16.10.2017
WIND ROSE
Novým videoklipem připomínajícím letošní studiovku ..více

16.10.2017
IVAN GIANNINI
Bývalý zpěvák italských melodiků Derdian vydal ..více

15.10.2017
DR. LIVING DEAD!
Druhá ukázka z alba "Cosmic Conqueror" (27. říjen) nese ..více

15.10.2017
VAIN
Davy Vain a jeho parta zažívají opět drobný rozkol v ..více

15.10.2017
L.A. COBRA
Hairmetalisté z Jihoafrické republiky pouští do světa ..více

15.10.2017
BLACK STAR RIDERS
Kytarista těchto pohrobků Thin Lizzy Damon Johnson si ..více






POWER QUEST - Sixth Dimension
Já jsem od toho nečekal vůbec nic. A jsem už n ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
Ale pochopil, neboj!:-) Takové tupé zvíře nejs ..

GUN - Favourite Pleasure
Jaj,výborná kapela.Miluju jejich album Swagger k ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
Ferdu z Čech neřeš, jeho názor je stejně rele ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
Tak pokud nějaký Ferda z Čech tvrdí, že to zm ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
Kiskeho - Past In Different Ways (2008) je vynikaj ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
Tezko rict co dopadlo hůře, jestli PumpKings, ne ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
Roland se mi už od Time To Be King jeví jaksi "v ..

GUN - Favourite Pleasure
Co říká wikipedie, tak Rankin s hudbou skončil ..

GUN - Favourite Pleasure
Kam se poděl Rankin, co dnes dělá. Já to bez n ..




Za poslední měsíc:
STEELHEART - Through Worlds Of Stardust
2361x

AEROSMITH - Toys In The Attic
2044x

AEROSMITH - Aerosmith
1967x

AEROSMITH - Get Your Wings
1888x

AEROSMITH - Rocks
1823x

MOTORBAND - V
1609x



17.10.2017
KATAKLYSM (CAN), GRAVEWORM (ITA) ..
Roxy, Praha, začátek od:19:00, vstupné: 650,- (690,-)

21.10.2017
SYMPHONY, METRO..
DK Koruna Hořice, Velký sál, začátek od:20:00, vstupné:

31.10.2017
Poppy Seed Grinder + hosté..
Praha - Rock Café, začátek od:19:00, vstupné: zdarma



článků celkem: 5877
recenzí: 4731
reportů: 511
rozhovorů: 333













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax

České kapely.cz - Nabízej a nakupuj českou hudbu


AEROSMITH - Get Your Wings

Ačkoliv se debutová deska Aerosmith po svém vydání nestala vyloženým hitem, i tak si kapela splnila svůj sen. Sice stále stále jen na pódiích klubů a menších hal, ale už si připadali jako noví The Rolling Stones. Se vším všudy, i s drogami. Jakoby přes noc se do života členů kapely vloudil kokain, přestože Steven Tyler přiznává, že v tomto směru měl už dávno bohaté zkušenosti. Kapela tehdy tvrdila, že jim kokain rozšiřuje obzory a pomáhá při tvorbě nových věcí, které začala nahrávat prakticky okamžitě po návratu z turné k debutové desce, ještě na konci roku 1973.

V té doby byla sice balada „Dream On“ v jistých kruzích už hit (nejvíc jí ale pomohlo znovuvydání o pár let později), ovšem Aerosmith ještě nepatřili k americké smetánce. To místo v té době bylo vyhrazeno jiným. Americká kultura se ještě potácela v mohutné kocovině po propařených šedesátých letech a hltala všechnu tu revoluci, která přicházela zpoza oceánu, z Velké Británie. Deep Purple, Black Sabbath, Mott The Hoople, Sweet, Slade… A samozřejmě The Rolling Stones, zažívající v té době možná největší slávu, ale také drogové období, během něhož stvořili dodnes těžce uchopitelnou, ale stále vzrušující „Exile On Main Street“.

A Aerosmith v té době začínali plnit funkci odpovědi na tyto kapely, které byly fanouškům z východního pobřeží Států stále ještě hodně vzdálené. Aerosmith si toho pochopitelně nejvíc vzali od Stounů, ovšem už od debutového alba jim nechyběla ani hardrocková tvrdost a proto zněli současněji, než jejich idolové. Turné roku 1973 je zocelilo natolik, že v prosinci téhož roku nastupovali do studia už jako naprosto sebejistá parta, která měla v zásobě jednu z nejlepších skladeb - „Same Old Song And Dance“, jeden z prvních důkazů dokonalé skladatelské harmonie Stevena Tylera a Joea Perryho.

„Název druhýho alba „Get Your Wings“,“ vysvětluje Tyler, „jsem vymyslel, když jsem četl knížku o Hells Angels. Získat křídýlka znamenalo ve slangu těchhle motorkářů dost kuriózní věc. Když vylížete holku, co má periodu, jste fakt kabrňák a získáváte křidýlka.“ Deska samotná pak vyšla první březnový den roku 1974 a víc než co jiného upevňovala pozici, kterou si kapela vybudovala. Nepřinášela toho moc nového, spíše vybrušovala styl, který kapela přijala za svůj a především dala pocit jistoty samotnému Tylerovi, jehož hlasový projev je už takový, jak jej známe dodnes. Zpěvák svůj hlas vybrousil do konečné podoby a dal tak Aerosmith vlastní ksicht, který je odděloval od zástupu jiných kapel.

Na „Get Your Wings“ není vyloženě hitový singl, protože nejsilnější věc alba „Same Old Song And Dance“ (osvěžená výbornou dechovou sekcí) plní spíše funkci dokonalého otvíráku a koncertní tutovky než rádiového hitu, kterých budou mít v dalších letech Aerosmith mraky. Deska neobsahuje žádnou další baladu, jakou byla „Dream On“, ale sedmičku sevřených autorských songů, které korunovala klasická „Train Kept-A-Rollin`“ od amerického jazzmana Tinyho Bradshawa z roku 1951 a kterou před Aerosmith už stihli zpopularizovat The Yardbirds. V ní si zahostovali dva někdejší spolupracovníci Alice Coopera a Lou Reeda Steve Hunter a Dick Wagner. To už byla známka toho, že se o kapele začíná vědět a že se už pomalu dostává mezi rockovou elitu.

Vstoupit mezi ní ale Aerosmith měli až o něco později, přestože skladby typu „Spaced“ (opět výborná spolupráce Tylera a Perryho a zejména Perryho výborná kytarová lekce) nebo „S.O.S (Too Bad)", už naznačovaly, co v kapele dříme za potenciál. Ten se utužoval při dalším turné, na které kapela vyrazila. „Kočovali jsme v jednom kuse jako cikáni,“ vzpomínal Tyler ve své knize „Vadí vám chaos v mojí hlavě?“. Aerosmith se svezli společně s Mott The Hoople, Black Sabbath, Blue Öyster Cult, Guess Who a Kiss, ovšem brzy narazili na spřízněnou partu, další šílence z východního pobřeží – New York Dolls! A to byla teprve kombinace neurvalého rock n`rollu a zběsilých drogových večírků. Sláva se začínala roztáčet, ovšem s ní i nechvalně proslulá drogová spirála...

Pepsi Stone             


www.aerosmith.com

YouTube ukázka – Same Old Song And Dance

Seznam skladeb:
1. Same Old Song And Dance
2. Lord Of The Thighs
3. Spaced
4. Woman Of The World
5. S.O.S. (Too Bad)
6. Train Kept A-Rollin`
7. Seasons Of Wither
8. Pandora`s Box

Sestava:
Steven Tyler - zpěv, harmonika
Joe Perry - kytara
Brad Whitford - kytara
Tom Hamilton - baskytara
Joey Kramer - bicí

Rok vydání: 1974
Čas: 38:04
Label: Columbia
Země: USA
Žánr: hard rock/rhythm n`blues

Diskografie:
1973 - Aerosmith
1974 - Get Your Wings
1975 - Toys In The Attic
1976 - Rocks
1977 - Draw The Line
1979 - Night In The Ruts
1982 - Rock In A Hard Place
1985 - Done With Mirrors
1987 - Permanent Vacation
1989 - Pump
1993 - Get A Grip
1997 - Nine Lives
2001 - Just Push Play
2004 - Honkin` On Bobo
2012 - Music From Another Dimension!

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.09.2017
Přečteno: 1887x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ale vždyť Get...30. 09. 2017 16:16 Pepsi Stone
6,5/10Vůbec to...30. 09. 2017 8:29 Deny
Get Your WingsPodobně kvalitní...29. 09. 2017 20:55 rumcajs
Pořád ještě......dost slabé...29. 09. 2017 9:25 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2017     RSS - články

stránka byla načtena za 0.17078 sekund.