16.10.2017
WIND ROSE
Novým videoklipem připomínajícím letošní studiovku ..více

16.10.2017
IVAN GIANNINI
Bývalý zpěvák italských melodiků Derdian vydal ..více

15.10.2017
DR. LIVING DEAD!
Druhá ukázka z alba "Cosmic Conqueror" (27. říjen) nese ..více

15.10.2017
VAIN
Davy Vain a jeho parta zažívají opět drobný rozkol v ..více

15.10.2017
L.A. COBRA
Hairmetalisté z Jihoafrické republiky pouští do světa ..více

15.10.2017
BLACK STAR RIDERS
Kytarista těchto pohrobků Thin Lizzy Damon Johnson si ..více






POWER QUEST - Sixth Dimension
Já jsem od toho nečekal vůbec nic. A jsem už n ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
Ale pochopil, neboj!:-) Takové tupé zvíře nejs ..

GUN - Favourite Pleasure
Jaj,výborná kapela.Miluju jejich album Swagger k ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
Ferdu z Čech neřeš, jeho názor je stejně rele ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
Tak pokud nějaký Ferda z Čech tvrdí, že to zm ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
Kiskeho - Past In Different Ways (2008) je vynikaj ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
Tezko rict co dopadlo hůře, jestli PumpKings, ne ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
Roland se mi už od Time To Be King jeví jaksi "v ..

GUN - Favourite Pleasure
Co říká wikipedie, tak Rankin s hudbou skončil ..

GUN - Favourite Pleasure
Kam se poděl Rankin, co dnes dělá. Já to bez n ..




Za poslední měsíc:
STEELHEART - Through Worlds Of Stardust
2361x

AEROSMITH - Toys In The Attic
2043x

AEROSMITH - Aerosmith
1967x

AEROSMITH - Get Your Wings
1887x

AEROSMITH - Rocks
1822x

MOTORBAND - V
1609x



17.10.2017
KATAKLYSM (CAN), GRAVEWORM (ITA) ..
Roxy, Praha, začátek od:19:00, vstupné: 650,- (690,-)

21.10.2017
SYMPHONY, METRO..
DK Koruna Hořice, Velký sál, začátek od:20:00, vstupné:

31.10.2017
Poppy Seed Grinder + hosté..
Praha - Rock Café, začátek od:19:00, vstupné: zdarma



článků celkem: 5877
recenzí: 4731
reportů: 511
rozhovorů: 333













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax

České kapely.cz - Nabízej a nakupuj českou hudbu


NOCTURNAL RITES - Phoenix

Jak Fénix z popela? Deset let trvalo Nocturnal Rites, než přišli se svým osmým albem „Phoenix“. Přitom už v roce 2011 naznačovali, že cesta do studia je na spadnutí a chystaný materiál bude v duchu určitého návratu k albu „Afterlife“, temný, agresivní a přitom s typicky chytlavými melodiemi. To byla doba, kdy se kapele podařilo najít náhradu za kytaristu Nilse Norberga, který po vydání „The 8th Sin“ Nocturnal Rites opustil. Jenže novic Chris Rörland už od roku 2012 prohání struny u Sabaton a Nocturnal Rites tak k dalšímu zářezu na pažbě počkali až na příchod Pera Nilssona. A výsledkem je deska „Phoenix“, kterou, stejně jako „The 8th Sin“ (a možná o chlup víc), je potřeba důkladně vstřebat, aby jí člověk přišel na chuť.

Může za to fakt, že brilantní melodie Nocturnal Rites nebyly nikde prvoplánové, což v kombinaci s přimícháváním různých moderních elektro-zvuků, velmi syté rytmiky a leckdy až velmi hrubým soundem nahrávky může působit mnohdy až neprostupně - vyzkoušejte třeba hned úvodní „A Heart As Black Cold“, která zní až do melodického refrénového sklouznutí velmi agresivně, špinavě a modernisticky, aby po refrénovém tobogánu zase zazvonila studenou elektronikou. Hned následující „Before We Waste Away“ (ve které by měl mít prsty ještě Chris Rörland) už patří mezi tradiční melodické výkruty, kde postupná gradace ve slokách vrcholí ve strhujícím refrénu. V tom je ta největší síla kapely – přirozenost, zpěvnost, až civilní lehkost melodií, přitom trvalé napětí, dynamika a adrenalin. Chcete-li ochutnat zásadní chuťové odstíny „Fénixe“, zajeďte do poloviny alba. „A Song For You“ je výrazně nasáklý studenou modernou a komplikovaností, nálada z úvodní písně je zatažená ještě o krok dál a pokud budete hledat položku, kde se Lindqvistova parta vzdálila od tradic nejdál, najdete ji právě tady. A z obou stran je „A Song For You“ obklopen tím nejvýživnějším, co Nocturnal Rites letos nabídnou – jedovatou „What`s Killing Me“, která by dokonale zapadla na starších deskách (jak snadno a účinně lze do spanilé jízdy implementovat elektro vsuvky…) a geniálně mrazivou „The Ghost Inside Me“, s úžasným Lindqvistovým vypínáním hlasivek (ostatně jeho famózní zpěv a strhující kytarové štrikování dua Mannberg – Nilsson je tou nejdůležitější spojnicí s minulostí kapely), podmanivými smyčci, bombasticky výhružnými sbory a dokonalou gradací. Pro ty, kterým voní v podání Nocturnal Rites syrová hrubost a komplikovanost, je nezbytností rozšířená verze alba se skladbou „Used To be God“, která celkem naruší melodickou jízdu v závěru alba, ale do celkové koncepce desky bez problémů zapadne.

Nocturnal Rites tedy svého Phoenixe probudili a byť pronikání do jejich novinky může být ještě složitější, než tomu bylo u „Osmého hříchu“, tahle deska leze pod kůži zatraceně hluboko. Té dávné myšlenky znít temně, agresivně a přitom melodicky se Nocturnal Rites v některých momentech velmi důkladně přidrželi, jinde jí modernisticky přemázli současností, ale hlavně nezapomněli (a tam bych viděl podstatu tohoto alba) zůstat sví. „Phoenix“ se jen tak snadno neoposlouchá.

Savapip             


www.nocturnalrites.com

YouTube ukázka - A Heart as Black as Coal

Seznam skladeb:
1. A Heart as Black as Coal
2. Before We Waste Away
3. The Poisonous Seed
4. Repent My Sins
5. What`s Killing Me
6. A Song for You
7. The Ghost Inside Me
8. Nothing Can Break Me
9. Flames
10. Welcome to the End

Sestava:
Jonny Lindqvist - zpěv
Per Nilsson - kytara
Fredrik Mannberg - kytara
Nils Eriksson - baskytara
Owe Lingvall - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 43:43
Label: AFM Records
Země: Švédsko

Diskografie:
1995 – In A Time Of Blood And Fire
1997 – Tales Of Mysery And Imagination
1999 – The Sacred Talisman
2000 – Afterlife
2002 – Shadowland
2004 – New World Messiah
2005 – Grand Illusion
2007 – The 8th Sin
2017 – Phoenix

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.10.2017
Přečteno: 591x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Jemoc dobře, že NR...13. 10. 2017 15:11 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2017     RSS - články

stránka byla načtena za 0.17434 sekund.