RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




QUEENS OF THE STONE AGE - Villains

Po čtyři roky staré „...Like Clockwork“ už nikdo nemohl pochybovat, že by Queens Of The Stone Age, kdysi obskurní spolek, nepatřili ke světové rockové špičce. Už tenkrát bylo nutné ocenit jakou cestu někdejší člen desert/stoner rockových Kyuss, kytarista (a v tomto případě i zpěvák) Josh Homme ušel. Dnes už dokonale zastínil kapelu, ze které vzešel a přestože na jejím odkazu postavil i svou další kariéru, Queens Of The Stone Age dnes už Kyuss mnohokrát překonali. Jestli v případě Kyuss se dá mluvit o kultovní kapele, současná Hommeova parta je už kapelou světovou. Dokazuje to samozřejmě kvalita jejich desek, která šla celou kariéru postupně vzhůru, ale také stále stoupající prodejnost, když se „...Like Clockwork“ stala jedničkou v žebříčcích řady zemí světa. Jejich domovskou Ameriku nevyjímaje.

I díky tomu byla „Villains“ jednou z velmi očekávaných desek letošního roku. Fanoušky sice nejprve znervóznila zpráva, že na producentskou stoličku se posadil Mark Ronson, který v minulosti krátce spolupracoval s Foreigner a Paulem McCartneyem, ovšem největší jméno si udělal na deskách takových umělců jako Lady Gaga, Bruno Mars, Lil Wayne nebo Adele. Zbláznil se snad ten Homme?, šeptali si fanoušci. Brzy je ale uklidnil pilotní singl, který vylétl do éteru na začátku léta v podobě skladby „The Way You Used To Do“, což je skvělá skladba, stavící především na silném refrénu, což jí zaručuje jednak pozici koncertní tutovky, ale také věci, která bude mít za úkol táhnout album vpřed.

Queens Of The Stone Age byli vždy známí tím, že jejich desky nebyly na první poslech, krása se začaly odhalovat až posléze. Nejinak je tomu i v případě novinky, která ovšem, společně s minulou „...Like Clockwork“ bude určitě patřit mezi ta nejpřístupnější díla. A obavy z toho, kam by je mohl směřovat producent Ronson, jsou zažehnány už při úvodní „Feet Don`t Fail Me Now“, která se rozjede ve starém stylu, ale zároveň staví i na písničkovější formě, což se ukazovalo už na minulé desce. Queens Of The Stone Age sice nemíří přímo do mainstreamu (i když papírově v něm už jsou), ale spíše se snaží svůj styl polidšťovat a sázet na větší jednoduchost. Klasická Hommeova kytara, rukopis, atmosféra a jistá pitoresknost se s nimi táhne už od dob debutu, ale když vedle sebe postavíte první desku z roku 1998 a „Villains“, je vidět, jak velký kus cesty tahle kapela ušla.

Novinka působí vyrovnaně, i když z ní bude nejvíce čnít singl „The Way You Used To Do“, ovšem postupem času poslechu se k němu začnou přidávat další. Klasický fanoušek pak rozhodně ocení „Domesticated Animals“ s naléhavým úvodem a minimalistickou kytarou ve sloce, která podporuje stále se zlepšujícího pěvce Hommea. Zaujmou také i věci z druhé poloviny alba, které jsou (jak to bylo i na „...Like Clockwork“) o něco pomalejší a více sázejí na hraní si s různými náladami a melodiemi, kde dominují skladby „Hideaway“ a zejména závěrečný epos „Villains Of Circumstance“, který svou atmosférou může chvílemi dokonce evokovat i takového Nicka Cavea. Rozhodně jeden z vrcholů desky.

Deska, která rozhodně dostála svým očekáváním. Queens Of The Stone Age své příznivce nezklamali nikdy, ovšem s posledními dvěma výtvory, čili s novinkou a minulou „...Like Clockwork“ jim činí vyloženě potěšení. „Villains“ je silná deska, která skýtá nejeden velice důležitý moment v historii této kapely a navíc dokazuje, že Queens Of The Stone Age se do světové rockové elity skutečně hodí.

Jan Skala             


www.qotsa.com

YouTube ukázka – The Way You Used To Do

Seznam skladeb:
1. Feet Don`t Fail Me Now
2. The Way You Used To Do
3. Domesticated Animals
4. Fortress
5. Head Like A Haunted House
6. Un-Reborn Again
7. Hideaway
8. The Evil Has Landed
9. Villains Of Circumstance

Sestava:
Josh Homme - zpěv, kytara
Troy Van Leeuwen - kytara
Dean Fertita - kytara, klávesy
Michael Shuman - baskytara
Jon Theodore - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 48:00
Label: Matador
Země: USA
Žánr: stoner/desert rock

Diskografie:
1998 - Queens Of The Stone Age
2000 - Rated R
2002 - Songs For The Deaf
2005 - Lullabyes To Paralize
2007 - Era Vulgaris
2013 - ...Like Clockwork
2017 - Villains

Foto: archiv kapely


Vydáno: 05.09.2017
Přečteno: 2025x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08813 sekund.