15.12.2017
BLACK MAJESTY
Powermetalová kapela z Austrálie pilně pracuje na novém, ..více

15.12.2017
LAST BULLET
Po devíti letech nepřetržitého účinkování a třech ..více

14.12.2017
VICTORIUS
Německá power-speedmetalová parta vydá v lednu EP ..více

14.12.2017
NEVERMORE
Bývalý zpěvák této progresivní formace ze Seattlu ..více

13.12.2017
DRAGONY
Rakouští symfonici hlásí úspěšného vybrání ..více

13.12.2017
GÖTTERDÄMMERUNG
Debut "...projekt Riese" nové české thrashmetalové ..více






THRESHOLD – Critical Mass
je neuvěřitelná sestava. Každá deska je něč ..

NEVERMORE - The Obsidian Conspiracy
smutná zpráva. Nevermore byla naprosto fantastic ..

AEROSMITH - Just Push Play
Tohle CD jsem si ponechal ve sbírce jen proto, ž ..

NEVERMORE - The Obsidian Conspiracy
Ďalšie fakty ktoré svedčia o tom, že určite ..

NEVERMORE - The Obsidian Conspiracy
Meresz: V tomto případě jsou tedy na tom Wikipe ..

NEVERMORE - The Obsidian Conspiracy
to Meresz: čerpat z Metal-archives taky není vž ..

NEVERMORE - The Obsidian Conspiracy
Nečerpaj z wikipédie, ale z metal-archives. Warr ..

NEVERMORE - The Obsidian Conspiracy
Věk jsem čerpal z Wikipedie a ta mluví jinak ht ..

NEVERMORE - The Obsidian Conspiracy
48 let!! Ročník 1969! Takový páprda ještě ne ..

VHÄLDEMAR - Against All Kings
Tak tohle by šlo, dobře našláplý heavypower, ..




Za poslední měsíc:
CITRON - 25. 11. 2017 - Klub, Horní Bříza
2691x

HELLOWEEN - 25.11.2017 - Tipsport Aréna, Praha
1789x

AEROSMITH - Pump
1340x

AEROSMITH - Get A Grip
1201x

PINK CREAM 69 - Headstrong
957x

ARRAYAN PATH - Dawn Of Aquarius
931x



16.12.2017
SDI (GER), Panychida, Bethreyer, Morax, Diphteria, Carpathia..
Sokolovna Týn nad Vltavou, začátek od:18:00, vstupné: 200/250

22.12.2017
ARCH OF HELL, AWRIZIS, BLACK ADDER..
Valašské Meziříčí - M-klub, začátek od:19:00, vstupné: 100

22.12.2017
TEMPLE OF OBLIVION (Germany-Black Metal), 1000BOMBS (Thrash), SÓL (Black), PRAY..
Plzeň-Klub Parlament., začátek od:19:00, vstupné: 200 Kč



článků celkem: 6010
recenzí: 4847
reportů: 517
rozhovorů: 339













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax

České kapely.cz - Nabízej a nakupuj českou hudbu


ALICE COOPER - Paranormal

Starý pes stále kouše, i když jeho docela ostré zuby už částečně otupil čas… Ovšem i tak je Alice Cooper jeden z nejspolehlivějších rockerů staré školy a i když v novém tisíciletí už nezažívá takový mohutný rozmach jako v minulém století, dá se o něm stále mluvit jako o jistotě. Pravda, autorskou desku vydává až po šesti letech, ale mezitím stačil uvést v život svůj velmi zajímavý projekt Hollywood Vampires, kde mu záda kryje až neuvěřitelný kytarový tandem Joe Perry z Aerosmith a slavný herec Johnny Depp. Kromě nich k základní sestavě patří i basista Guns N`Roses Duff McKagan a bubeník Matt Sorum (ex-The Cult, Guns N`Roses, Velvet Revolver). Prostě rocková smetánka k pohledání. Letos ale Hollywood Vampires po dvou hektických letech odpočívají a proto nadešel čas na to, aby se Cooper konečně zase opřel do své sólové kariéry.

O té se nedá říct, že by v posledních letech paběrkovala, ovšem ani tak nelze mluvit o tom, že by Cooper byl na svém vrcholu. Ten si prožil už dvakrát. Jednou v sedmdesátých letech, kdy jeho desky „School`s Out“, „Billion Dollar Babies“ a „Welcome To My Nightmare“ dosahovaly vrcholků americké hitparády a sám Cooper byl považován (samozřejmě i se svou teatrální show) za jednoho z nejinspirativnějších umělců své doby. Podruhé vystoupal na vrchol na přelomu osmdesátých a devadesátých let, kdy mu alba „Trash“ a „Hey Stoopid“ zajistila nejen pozornost tehdejších teenagerů, ale i řadu dodnes uznávaných hitů. Zajímavou etapu si zpěvák prožil i v dobách desek „Brutal Planet“ a „Dragontown“, kdy se vrhl na experimenty s industriálním metalem, ovšem od alba "Eyes Of Alice Cooper“ jede všechno skoro až v sedmdesátkových kolejích (samozřejmě vše opatřeno soudobým zvukem), které jsou už ale dnes mnohem méně vzrušující, než tenkrát.

Se šest let starou deskou „Welcome 2 My Nightmare“ zaznamenal Cooper návrat do první třicítky americké hitparády, ale jinak o nic výrazného nešlo. Pokus o vytvoření druhého dílu slavné „Welcome To My Nightmare“ na určitých místech selhával a celkově lze desku i s odstupem času hodnotit jako jen velmi lehce nadprůměrnou. Chřestění starými zbraněmi tehdy tedy nevyšlo. Tentokrát, v případě novinky „Paranormal“ se až o takový návrat do sedmdesátých let nejedná, přestože se novinka pohybuje v jasných intencích mistrovy pozdní tvorby.

Hvězdné časy „Trash“ a „Hey Stoopid“ jsou pryč a dnes je už v kontextu Cooperovy diskografie lze vnímat víc jako sympatickou odbočku, než jako charakterizující desky, novinka pak nabízí „jen“ další album do řady tohoto bezmála sedmdesátiletého umělce. Nijak zvlášť sice nenavazuje na šest let starou poslední desku, ale lze ji směle zařadit mezi desky z minulé desetiletky. Je to dobře nebo špatně? Jak se to vezme. Dobře rozhodně proto, že se zde objevuje obvyklý kvalitativní standard a několik velice silných nápadů. Špatně zase proto, že zde není pocit vzrušení a ani žádný naprosto jasný (chtělo by se říct stadiónový) hit.

V případě „Paranormal“ je rozhodně silnější první polovina alba. To startuje vcelku volně titulní skladbou, která má velice silnou (ovšem, zdá se, že trochu nepůvodní) melodickou linku, která z ní dělá takřka největší hit alba. Na tomto místě se sluší připomenout, že v této věci hraje jeden ze dvou hvězdných hostů, kteří se na albu objevují, a to basista Deep Purple Roger Glover. Titulní věc tedy nastavila určiou laťku a tu Cooper v dalších skladbách nepodlézá. „Dead Flies“ je celkem sympatický ostrý hardrockový kousek a následující „Fireball“ a „Paranoic Personality“ lze rozhodně řadit k vrcholům alba, přestože se nejedná o prvoplánovité hity. Ovšem o to více mají obě skladby v sobě neklidnou a vzrušující atmosféru.

Velmi dobře vyzní i „Fallen In Love“ s druhou hostující hvězdou, frontmanem ZZ Top Billym Gibbonsem a hned další ostrou (dalo by se říci až motorkářskou) „Dynamite Road“. Ovšem s následující „Private Public Breakdown“ jde úroveň trochu dolů a začíná padat řetěz. Následující „Holy Water“ s osvěžující dechovou sekcí se ještě vytáhne na úroveň úvodních skladeb, ale „Rats“ nebo „The Sound Of A“ už postrádají stěžejní myšlenku, která by z nich dělala výjimečnější věci. Ale i tak na těch méně nápaditých skladbách lze ocenit, s jakou energií k nim Cooper přistupuje a že vzhledem k jeho věku nezní nijak zatuchle a dědkovsky.

„Paranormal“ pravděpodobně potěší fanoušky více než předchozí „Welcome 2 My Nightmare“, i když se pochopitelně o nejlepší dílo jeho diskografie nejedná. Ale není to rozhodně deska, za kterou by se Cooper v budoucnu musel stydět. Prostě takový lepší standard jeho posledních let.

Pepsi Stone             


www.alicecooper.com

YouTube ukázka – Paranormal

Seznam skladeb:
1. Paranormal
2. Dead Flies
3. Fireball
4. Paranoiac Personality
5. Fallen In Love
6. Dynamite Road
7. Private Public Breakdown
8. Holy Water
9. Rats
10. The Sound Of A
11. Genuine American Girl
12. You And All Of Your Friends

Sestava:
Alice Cooper - zpěv
Ryan Roxie - kytara
Tommy Henriksen - kytara
Nita Strauss - kytara
Chuck Garric - baskytara
Glen Sobel - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 42:11
Label: earMUSIC
Země: USA
Žánr: hard rock

Diskografie:
1969 - Pretties For You
1970 - Easy Action
1971 - Love It To Death
1972 - Killer
1972 - School`s Out
1973 - Billion Dollar Babies
1973 - Muscle Of Love
1975 - Welcome To My Nightmare
1976 - Alice Cooper Goes To Hell
1977 - Lace And Whiskey
1978 - From The Inside
1980 - Flush The Fashion
1981 - Special Forces
1982 - Zipper Catches Skin
1983 - Dada
1986 - Constrictor
1987 - Raise Your Fist And Yell
1989 - Trash
1991 - Hey Stoopid
1994 - The Last Temptation
2000 - Brutal Planet
2001 - Dragontown
2003 - Eyes Of Alice Cooper
2005 - Dirty Diamonds
2008 - Along Came A Spider
2011 - Welcome 2 My Nightmare
2017 - Paranormal

Související články

Foto: archiv umělce


Vydáno: 11.08.2017
Přečteno: 2289x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
4/10Souhlasím s...15. 08. 2017 9:10 Deny
Naprostodokonalé...13. 08. 2017 20:02 B.wolf
Podle wikipedie...11. 08. 2017 11:08 Pepsi Stone
Tentokrát......dost špatná...11. 08. 2017 9:01 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2017     RSS - články

stránka byla načtena za 0.17795 sekund.