ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SERIOUS BLACK - Magic

O Serious Black se někdy mluví jako o all-star projektu, ale přiznejme si, známých jmen zde zase tolik není, těch opravdu slavných už vůbec ne. Že se zde pohybuje bývalý bicmen Rhapsody Alex Holzwarth a kytarista Bob Katsionis zase tolik neznamená a největší osobnost spojená se Serious Black, Roland Grapow, už v této partě nefiguruje. Ale i kdyby se v seznamu hudebníků skvěly ty největší metalové hvězdy, stejně bude vždy nejdůležitější samotná hudba. A je pravda, že v tomto ohledu mezinárodní sestava Serious Black (včetně našince Jana Vacíka) neselhává, naopak dokáže stabilně přicházet s muzikou značné kvality, novinku a v pořadí třetí studiovku s titulem „Magic“ nevyjímaje.

Pánové na ní nabízejí koncepční příběh, který se točí kolem čarodějnice z Caldwellu a jakéhosi Mr. Nightmist, nenaplněné lásce, smutku, odplatě. Příběh je tedy smrtelně vážný, skladba „Serious Black Magic“ např. pojednává o magii zneužívané dětmi, hudba je však ve většině momentů náladově pozitivní, veselá a lehká jako jarní vánek. Zkrátka tohle autoři malinko nezvládli, je proto lepší se oprostit od textové složky a nechat se volně unášet pocity, jež navozují samotné tóny.

V takovém případě už můžeme novinku „Magic“ (víceméně) jenom chválit, počínaje úvodní položkou „Binary Magic“ (ano, slůvko „magic“ zde uslyšíme opravdu mnohokrát) se totiž rozehraje velmi hravá hudební partie s řadou parádních okamžiků v čele se vzdušně nadýchanými refrény (s několika pověstnými výjimkami, mezi které patří např. kusy "Burn! Witches Burn!" nebo "Serious Black Magic"). Ústřední část první písně takovým pokladem je, ve skladbě dále baví krátké, ale zcela funkční sólo (neboli další element, který jde skladatelům skvěle od ruky), rychlé tempo nebo i progresivně laděné kytary, jež sem tam problesknou také v dalších písních, a vždy se jedná o nenásilně dávkované zpestření skladeb, které nejde na úkor jejich celkové pohody a zpěvnosti. Ona zpěvnost je ve hře Serious Black vůbec zásadním pojmem, vokální linky výtečného Urbana Breeda přímo zvou k aktivní účasti a ve své svobodomyslnosti tak nějak automaticky pozvedají náladu směrem ke slunečním paprskům.

S tím úzce souvisí i jemný žánrový přesah, jenž se od power metalu napíná – krom zmíněného progu – také k hard rocku (asociační podobnost s Pretty Maids je i díky Breedovi nejednou velmi silná), AOR (viz refrény) nebo symfometalu ala Nightwish, který zaslechneme zejména v úvodu položky "Mr. Nighmist", jíž lze zároveň pasovat na jeden z vrcholných momentů nahrávky. K těm dalším (krom zmíněné úvodní kompozice) můžeme řadit rychlík „The Witch Of Caldwell Town“, vrstevnatý kus „Skeletons On Parade“ s výživným sólem nebo Vacíkův povedený příspěvek „True Love Is Blind“. Do vyšší skladatelské ligy ale patří většina písní, jediným songem, který výrazněji ztrácí dech, je až příliš obyčejný štych „Just Kill Me“. Sporně působí také ticho, které se rozprostře po několika minutách opusu „One Final Song“ (který má jinak nejblíže k muzikálové naraci a mohl být cestou, jak vyprávět koncepční story), takže z avizovaných osmi a půl minut nakonec hraje zhruba polovina. Nebylo by ale na místě uzavírat tuto recenzi výčtem méně zdařilých okamžiků, album „Magic“ se totiž povedlo a jako takové zaslouží jasné doporučení.

Petr Štěpnička             


www.serious-black.com

YouTube ukázka - Serious Black Magic

Seznam skladeb:
1. With a Tip of the Hat
2. Binary Magic
3. Burn! Witches Burn!
4. Lone Gunman Rule
5. Now Youll Never Know
6. I Can Do Magic
7. Serious Black Magic
8. Skeletons on Parade
9. Mr. Nightmist
10. The Witch of Caldwell Town
11. True Love Is Blind
12. Just Kill Me
13. Newfound Freedom
14. One Final Song

Sestava:
Urban Breed - zpěv, klávesy, kytara
Dominik Sebastian - kytara, klávesy
Bob Katsionis - kytara, klávesy, baskytara
Mario Lochert - baskytara
Jan Vacik - klávesy
Alex Holzwarth - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 1:00:19
Mastering: Mika Jussila
Produkce: Serious Black
Země: mezinárodní
Žánr: power metal/AOR

Diskografie:
2015 – As Daylight Breaks
2016 - Mirrorworld
2017 - Magic

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.09.2017
Přečteno: 4064x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tak to je strašně...19. 09. 2017 21:41 orre


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0915 sekund.