RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




NORTHERN PLAGUE - Scorn The Idle

Před třemi lety jsem o polských Northern Plague psal jako o velmi talentované skupině. Nyní jsou zpět s novou deskou a ta toto hodnocení potvrzuje. Debut „Manifesto“ byl plný melodického death metalu, který měl ohromné grády a tah na bránu. Novinka „Scorn The Idle“ jde ale mnohem dál a představuje tvorbu Northern Plague vyšší kategorie.

Úvodní skladba „Blindsight“ pokračuje v rozjetém vlaku první desky. Kombinuje brutalitu a melodii a především disponuje temnou atmosférou a zajímavým nazvučením kytar. „Rites Of The Devourer“ je suverénní death metalovou rubanicí, která potěší snad každého fanouška žánru. Skvělý zvuk, vražedné tempo a parádní kytarová práce. „Crown For Fools“ je další hodně rychlou a nátlakovou věcí, ale začíná nabízet něco navíc. Kytary, to je oč tu běží. Nad death metalovým peklem se vznáší opar post-rockově zabarvených kytar a atmosféra houstne a ještě potemňuje. Kytarové sólo sice přinese trochu světla, ale jinak tu kapela působí skutečně démonicky.

A Northern Plague začínají překvapovat ještě víc. „The Day After“ totiž značně zpomalí tempo. Kapela se pouští na doom metalové teritorium a jde jí to moc dobře. Má to melodie, atmosféru, emoce a sílu. Kytarové sólo potom zahřeje každého milovníka této disciplíny. A v doom metalovém duchu deska pokračuje dál. „Man Of Glass“ udržuje náladu alba v temných odstínech. Skladba je přece jen více dynamická než její předchůdkyně, jako posluchač jste neustále ve střehu, co přijde dál. Atmosféra houstne a hudba opět zrychluje směrem k death metalu. „Vainglory Altar“ tak přímo naváže na předchozí dění a nakopne rychlost směrem k maximu. Rychlostního a drsného vrcholu dosáhne deska až s následnou „Workphetamine“. Skladba má jen dvě a půl minuty a za tu dobu vám vyklepe mozek z hlavy. Syrová, brutální muzika. Něco tak vzteklého jsem od Northern Plague nečekal. Black si tu podává ruce s death metalem.

„Drowned“ má více než šest minut a zavede vás opět do říše pomalého doom metalu, přičemž tahle poloha Northern Plague opravdu sedí. Závěrečná „Versus The World“ je ještě delší a představuje epickou tečku celého alba. Spousta změn temp, nálad a melodie, které jsou na poměry death metalu výrazné. Prvky post-rocku sem zapadají zcela přirozeně a Northern Plague se ukazují jako zcela komplexní kapela.

Takový progres a celkové vylepšení vlastní tvorby se jen tak nikomu nepovede. Už dříve hráli Northern Plague velmi kvalitní death metal s příměsí blacku, nyní tento styl ještě vybrousili a přidali doom metal a dokonce i trochu post-rocku. Výsledkem je vysoce energické, tvrdé album, které má však silnou atmosféru a jen tak se neoposlouchá. Kluci mají třeba jen v domácím Polsku velkou konkurenci. Ať už to jsou Behemoth nebo Hate. První jmenované už hodně dotahují a druhé už dle mého předběhli. „Scorn The Idle“ je skvělá deska.

Tomáš Marton             


FB NORTHERN PLAGUE

YouTube ukázka - Crown for Fools

Seznam skladeb:
1. Blindsight
2. Rites of the Devourer
3. Crown for Fools
4. The Day After
5. Man of Glass
6. Vainglory Altar
7. Workphetamine
8. Drowned
9. Prison of Forms

Sestava:
Fenris - kytara, zpěv
Janus - kytara
Svach - baskytara
Damyen - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 41:48
Země: Polsko
Žánr:Death metal

Diskografie:
2014 - Manifesto
2017 - Scorn The Idle

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 31.10.2017
Přečteno: 2348x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13402 sekund.