swagger k ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
Ferdu z Čech neřeš, jeho názor je stejně rele ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
Tak pokud nějaký Ferda z Čech tvrdí, že to zm ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
Kiskeho - Past In Different Ways (2008) je vynikaj ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
Tezko rict co dopadlo hůře, jestli PumpKings, ne ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
Roland se mi už od Time To Be King jeví jaksi "v ..

GUN - Favourite Pleasure
Co říká wikipedie, tak Rankin s hudbou skončil ..

GUN - Favourite Pleasure
Kam se poděl Rankin, co dnes dělá. Já to bez n ..




Za poslední měsíc:
STEELHEART - Through Worlds Of Stardust
2361x

AEROSMITH - Toys In The Attic
2044x

AEROSMITH - Aerosmith
1968x

AEROSMITH - Get Your Wings
1888x

AEROSMITH - Rocks
1823x

MOTORBAND - V
1609x



17.10.2017
KATAKLYSM (CAN), GRAVEWORM (ITA) ..
Roxy, Praha, začátek od:19:00, vstupné: 650,- (690,-)

21.10.2017
SYMPHONY, METRO..
DK Koruna Hořice, Velký sál, začátek od:20:00, vstupné:

31.10.2017
Poppy Seed Grinder + hosté..
Praha - Rock Café, začátek od:19:00, vstupné: zdarma



článků celkem: 5877
recenzí: 4731
reportů: 511
rozhovorů: 333













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax

České kapely.cz - Nabízej a nakupuj českou hudbu


AEROSMITH - Aerosmith

„… A pak sedmou hodinu, sedmého dne, jsem slyšel hrát Joea Perryho...“ Steven Tyler.

Příběh pravděpodobně nejslavnější a nejprodávanější americké kapely všech dob, který začal před více než padesáti lety, se už možná chýlí ke konci, ovšem i tak se psal naprosto fascinujícím písmem, na jehož začátku byla posedlost dvou teenagerů, kterým učarovalo probouzející se rock n`rollové hnutí, jemuž vládli The Rolling Stones. Ti se tehdy v polovině šedesátých let valili na Ameriku a v patnácti letech doslova učarovali mladému Stevenu Tylerovi. Ten se okamžitě rozhodl, že tohle je smysl jeho života, přesně to, co chce v budoucnu dělat. Podobně „postiženým“ byl i o rok mladší Joe Perry, který už v té době pošilhával po kytaře a po vzoru svých bluesových idolů zkoušel, co všechno jeho struny (a nervy jeho rodičů) vydrží. V té době tihle dva o sobě ještě nevěděli. Tyler pocházel z New Yorku, Perry byl z Messachussets, ovšem nitky se už začínaly sbíhat.

Tyler se šedesátými lety protloukal se svou kapelou Strangeours, kterou později přejmenoval na Chain Reaction a kam nakonec angažoval bubeníka Joeye Kramera a svého kamaráda, kytaristu Raye Tabana. Perry zase měl už svou vlastní kapelu, které říkal Jam Band (nebo také Joe Perry`s Jam Band), kde s ním působil basista Tom Hamilton a chlápek, říkající si Pudge Scott, co hrával na bicí. V roce 1970 to pak přišlo. Jak blesk z čistého nebe, když se Chain Reaction a Jam Band potkali na společného koncertě. „Celý život jsem hledal své mutanské dvojče. Chtěl jsem bratra. Nestál jsem o to hrát v další kapele bez souputníka,“ vzpomínal na úplné začátky Aerosmith Tyler. Návdavkem dává do placu historku, jak s otevřenou hubou zíral, kterak Perry na pódiu předvádí „Train Kept-A-Rollin`“ od Yardbirds a přitom má precizně zmáknuté pohyby Keitha Richardse. „Bylo to doslova radioaktivní,“ vzpomíná. Netrvalo to dlouho a obě kapely – Chain Reaction a Jam Band – splynuly v jednu, která si jako svůj tábor zvolila Boston. Problémy s názvem, kdy se jednu dobu dokonce jmenovala The Hookers (Děvky) nakonec chlapci vyřešili šalamounsky, když si do vínku dali mnohem univerzálnější Aerosmith. Název jako hrom!

Dnes to možná vypadá jako pohádka a když tak člověk pročítá Tylerovy vzpomínky na tu dobu, řekl by si, jak idylické tenkrát všechno bylo. Chyba lávky, kapela byla bez peněz, brala za vděk hraním po hospodách a nakonec se musela rozloučit s kytaristou Tabanem, kterého už v roce 1971 nahradil teprve devatenáctiletý Brad Whitford. A legenda byla rázem pohromadě. Aerosmith si díky neúnavnému hraní přece jen získávali jméno u tehdejší mládeže na východním pobřeží, protože představovali rock n`rollovou partu, která jim dávala to, co dosud jen slyšeli z rádií. Navíc přirozený komediantský Tylerův talent a Perryho ležérní rock n`rollová hra už začínala kapele získávat publicitu. V roce 1972 už bylo jasné, že smlouva od vydavatelské firmy na sebe nenechá dlouho čekat. Konec léta téhož roku bylo jasno a Aerosmith měli v kapse kontrakt s labelem Columbia.

Ti chtěli jediné, aby kapela přenesla svůj koncertní entuziasmus do drážek desky. Právě proto také debutové album, které bylo vydané 5. ledna 1973 obsahuje skladby, které byly zmáknuté desítkami koncertů a některé z nich principál Tyler piloval už od dob Chain Reaction. Není proto náhodou, že většina předkládaného materiálu je pouze jeho autorským dílem, pouze jedinkrát (ve skladbě „Movin` Out“) dojde na spolupráci, v budoucnu tak slavnou, s Joem Perrym. Ovšem i když tentokrát držel otěže ještě vlastně jen Tyler, může se bezejmenný debut pochlubit na začínající kapelu nebývale silným materiálem. On už otvírák „Make It“ v sobě má, kromě zručné instrumentace, třaskavou nálož energie, která kapelu už v zárodku odlišuje od jejich souputníků.

Dnes je víceméně každému známé, že debut stojí zejména na (teď už) slavné baladě „Dream On“, na kterou ale kapela v době vydání desky zrovna nesázela a spíše se věnovala ostřejším věcem, jako je zmíněná „Make It“, následující „Somebody“, o generaci mladšími výrostky z Los Angeles Guns N`Roses proslavená „Mama Kin“ (s výbornými dechy hostujícího Davida Woodforda) a závěrečná coververze rhythm n`bluesového standardu z roku 1963 „Walkin` The Dog“ od Rufuse Thomase. Právě v těch věcech je už cítit zárodek toho, čím v příštích letech kapela dobude Ameriku a celý svět. Debut ještě nepatřil k těm, které budou kariéru Aerosmith určovat dál a i Tylerův projev ještě není tak charismatický jako v budoucnu (ječení na konci „Dream On“ ale už vše předznamenává). V té době byli Aerosmith spíše bráni jako následovníci, než ti, kteří budou v budoucnu ukazovat cestu. Jejich první deska je přímočarým debutem, který sázel především na energii a na to, aby skladby pak co nejlépe zněly na koncertech.

Hitové zárodky byly zapuštěny, ovšem tenkrát to ještě nikdo tak nevnímal. Aerosmith byli v roce 1973 zatím ještě jedni z mnoha, ale kolečka jejich slávy se začínala už pomalu roztáčet. Kapelu brzy předcházela pověst výborné koncertní kapely, která sice ještě působí v pozici předskokanů, ale ze které už mají hlavní hvězdy respekt, protože nejednou je svou show doslova smetla z pódia. „Prvním důkazem toho, že jednou fakt prorazíme,“ popisuje začátky Tyler, „bylo, že jsme začali na svou stranu strhávat publikum Mott The Hoople. Lidi skákali přes zábradlí, lezli na pódium, sápali se po nás. To bylo v Detroitu. To by definitivní zlom.“

Pepsi Stone             


www.aerosmith.com

YouTube ukázka – Dream On

Seznam skladeb:
1. Make It
2. Somebody
3. Dream On
4. One Way Street
5. Mama Kin
6. Write Me A Letter
7. Movin` Out
8. Walkin` the Dog

Sestava:
Steven Tyler - zpěv, harmonika
Joe Perry - kytara
Brad Whitford - kytara
Tom Hamilton - baskytara
Joey Kramer - bicí

Rok vydání: 1973
Čas: 35:48
Label: Columbia
Země: USA
Žánr: hard rock/rhythm n`blues

Diskografie:
1973 - Aerosmith
1974 - Get Your Wings
1975 - Toys In The Attic
1976 - Rocks
1977 - Draw The Line
1979 - Night In The Ruts
1982 - Rock In A Hard Place
1985 - Done With Mirrors
1987 - Permanent Vacation
1989 - Pump
1993 - Get A Grip
1997 - Nine Lives
2001 - Just Push Play
2004 - Honkin` On Bobo
2012 - Music From Another Dimension!

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.09.2017
Přečteno: 1967x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Souhlas s...22. 09. 2017 5:19 Pepsi Stone
První deska......Aerosmith...21. 09. 2017 19:18 Kolík
debut AerosmithPro mě...21. 09. 2017 18:03 rumcajs
Aerosmithpatří mezi ty...21. 09. 2017 8:44 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2017     RSS - články

stránka byla načtena za 0.17871 sekund.