RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WITH THE DEAD - Love From With The Dead

Dávat dohromady svou někdejší kapelu Cathedral, která mu zaručila navždy kultovní status na metalové scéně, je asi to poslední, na co by zpěvák Lee Dorian v současnosti myslel. Plně se totiž soustředí na své nové těleso With The Dead, které sice za poslední měsíce prodělalo několik změn, ovšem díky nim se z původního projektu stala plnohodnotná kapela. Těch důvodů je několik. Do kapely přišel nový basista Leo Smee a proto Tim Bagshaw se může plně věnovat kytaře, With The Dead oznámili změnu i na pozici bubenické, protože kapelu opustil Mark Greening, který nakonec zpřetrhal vazby i se svými domovskými Electric Wizard. U Dorianovy party jej nahradil Alex Thomas, který býval na konci devadesátých let členem deathmetalové elity Bolt Thrower.

Změny v sestavě se nakonec promítly částečně i do výsledného soundu kapely. Opět se sice nedá čekat, že by Dorian otočil kormidlem do minulosti a s With The Dead natočil desku, která by se mohla stavět na roveň legendárním albům, jenž stvořil s Cathedral, ale přece jen určitý krok na novince „Love From With The Dead“ znát je. Debut, který vyšel na podzim roku 2015, se hodně orientoval na vyznění Electric Wizard a celý sound kapely se pohyboval v nepropustných bažinách sludge metalu. Navíc Dorianův projev byl prohnán různými efekty, jeho hlas na řadě míst desky zněl zkresleně, čímž jí dodával ještě více zhuleneckou atmosféru. Ta je na novince přítomna také, ale v mnohem menší míře. Celkově nové album působí o něco přístupněji, pokud se tedy o něčem takovém v případě With The Dead můžeme bavit.

Co je ale na téhle desce nejzajímavější a rozhodně jí to dělá pestřejší než byl debut, je skvělá kytara Tima Bagshawa a především jeho krišťálově čístá sóla, která si v ničem nezadají s klasickými kousky z dílny Grega Mackintoshe, z dob, kdy Paradise Lost působili jako svěží a skvělá kapela. Právě ony vyhrávky dělají ze skladby „Egyptian Tomb“ menší mistrovské dílo a z následující „Reincarnation Of Yesterday“ vrchol celé kolekce a možný mustr pro řadu kapel, jak se má hrát zajímnavá doommetalová nebo sludge/stonermetalová hudba. Možná je přece jen na škodu, když jsou právě tyto dvě zmíněné skladby stavěné na hustě podladěném základu, ale to už je člověk skutečně hnidopichem.

Je pak ovšem škoda, že kvalit obou zmíněných skladeb nedosahuje celá deska a kvůli tomu její kvalita může působit trochu rozkolísaně. Úvodní „Isolation“ dostane prosluchače slušně do varu a když kapela nasadí „Egyptian Tomb“ a „Reincarnation Of Yesterday“, dá se čekat, že se ještě mohou dít velké věci. Ty se ale nakonec už nekonají. „Cocaine Phantoms“ se nepohybuje někam dál, psychotická „Watching The Ward Go By“ s nesmyslně natahovaným, rádobyatmosférickým začátkem, už ukazuje, že kvalita jde pomalu dolů, což nakonec potvrdí i na první poslech nadějnější „Anemia“. Posluchač má nakonec co dělat, aby na závěr skousnul sedmnáctiminutovou „CV1“, která desku dostrká až k hodinové stopáž. Tedy trochu zbytečně dlouhé…

Nakonec ale převládají lepší momenty. Dorianovi se sice nepovedlo navázat na některé majstrštyky z jeho minulosti (kromě Cathedral k nim můžeme počítat i jeho průkopnické působení u Napalm Death), ale dva roky starý debut je překonán. Takže With The Dead jsou na dobře nastoupené cestě? V podstatě ano. Na novince je totiž vidět, že kapela začíná pomalu růst a to je pro další zdravý vývoj to nejdůležitější.

Jan Skala             


FB WITH THE DEAD

YouTube ukázka – Isolation

Seznam skladeb:
1. Isolation
2. Egyptian Tomb
3. Reincarnation Of Yesterday
4. Cocaine Phantoms
5. Watching The Ward Go By
6. Anemia
7. CV1

Sestava:
Lee Dorian - zpěv
Tim Bagshaw - kytara
Leo Smee - baskytara
Alex Thomas - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 1:05:51
Label: Rise Above Records
Země: Velká Británie
Žánr: doom metal/sludge metal

Diskografie:
2015 - With The Dead
2017 - Love From With The Dead

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.10.2017
Přečteno: 1523x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09524 sekund.