RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Venca VOTRUBA (DARK ANGELS, AFTER RAIN, THE RIVER OF THE SOULS) - Na jihu Čech je tak málo kvalitních muzikantů, že každý hraje v dalších pěti skupinách

Je vlastně naprosto dokonale charakterizující, že v každém rozhovoru s bývalým ředitelem tohoto zinu Vencou Votrubou se výčet jeho hudebních aktivit rozroste o novou položku. Venca svoje hudební aktivity propojil s činností psaveckou, výsledkem byl nejen zisk prvního místa v Břitva 2016 za „Knihu kovu“, ale i zbrusu nová kniha „Šumavský Děs“. A že zároveň pracuje na novém albu After Rain, aktuálně vychází nové album Dark Angels a venku je i novinka kapely The River Of The Souls? Pro Vencu zjevně žádný problém!

„Kniha kovu“, jejíž jsi autorem, získala první místo v anketě Břitva za loňský rok. Jak vnímáš tohle ocenění?
Vždycky říkám, že hudba, psaní nebo vůbec umění není sport, proto moc různé ceny neuznávám, ale samozřejmě tě to nakonec vnitřně nesmírně potěší. Měl jsem radost, nebudu lhát. O to větší, že jsem to vážně nečekal. Pro mě bezesporu skvělá odezva od kolegů publicistů… Moc děkuji!

Jaké máš další plány s pokračováním? Kterým žánrům se v pokračování „Knihy kovu“ chceš věnovat a máš představu, kdy bys je chtěl realizovat? A plánuješ s nimi další Břitvu?
Pokračování je v této chvíli skoro hotové, respektive první verze. Nyní následuje fáze, které říkám postprodukce – česání, doplňování, mazání. Dvojka je o kontrastu, a to fakt velkém – doom a grindcore. S tímto nápadem přišel MetalGate, který je vydavatelem knihy, a ačkoliv jsem byl první dvě sekundy zaskočený, nakonec jsem musel uznat, že je to parádní myšlenka. Čtenáři se o tom budou moci přesvědčit letos v prosinci, kdy kniha vyjde. V této chvíli je ještě v plánu třetí díl, který bude o heavy metalu a jeho bratrských žánrech jako power či speed. Takže něco pro tebe. (smích)

Když ses do knihy pouštěl, měl jsi představu o tom, co tě vlastně čeká, jak náročná práce je mapování dějin jednotlivých metalových žánrů v České republice, jak na tvoji žádost o spolupráci reagovali pamětníci a průkopníci žánrů?
Ono se to vyvíjelo. Původně jsem chtěl zmapovat jen black metal, ale nakonec jsme se s MetalGatem dohodli, že uděláme celkově metal jako takový. S pamětníky a vůbec muzikanty je to různé – někdo je nadšený, někoho to evidentně otravuje… Ale musím říct, že první skupina výrazně převažuje.

Měl jsi v plánu zmapovat kompletní vývoj a interprety daných žánrů? Jaké jsi zaznamenal ohlasy na první díl a měly tyto nějaký vliv na tvůj přístup a zpracování dalších dílů? Je něco, čeho se po zkušenosti s prvním dílem chceš vyvarovat, případně se tomu pověnovat intenzivněji?
Určitě na mě měla odezva na první knihu vliv. Ještě více se nyní zaměřuji na samotné historie žánrů a vzpomínky zainteresovaných osob, protože jsem pochopil, že právě to je pro čtenáře nejpřitažlivější. A pro mě jakožto novináře nebo spisovatele taktéž.

V loňském roce ti vyšel i debutový román „Na pokraji“, proslýchá se, že na letošek chystáš další knihu. Prozradíš, co máš v plánu coby psavec?
Nová knížka vyjde v brzkých dnech! Jmenuje se Šumavský Děs. Je to sbírka pamětí jednoho šumavského stvoření, které se vždy nachomýtne k událostem, kdy teče krev a ječí se hrůzou. Šumavský Děs mě před lety zastavil v Českém Krumlově a požádal mě o spolupráci, tato kniha je výsledkem. A předpokládám, že ne posledním…

Kromě psavectví zjevně nezanedbáváš ani svoje hudební aktivity, jestli stíhám všechno dobře sledovat, tak aktuálně jsi činný v After Rain, Dark Angels a v The River Of the Lost Souls. Nemáš někdy strach z toho, že bude časem v jižních Čechách převotrubováno?
Nevím. Nevidím na tom nic zvláštního. Na jihu Čech je tak málo kvalitních muzikantů, že každý hraje v dalších pěti skupinách (smích). U mě je možná rozdíl v tom, že jsem ve všech kapelách plně tvůrčí a zároveň se starám o management. A to příští rok chceme rozjet naživo After Rain… S Dark Angels mi naštěstí výrazně pomáhají kytarista Kuba a zpěvák Radek.

Jak se ti daří všechny tyhle aktivity sladit a stíhat? A jak máš vlastně nastavené priority – necháváš věcem volný průchod bez toho, abys některou ze svých aktivit upřednostňoval, nebo máš v kalendáři jasně stanovené „letos bude rok After Rain, příští rok Dark Angels a podobně…“
Jde o rozpoložení. Po poslední desce After Rain „The Funeral Marches“ jsem okamžitě začal pracovat na dalším albu, ale postupně jsem malinko vyhořel. Potřeboval jsem terapii. Tou se stali The River Of The Lost Souls, kteří vznikali podobným stylem jako After Rain, ale jedná se přece jenom o jinou muziku. Zároveň bylo po prvním setkání s ostatními muzikanty jasné, že nechceme skončit u studiového projektu, takže jsme začali makat i naživo. The River Of The Souls mě hudebně nakopli. Myslím si, že je to úžasná kapela. Těším se, co lidi řeknou debutové desce…

V posledním rozhovoru jsme se bavili o tom, že jsi opustil myšlenku přivést After Rain na pódia, dokud se na scéně něco nezmění. Aktuálně myšlenka na pódiovou prezentaci opět ožila, takže co se na scéně vlastně změnilo, že tě to dotlačilo ke změně názoru? A co může posluchač od vaší pódiové prezentace očekávat?
Ono to souvisí s tím vyhořením, o kterém jsem mluvil v předešlé otázce. Vydali jsme desku u respektovaného labelu (Metal Age), recenze byly převážně nadšené, celkově byl o After Rain zájem, ale když je to jen studiovka, prostě ten projekt nežije. Potřebujeme jít na další stupeň, a tím jsou živé koncerty. Trošku mě v tomto nakopl nový baskytarista David Hradílek, který je neodbytný a furt prudil, ať do toho jdeme. Bez něj by se ten kolotoč asi nerozběhl. Mimochodem od dob debutu „Beyond The Underground“ se mnou poprvé skladatelsky na desce spolupracovala jiná osoba, to je právě David, který napsal kompletní texty. Ale zpátky k After Rain a koncertům… Ono to není jen o nich, ale celkové chemii v kapele. After Rain do této doby kapelou nebyli. Byl to projekt. Votrubova sólovka… Každý si natočil své party, přičemž práce pro něj skončila za jeden den… Ani jsme se mezi sebou neviděli, vlastně jsme nebyli schopni se sejít kvůli blbé fotce. To tě prostě časem přestane bavit, ať je muzika sebelepší. Já kontakt s ostatními potřebuji. Nyní se z After Rain stává kapela a já se nemůžu dočkat, až začneme zkoušet a vylezeme na scénu. Pět desek (když počítám i novou, na které pracujeme), to už je slušný výběr repertoáru, aby to nakopávalo zadnice. (smích)

Už zaznělo i to, že prioritou pro After Rain je aktuálně příprava nové desky. Takže jak daleko jste s přípravami a jaká bude deska After Rain tentokrát? Dojde zase na nějaký hudební posun?
Nová deska bude nejbrutálnější, nejrychlejší a nejzlejší nahrávkou v historii After Rain. Velký kontrast oproti „The Funeral Marches“, která byla postavena na ambientu a pomalém budování atmosféry. Tohle bude vichr… Základ je již natočený, nyní pracujeme na předprodukci vokálů, protože jestliže jsem mluvil o tom, že začínáme fungovat jako kapela, tak tohle je přesně ono. Předprodukce, dřív něco nemyslitelného (smích). Mimochodem máme novou zpěvačku Andreu Michálkovou. Jsem z ní nadšený. Má v hlase obrovskou sílu, cítím z ní oheň a odhodlání. Veronika nás opustila právě kvůli živým koncertům, nemá na ně už časovou kapacitu, což samozřejmě respektuji. Andrea byla naší první volbou a jsem rád, že přijala.

S The River Of The Souls již máte hotovou desku „The Midnight Album“, která čeká na vydání. Kdy na něj dojde, co na posluchače na nové desce čeká?
Ono je zajímavé, že „The Midnight Album“ vznikalo v době příprav nových After Rain, přesto je to úplně jiná muzika, ačkoliv náznaky After Rain tam samozřejmě jsou. Je to můj rukopis… „The Midnight Album“ je dynamická deska, něžná, kousavá. Nikdy jsem na žádné nahrávce tolik nemakal jako na této! Kolikrát jsem už byl šílený, ale výsledek za to stojí. A když jsem ohledně After Rain zmiňoval Andreu, musím tady vyzdvihnout Báru Urbanovou, která mě hned při první nahrávací relaci uzemnila svým feelingem, na který jsem nebyl z metalu zvyklý. Bára není metalová zpěvačka, což je dobře. Přinesla do mé tvorby něco nového, neokoukaného... Pro The River Of The Lost Souls ideální zpěvačka. Vlastně můžu říct, že mám celkově štěstí na skvělé zpěváky. Bára, Andrea, Radek, Veronika… Baví mě pracovat s velkými hlasy, o to více, když si spolu sedíme i po lidské stránce. A kdy deska vyjde? Už je venku!

Z tohoto pohledu je u Dark Angels studiově podezřele dlouho klid. Nebo i zde už pod pokličkou bublá nějaká novinka?
To je jenom zdání, ačkoliv je faktem, že jsme malinko utlumili aktivity. Je to kompromis, protože bubeník Honza Kapák hraje zároveň v Master´s Hammer. A ti jsou samozřejmě prioritou. My jsme stáli před rozhodnutím, zda pokračovat takto, nebo se poohlédnout po někom jiným… Na první variantě jsme se shodli. Honza je prostě motor, který k nám sedí jako nikdo jiný, zároveň je to dobrý kamarád. Za mě není co řešit. Nová desku vychází v těchto dnech! Stejně jako v případě The River Of The Lost Souls a After Rain se o vydání postarali Metal Age Productions, kterým tímto děkuji za podporu. Vím, že je normální, když muzikant říká, že je nová deska tím nejlepším, co kapela doposud vyprodukovala… Jenomže v tomto případě si myslím, že se na tom shodnou všichni (smích). Když si vezmu, že vznikala v době, kdy jsme pořádně nevěděli, co bude, protože nás brzdily personální změny, tak je až zázrak, co jsme dokázali vypotit.

Jen pro jistotu – nenosíš v hlavě nějaký další nápad na novou kapelu či jinou uměleckou aktivitu?
Pracuji na electro projektu s Bárou. Čistokrevná, chladná elektronika… Ani pro to ještě nemám název. Ale to je jen rozptýlení. Žádná deska v plánu, alespoň nyní, není. Jen si občas něco natočit, zveřejnit, žádné ambice, pouze radost ze vzájemné spolupráce.

Savapip             


FB Vency VOTRUBY

Související články DARK ANGELS
Související články AFTER RAIN

Foto: archiv Vency VOTRUBY


Vydáno: 23.07.2017
Přečteno: 3763x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09394 sekund.