RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AEROSMITH - Get A Grip

Pokud by se měla jmenovat pětice rockových kapel, které na začátku devadesátých let byly na svém vrcholu a v podstatě udávaly tón celé scéně, navíc s velkým přesahem k publiku, které hard rock jinak prakticky nezajímal, museli bychom jmenovat Metallicu, Guns N`Roses, Nirvanu, AC/DC… a Aerosmith. Ano, Bad Boys From Boston byli znovu na svém vrcholu a díky „Pump“ se jim dostávalo pravděpodobně největšího uznání v dosavadní kariéře. U nohou jim ležela nejen Amerika, ale i Evropa, kam se kapela podívala poprvé od dob alba „Rocks“. Koncertní řada na „Pump Tour“ byla nekonečná a v kapele začínala trochu působit ponorková nemoc. „Byl jsem už šest let střízlivý,“ vzpomínal Steven Tyler, „ale bůhvíproč jsem nevycházel s kapelou.“ Bylo třeba trochu přibrzdit.

Rok 1991 můžeme tak považovat za dobu nečinnosti, kdy nejvýraznější událostí bylo zahrání dávného hitu „Dream On“ za doprovodu orchestru Michaela Kamena u příležitosti desetiletého výročí MTV. O rok později na sebe upozornili Tyler a Perry tím, že vystoupili coby hosté Guns N`Roses na jejich pařížském koncertě, který se přenášel do celého světa. V té době se už začínalo pomalu rozjíždět natáčení nové desky, ale šlo to docela ztuha. „Byl jsem ve Vancouveru, sám v hotelovým pokoji a lezl jsem po stropě ve snaze napsat písničky na album „Get A Grip“,“ říkal Tyler. Nahrávání nakonec muselo být rozděleno na dvě fáze a tím tak zabralo de facto celý rok 1992. A trpělivost se Aerosmith vyplatila.

Vítězný tým se nemění a proto se nahrávání znovu účastní hitmakeři Desmond Child a Jim Vallance, přičemž z kapely se do skladatelského procesu zapojuje jen Tyler s Perrym, což je určitě škoda, protože jak Brad Whitford, tak basista Tom Hamilton v minulosti přispěli několika skutečně nosnými nápady a z leckterých se pak vylouply velké hity. Možná to bylo tím, co Tyler zmiňoval, že v té době zrovna s kapelou nekominukoval, možná tím, že jediný Perry divokého frontmana vždy dokázal ukočírovat a nasměrovat Aerosmith do správných kolejí.

A v těch „Get A Grip“ skutečně jede. Potřetí kapela točila naprosto střízlivá, potřetí na producentské sesli seděl Bruce Fairbairn a potřetí se jednalo o zásah přímo do černého. Hudebně „Get A Grip“ navazuje na své předchůdce, což je jasné hned z úvodní facky v podobě „Eat The Rich“, skladby plné divošských zvuků a skřeků, což byl skutečně silový vpád do alba. „Get A Grip“ je možná přece jen o něco bluesovější než jeho předchůdci a v některých místech méně komerční a více zaměřená na samotné muzikantství, ale přece jen ty nuance oproti minulým albům jsou jen drobné. Album proslavila ústřední čtveřice hitů. Kromě pilotního singlu „Livin` On The Edge“, jenž vyšel ještě před vydáním alba samotného, se jedná pochopitelně o trojici balad „Cryin`“, „Crazy“ a „Amazing“. Ty se rázem rozletěly do světa a je nutné si přiznat, že hlavně díky nim je dodnes „Get A Grip“ celosvětově nejprodávanější deska Aerosmith.

Ovšem právě na těchto baladách, přestože jsou jakkoliv kvalitní (vede „Amazing“ i díky ohnivému, gradujícímu sólu Joea Perryho), „Get A Grip“ nestojí. Aerosmith totiž ani v nejmenším nejsou kapela romantických baladýrů a proto, když vypálí od podlahy takové songy jako „Eat The Rich“, titulní „Get A Grip“, ostrou „Fever“, vesele funkující „Line Up“ s hostující Lennym Kravitzem nebo „Can`t Stop Messin`“ se skladatelským vkladem ústřední dvojice Damn Yankees Jacka Bladese a Tommyho Shawa, je to teprve ta správná konstelace hvězd. Pokud by na „Get A Grip“ stála zmíněná pětice skladeb, doplněná čtveřicí hitových singlů a možná ještě tak „Shut Up And Dance“, dost možná by se jednalo o nejparádnější album Aerosmith vůbec. „Get A Grip“ totiž nejvíce škodí jeho délka, která přesahuje hodinu a tak dojde i na méně povedené kousky jako „Flesh“, „Walk On Down“ úplně nejhorší „Gotta Love It“ a nakonec i zbytečnou závěrečnou instrumentálku „Boogie Man“, které přece jen vysokou (někdy až extrémně vysokou) úroveň desky přece jen devalvují.

S „Get A Grip“ se Aerosmith dostali na svůj nejvyšší stupeň slávy a i když natočili už i o fous lepší alba, stáli na vrcholu tehdy v roce 1993 naprosto oprávněně. S turné ke „Get A Grip“ tehdy přijeli (s předkapelou Extreme) poprvé do České republiky, aby si i zde vychutnali, jak jim publikum (které jim tehdy sice nerozumělo ani slovo, ale přesto chápalo každý jejich tón) zobe z ruky.

Jan Skala             


www.aerosmith.com

YouTube ukázka – Livin` On The Edge

Seznam skladeb:
1. Intro
2. Eat The Rich
3. Get A Grip
4. Fever
5. Livin` On The Edge
6. Flesh
7. Walk On Down
8. Shut Up And Dance
9. Cryin`
10. Gotta Love It
11. Crazy
12. Line Up
13. Can`t Stop Messin`
14. Amazing
15. Boogie Man

Sestava:
Steven Tyler - zpěv, harmonika
Joe Perry - kytara
Brad Whitford - kytara
Tom Hamilton - baskytara
Joey Kramer - bicí

Rok vydání: 1993
Čas: 1:05:22
Label: Geffen
Země: USA
Žánr: hard rock/rhythm n`blues

Diskografie:
1973 - Aerosmith
1974 - Get Your Wings
1975 - Toys In The Attic
1976 - Rocks
1977 - Draw The Line
1979 - Night In The Ruts
1982 - Rock In A Hard Place
1985 - Done With Mirrors
1987 - Permanent Vacation
1989 - Pump
1993 - Get A Grip
1997 - Nine Lives
2001 - Just Push Play
2004 - Honkin` On Bobo
2012 - Music From Another Dimension!

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.11.2017
Přečteno: 4862x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Myslim, ze..Podla b.wolfa su...29. 08. 2023 10:56 deathhorse
Je to jen můj......názor, všimni...1. 12. 2017 17:02 Kolík
Kolíku, tvrdit,...1. 12. 2017 10:39 Pepsi Stone
První kazetaTohle byla první...30. 11. 2017 20:27 Majkl.fcb
Ve skutečnosti......mají Aerosmith...30. 11. 2017 18:33 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11104 sekund.