16.10.2017
WIND ROSE
Novým videoklipem připomínajícím letošní studiovku ..více

16.10.2017
IVAN GIANNINI
Bývalý zpěvák italských melodiků Derdian vydal ..více

15.10.2017
DR. LIVING DEAD!
Druhá ukázka z alba "Cosmic Conqueror" (27. říjen) nese ..více

15.10.2017
VAIN
Davy Vain a jeho parta zažívají opět drobný rozkol v ..více

15.10.2017
L.A. COBRA
Hairmetalisté z Jihoafrické republiky pouští do světa ..více

15.10.2017
BLACK STAR RIDERS
Kytarista těchto pohrobků Thin Lizzy Damon Johnson si ..více






POWER QUEST - Sixth Dimension
Já jsem od toho nečekal vůbec nic. A jsem už n ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
Ale pochopil, neboj!:-) Takové tupé zvíře nejs ..

GUN - Favourite Pleasure
Jaj,výborná kapela.Miluju jejich album Swagger k ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
Ferdu z Čech neřeš, jeho názor je stejně rele ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
Tak pokud nějaký Ferda z Čech tvrdí, že to zm ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
Kiskeho - Past In Different Ways (2008) je vynikaj ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
Tezko rict co dopadlo hůře, jestli PumpKings, ne ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
Roland se mi už od Time To Be King jeví jaksi "v ..

GUN - Favourite Pleasure
Co říká wikipedie, tak Rankin s hudbou skončil ..

GUN - Favourite Pleasure
Kam se poděl Rankin, co dnes dělá. Já to bez n ..




Za poslední měsíc:
STEELHEART - Through Worlds Of Stardust
2361x

AEROSMITH - Toys In The Attic
2044x

AEROSMITH - Aerosmith
1967x

AEROSMITH - Get Your Wings
1887x

AEROSMITH - Rocks
1823x

MOTORBAND - V
1609x



17.10.2017
KATAKLYSM (CAN), GRAVEWORM (ITA) ..
Roxy, Praha, začátek od:19:00, vstupné: 650,- (690,-)

21.10.2017
SYMPHONY, METRO..
DK Koruna Hořice, Velký sál, začátek od:20:00, vstupné:

31.10.2017
Poppy Seed Grinder + hosté..
Praha - Rock Café, začátek od:19:00, vstupné: zdarma



článků celkem: 5877
recenzí: 4731
reportů: 511
rozhovorů: 333













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax

České kapely.cz - Nabízej a nakupuj českou hudbu


AEROSMITH - Toys In The Attic

„Leden 1975… uprostřed týhle newyorský zimy, která byla tak krutá, až člověku mrzly koule, jsme začali pracovat na třetím albu. „Toys In The Attic“. Ten název jsem vymyslel já, poněvadž se mi líbil jeho přenesený význam. „Hračky na půdě“ znamenají šílenství,“ vzpomínal na polovinu sedmdesátých let Steven Tyler. Aerosmith tehdy byli v obdivuhodné formě. Posíleni nekonečnou řadou koncertů, kdy vystupovali například po boku Bachman-Turner Overdrive nebo Kansas, působila kapela semknutě a Tyler jako majoritní skladatel cítil v sobě hodně energie a nápadů. Kredit Aerosmith šel rovněž strmě nahoru a i když se kapela ke svému úspěchu propracovala postupně, dalo by se o roku 1975 hovořit jako o průlomovém. Tohle tedy Tyler a spol. chtěli celou dobu, ne?

Alarmující ovšem bylo, jak stoupala spotřeba drog. „Drogy byly naše palivo,“ tvrdí Tyler, „už jsme ale začínali objevovat, že to má i stinnou stránku.“ Vše zatím ale bylo v přípustných mezích a kolizím se kapela zatím vyhýbala. Začínala sice pociťovat větší tlak z okolí, od fanoušků, od nahrávací společnosti, ale ještě to nebylo nic, co by nešlo ustát. Proto také nahrávání „Toys In The Attic“ probíhalo v relativním klidu (tedy, jestli se dá o něčem takovém v případě sedmdesátých let u Aerosmith mluvit). Tyler sice tvrdí, že byl v době nahrávání alba klidný, protože věděl, že už Aerosmith prorazili, ovšem v té době se ještě nedalo mluvit o celosvětovém úspěchu a multiplatinových deskách. Brzy se to ale mělo změnit.

„Toys In The Attic“ vyšlo 8. dubna 1975, ovšem ta pravá bomba vybuchla o měsíc později, když z desky byla jako singl vydána „Sweet Emotion“. Najednou akcie kapely letěly nahoru a singl se začal šplhat po americkém žebříčku. Obdivuhodné bylo, že Aerosmith v případě této skladby neudělali žádný kompromis a předložili jen hitovější podobu toho, co vlastně hrají od samého začátku. „Sweet Emotion“ dominuje nejen výborný Perryho riff, který si bere své ze stoneovské školy, ale i z hardrockové hutnosti Led Zeppelin a táhlý refrén, který už sám o sobě zaručoval pozornost širšího okruhu posluchačů, ale také využití netradičních nástrojů. Velmi důležitá je zde účast hostujícího Jaye Messiny, který si zahrál na africký buben marimba, ale také využití talkboxu, jehož propagátorem byl Joe Perry a také rumba koulí, na něž hrál sám Tyler.

Přestože se „Sweet Emotion“ stala velkým hitem a jakýmsi symbolem pro Aerosmith sedmdesátých let, nedá se rozhodně říct, že by zbytek desky stál ve stínu této věci. „Toys In The Attic“ totiž představuje vyrovnanou kolekci, kterou hraje kapela, která se právě vydrápala na vrchol a hraje ji stále ještě s mladickým zápalem, kde nejsou cítit manýry rozmazlených celebrit. Právě proto mohli v té době Aerosmith dát dohromady tak energickou (můžeme zde dokonce mluvit i o jakémsi předchůdci heavy metalu) skladbu, jakou je titulní věc, na níž odvážně navázali houpavým boogie „Uncle Salty“. Právě tento kontrastní začátek je už jedním z klasických okamžiků celé historie rockové hudby.

K ní patří i drsná „Walk This Way“, která sice v době vydání nezaznamenala větší úspěch, ovšem její doba měla v příštích letech ještě přijít. Nejprve ji sami Aerosmith zpopularizovali o rok později, kdy ji nasadili do žebříčků už jako rockové hvězdy, ovšem ten pravý čas skladby přišel v roce 1986, kdy se jí chopili rapeři Run-DMC a spolu s Tylerem a Perrym z ní udělali historicky první spojení rapu a hard rocku. O tom si ale v roce 1975 nikdo netroufl ani na minutku přemýšlet a tak „Walk This Way“ dominuje ostrá Perryho sólující kytara a psychotický Tylerův zpěv v refrénu.

Čas pak prověřil i další skladby, jako například dvojici tvrdých věcí „No More No More“ (opět výborný skladatelský komplot Tylera s Perrym), příspěvek druhého kytaristy Brada Whitforda „Round And Round“ a samozřejmě také závěrečnou baladu „You See Me Crying“. I když kapela jejím prostřednictvím chtěla navázat na někdejších úspěch „Dream On“, tehdy se tato věc minula účinkem, ovšem postupem let se stala dalším oblíbeným kouskem diskografie těchto Bad boys from Boston. Už jen pro Tylerovu pasáž, kdy svým zpěvem připomíná škrtící se myš… I to už je ale legenda, stejně jako celá tato deska.

Stejně slavné se stalo i následující turné. Očití svědkové se i po letech shodovali, že Aerosmith tehdy byli tou nejžhavější novou atrakcí amerického léta 1975. Byli mladí, plní elánu, byli sexy a holky po nich šíleli. A byli sjetí… „Byli jsme tenkrát nonstop zkoksovaní jako hovada,“ mluví Tyler o té době. A asi tenkrát poprvé, když se s Joem Perrym váleli absolutně na mraky pod stolem mezi zbytky jídla, použitými stříkačkami a zvratky, vznikla dnes už legendární přezdívka Toxic Twins – toxická dvojčata.

Pepsi Stone             


www.aerosmith.com

YouTube ukázka – Sweet Emotion

Seznam skladeb:
1. Toys In The Attic
2. Uncle Salty
3. Adam`s Apple
4. Walk This Way
5. Big Ten Inch Record
6. Sweet Emotion
7. No More No More
8. Round And Round
9. You See Me Crying

Sestava:
Steven Tyler - zpěv, harmonika
Joe Perry - kytara
Brad Whitford - kytara
Tom Hamilton - baskytara
Joey Kramer - bicí

Rok vydání: 1975
Čas: 37:08
Label: Columbia
Země: USA
Žánr: hard rock/rhythm n`blues

Diskografie:
1973 - Aerosmith
1974 - Get Your Wings
1975 - Toys In The Attic
1976 - Rocks
1977 - Draw The Line
1979 - Night In The Ruts
1982 - Rock In A Hard Place
1985 - Done With Mirrors
1987 - Permanent Vacation
1989 - Pump
1993 - Get A Grip
1997 - Nine Lives
2001 - Just Push Play
2004 - Honkin` On Bobo
2012 - Music From Another Dimension!

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 05.10.2017
Přečteno: 2043x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
JonathanGray: Tu...7. 10. 2017 10:13 Pepsi Stone
10/10Úžasná deska....7. 10. 2017 9:39 Deny
Pecka!Toys je...6. 10. 2017 16:39 Kolík
Je zajímavé, že...5. 10. 2017 10:16 JonathanGray


 
Metalforever.info © 2006 - 2017     RSS - články

stránka byla načtena za 0.16755 sekund.